monsanbia 14.06.2012 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Monia, tam był smile był na końcu linijki smile to nie to samo co mrugniecie okiem. Czyli po co pytales? (12 lat, dziecko, wyobrazacie sobie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.06.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A jak się wędzi na zimno? Wędzenie w zimnym dymie, zwane potocznie wędzeniem zimnym, przeprowadza się przy użyciu dymu o temp. 16—22 °C i wilgotności względnej 90—95%. Wędzenie zimne trwa od 1 do 14 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.06.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 15.06.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Poddaje się gdzieś zawieruszył mi sie Twój przepis na chleb na zakwasie, który przywiozłąś do mnie, straciłam pól godziny i nigdzie go nie znalazłam, więc przyszłam po prosbie, Monia zlitujesz sie podasz przepis po raz ...................... n-ty. Z góry dziękuję O u mnie 500 strona jest wg mojego ustawienia 20 postów na stronie, niedlugo 10 000 postów w Twoim watku będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.06.2012 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Poddaje się gdzieś zawieruszył mi sie Twój przepis na chleb na zakwasie, który przywiozłąś do mnie, straciłam pól godziny i nigdzie go nie znalazłam, więc przyszłam po prosbie, Monia zlitujesz sie podasz przepis po raz ...................... n-ty. Z góry dziękuję no i nie bedzie dnia bez "zakwasu" (pzdr MagdeZzz) To tak: ok. szklanka zakwasu (pzdr MagdeZzz) 3 szklanki mąki (ja mieszam zytnia 720 z pszenna i z razowa zytnia, po szklance) 1 szklanka mieszanych ziaren (slonecznik, siemie, otreby owsiane, platki zytnie/jeczmienne ...) 2 łyżeczki płaskie soli 1,5 - 2 szklanki letniej wody wszystko sypiemy do miski, szybko wyrabiamy łyżką drewnianą, jak sie tylko połączy w gęstą masę, zakrywamy folią spożywczą, żeby nie wysychało z wierzchu i odstawiamy na 12h.po tym czasie mieszamy zawartosc miski i odstawiamy w foremce do wyrastania na jakieś 2h (tak jak pisalam, moze wyrosnac szybciej). Pieczenie: 240st gora dol, 30 minut i dopiekanie w 190st ok 30 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 15.06.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 monia, dawno mnie u Ciebie chyba nie było A tu takie fajne chlebowe tematy! Muszę mężowi przedstawić, bo on się wypiekiem chleba u nas zajmuje. Tylko jakąś skróconą wersję, bo mi biedak padnie jak mu te wszystkie strony dam do przeczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 15.06.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Monia , bardzo dziękuję nastawię wieczorem, raniutko wstane dam mu wyrosnąć i upiekę, będzie jak znalazł na "wczesne " śniadanie Ja ze swej stony mam wielki szacun do Ciebie, że robisz cos co lubisz. Na urządzanie przyjedzie jeszcze czas, a nie myślisz, żeby w swoim zawodzie popracować, czy to Cię juz przestało interesować. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.06.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 nastawię wieczorem, raniutko wstane dam mu wyrosnąć i upiekę, będzie jak znalazł na "wczesne " śniadanie zapomnialam dodac, ze chleb taki powinno sie kroic po 24h, miazsz sie stabilizuje, jest zupelnie inny i w smaku i w konsystencji Nerendil, fajny maz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 15.06.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) O jak fajnie tez ostatnio czytałam Moni wątek w te i we wte ( jak to sie kurka pisze ?) i znaleźć nie mogłam, a nie miałam juz czelnosci pytać. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.06.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 monitory??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 15.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Monitory = Moniowy taki slownik co pocznę staram się sprawdzać i poprawiac zcalych sił swoich, ale często na szybko coś wklepuję, albo "coś" mi się wije w ramionach i potem takie rebusy powstają Właśnie cwaniak chciał zamiat "z całych" wstawić mi "zmarłych", ale się mu tym razem nie dałam. