Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poddaje się gdzieś zawieruszył mi sie Twój przepis na chleb na zakwasie, który przywiozłąś do mnie, straciłam pól godziny i nigdzie go nie znalazłam, więc przyszłam po prosbie, Monia zlitujesz sie podasz przepis po raz ...................... n-ty. Z góry dziękuję :)

 

O u mnie 500 strona jest wg mojego ustawienia 20 postów na stronie, niedlugo 10 000 postów w Twoim watku będzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poddaje się gdzieś zawieruszył mi sie Twój przepis na chleb na zakwasie, który przywiozłąś do mnie, straciłam pól godziny i nigdzie go nie znalazłam, więc przyszłam po prosbie, Monia zlitujesz sie podasz przepis po raz ...................... n-ty. Z góry dziękuję :)

 

no i nie bedzie dnia bez "zakwasu" :lol: (pzdr MagdeZzz)

 

To tak:

 

 

ok. szklanka zakwasu (pzdr MagdeZzz)

3 szklanki mąki (ja mieszam zytnia 720 z pszenna i z razowa zytnia, po szklance)

1 szklanka mieszanych ziaren (slonecznik, siemie, otreby owsiane, platki zytnie/jeczmienne ...)

2 łyżeczki płaskie soli

1,5 - 2 szklanki letniej wody

 

wszystko sypiemy do miski, szybko wyrabiamy łyżką drewnianą, jak sie tylko połączy w gęstą masę, zakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysychało z wierzchu i odstawiamy na 12h.po tym czasie mieszamy zawartosc miski i odstawiamy w foremce do wyrastania na jakieś 2h (tak jak pisalam, moze wyrosnac szybciej).

Pieczenie: 240st gora dol, 30 minut i dopiekanie w 190st ok 30 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

monia, dawno mnie u Ciebie chyba nie było :rolleyes:

A tu takie fajne chlebowe tematy! Muszę mężowi przedstawić, bo on się wypiekiem chleba u nas zajmuje.

Tylko jakąś skróconą wersję, bo mi biedak padnie jak mu te wszystkie strony dam do przeczytania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia , bardzo dziękuję :)

 

nastawię wieczorem, raniutko wstane dam mu wyrosnąć i upiekę, będzie jak znalazł na "wczesne " śniadanie :)

 

Ja ze swej stony mam wielki szacun do Ciebie, że robisz cos co lubisz. :)

 

Na urządzanie przyjedzie jeszcze czas, a nie myślisz, żeby w swoim zawodzie popracować, czy to Cię juz przestało interesować. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

nastawię wieczorem, raniutko wstane dam mu wyrosnąć i upiekę, będzie jak znalazł na "wczesne " śniadanie :)

 

zapomnialam dodac, ze chleb taki powinno sie kroic po 24h, miazsz sie stabilizuje, jest zupelnie inny i w smaku i w konsystencji

 

Nerendil, fajny maz! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monitory = Moniowy :) taki slownik co pocznę :) staram się sprawdzać i poprawiac zcalych sił swoich, ale często na szybko coś wklepuję, albo "coś" mi się wije w ramionach i potem takie rebusy powstają

 

Właśnie cwaniak chciał zamiat "z całych" wstawić mi "zmarłych", ale się mu tym razem nie dałam.

Edytowane przez e-mól
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monia a z ziarniaka jedna keksowka wychodzi, a jakby go upiec w naczyniu zaroodpornym z przykrywką to skórka byłaby bardziej chrupiąca?

 

I czym najlepiej wysmarowac, wysypac formę?

 

jedna 30x11

w naczyniu - nie mam pojecia :)

ja smaruja oliwa z oliwek albo olejem z pestem winogron i wysypuje roznie - siemieniem, otrebami, pestkami dyni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Keksowka kupiłam juz dwie, no i wysmarowalam tak jak piszesz ufff, chleb minutę temu wstawilam do piekarnika, ale wydaje mi sie ze za bardzo nie wyrósł:( ile powinien x2?

Zakwas smierdzial, miał bąbelki ale rosnąć to raczej nie rósł, znaczy ze nie był aktywny?

Pewnie do niczego ten chleb bedzie :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

e-mol zrobilas z zakwasem to co mowilam? zostawilas troche i podokarmialas obficie?

Cos mi sie zdaje ze ten Twoj zakwas jest glodny i zamiera. Takie mam przeczucie, bo w sumie z zakwasem nic poza zepsuciem (wtedy plesnieje) albo zaglodzeniem nie moze sie stac. Natomiast to ze zakwas jest mocno octowy nie znaczy ze jest zepsuty, trzeba go uratowac.

Tak mniej wiecej powinien urosnac, x2

Mimo wszystko jak upieczesz ten chleb zostaw go w spokoju na te 24h i jutro rozkroj. Zobaczymy co wyjdzie

A z zakwasem zrob reanimacje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skopiowalam tekst tatter (od tatterowca) o reanimacji zakwasu

 

"Reanimacje zastosowalabym. Wyjelabym zakwas z lodowki, zostawila na stole na godzinke. Przygotowalabym nowy czysty, wyparzony pojemnik. Bez mieszania wylalabym prawie wszystko, zostawiajac na dnie odrobine zakwasu (2 lyzki wystarcza). Przelozylabym te ilosc do nowego pojemnika i dodala 50g swiezej filtrowanej wody i 50 g zytniej maki razowej. Pojemnik przykryc trzeba i zostawic w temp. pokojowej. Po 12 godzinach dodalabym kolejna porcje wody i maki, i znow na 12 godzin zostawila. Jesli po tym czasie zakwas powiekszy swoja objetoscw widoczny sposob, pozbylabym sie wiekszosci, zostawila nieco na dnie naczynia i dokarmila 100g wody i 100g maki, powtorzyla po 12 godzinach i znow odczekala pol doby. Po tym czasie babelkujacy zakwas uzylabym do produkcji chleba lub innego zaczynu zakwasowego"

 

i odpowiedz dziewczyny po kilku dniach:

 

"Tatter wielkie dzięki za radę odnośnie reanimacji zakwasu:) Odżył konkretnie aż wyskoczył ze słoika:) Wczoraj przed wyjściem do pracy upiekłem chleb - wielki, aromatyczny i smaczny aż ślinka cieknie;)"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ojejku Monia co taka cisza? czyżbys wyjechała na wakacje ???

 

Piekłam chleb juz drugi raz na tym samym zakwasie tylko stał 18 godzin, wyszedł super, teraz robie nowy na starym, tylko panie w piekarni pytaja dlaczego nie kupuje czarnego chleba, bo tylko dla Mlodego bułki kupuję, jakoś do czarnego nie moge go przekonać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...