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 16.06.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Monia a z ziarniaka jedna keksowka wychodzi, a jakby go upiec w naczyniu zaroodpornym z przykrywką to skórka byłaby bardziej chrupiąca? I czym najlepiej wysmarowac, wysypac formę? Edytowane 16 Czerwca 2012 przez e-mól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.06.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Monia a z ziarniaka jedna keksowka wychodzi, a jakby go upiec w naczyniu zaroodpornym z przykrywką to skórka byłaby bardziej chrupiąca? I czym najlepiej wysmarowac, wysypac formę? jedna 30x11 w naczyniu - nie mam pojecia ja smaruja oliwa z oliwek albo olejem z pestem winogron i wysypuje roznie - siemieniem, otrebami, pestkami dyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 16.06.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Keksowka kupiłam juz dwie, no i wysmarowalam tak jak piszesz ufff, chleb minutę temu wstawilam do piekarnika, ale wydaje mi sie ze za bardzo nie wyrósł ile powinien x2? Zakwas smierdzial, miał bąbelki ale rosnąć to raczej nie rósł, znaczy ze nie był aktywny? Pewnie do niczego ten chleb bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.06.2012 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 e-mol zrobilas z zakwasem to co mowilam? zostawilas troche i podokarmialas obficie? Cos mi sie zdaje ze ten Twoj zakwas jest glodny i zamiera. Takie mam przeczucie, bo w sumie z zakwasem nic poza zepsuciem (wtedy plesnieje) albo zaglodzeniem nie moze sie stac. Natomiast to ze zakwas jest mocno octowy nie znaczy ze jest zepsuty, trzeba go uratowac. Tak mniej wiecej powinien urosnac, x2 Mimo wszystko jak upieczesz ten chleb zostaw go w spokoju na te 24h i jutro rozkroj. Zobaczymy co wyjdzie A z zakwasem zrob reanimacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 16.06.2012 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Skopiowalam tekst tatter (od tatterowca) o reanimacji zakwasu "Reanimacje zastosowalabym. Wyjelabym zakwas z lodowki, zostawila na stole na godzinke. Przygotowalabym nowy czysty, wyparzony pojemnik. Bez mieszania wylalabym prawie wszystko, zostawiajac na dnie odrobine zakwasu (2 lyzki wystarcza). Przelozylabym te ilosc do nowego pojemnika i dodala 50g swiezej filtrowanej wody i 50 g zytniej maki razowej. Pojemnik przykryc trzeba i zostawic w temp. pokojowej. Po 12 godzinach dodalabym kolejna porcje wody i maki, i znow na 12 godzin zostawila. Jesli po tym czasie zakwas powiekszy swoja objetoscw widoczny sposob, pozbylabym sie wiekszosci, zostawila nieco na dnie naczynia i dokarmila 100g wody i 100g maki, powtorzyla po 12 godzinach i znow odczekala pol doby. Po tym czasie babelkujacy zakwas uzylabym do produkcji chleba lub innego zaczynu zakwasowego" i odpowiedz dziewczyny po kilku dniach: "Tatter wielkie dzięki za radę odnośnie reanimacji zakwasu:) Odżył konkretnie aż wyskoczył ze słoika:) Wczoraj przed wyjściem do pracy upiekłem chleb - wielki, aromatyczny i smaczny aż ślinka cieknie;)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 16.06.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Pieklam ziarnowca. Trochę urosl w piekarniku, zrobię fotkę, bo moze za dużo wymagam od niego. A zakwas i tak podratuję. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 17.06.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 20.06.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ojejku Monia co taka cisza? czyżbys wyjechała na wakacje ??? Piekłam chleb juz drugi raz na tym samym zakwasie tylko stał 18 godzin, wyszedł super, teraz robie nowy na starym, tylko panie w piekarni pytaja dlaczego nie kupuje czarnego chleba, bo tylko dla Mlodego bułki kupuję, jakoś do czarnego nie moge go przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 02.07.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Monia no co z Tobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.