Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

Monia, Ty tak nie myśl, bo nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Zawsze można taniej, ładniej, inaczej itd.... Ja też za wiele rzeczy przepłaciłam albo ze względu na pośpiech albo brak wiedzy albo z premedytacją, żeby zaspokoić swoje fanaberie. Będziesz miała ładną kuchnię i będziesz z niej zadowolona :yes:

dobrze prawicie koleżanko :yes:

biorę sobie do serca i więcej nie narzekam

Wróciliśmy do wawy. Nie chce mi się wracać do budowlanych obowiązków. Jutro mam spotkanie z wykonawca zabudowy kominka (ktoś od mojej projektantki), zapytam o meble łazienkowe i zabudowę garderób. Może coś się*z tego wykluje?

Ma przyjechać też*ktoś od elewacji. W tym temacie czuję się jakbym stała na środku bagniska. Nie wiem nic, w ogóle się*do tego nie przyłożyłam. Skąd mam wiedzieć jaki brać tynk, co na 1-wszą warstwę, czym wykończyć, co jest najlepsze? Nie chce mi się drążyć tematu :( Nie ocieplamy, tylko tynkujemy. Myślałam, że będzie to krótka piłka. Okazuje się, kolejny raz, że na budowie takie cuda nie mają racji bytu :(

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ocieplamy. Mamy ścianę z ytong energo 36,5 którego się nie ociepla.

Muszę wybrać tynk (cementowo-wapienny jak wewnątrz) i jakieś wykończenie. Nie wiem, chyba silikonowy, ale potem jeszcze malować, czy kolorowy?

A jaka firma?

Brrr

Też dopiero zgłębiam temat, ale cementowo-wapienne to chyba mineralne (bo oddychają), a silikonowe i silikatowe są nieprzepuszczające.

Dlatego myśleliśmy o tym żeby robić cem-wap i na to wyprawka czy jak to się zwie z tynku silikonowego. Bo gdybym chciała pomalować*od razu pierwszą warstwę to nie będzie żadnej struktury (typu drobny baranek) czy będzie? ciemna masa w tym temacie jestem :sick:

edit:

podoba mi się nasza posadzka w garażu i kotłowni. Super!

Zdjęć nie ma bo mają jeszcze to jutro ostatecznie wykończyć

Edytowane przez monsanbia

monsanabio tynk silikonowy też ma strukturę, tak samo jak mineralny.. kupujesz jaką chcesz.

No właśnie że silikonowy wiem, dlatego niby mamy go robić jako drugą warstwę. Pierwszą*ma być*tynk cem-wap zewnętrzny. A ja się*zastanawiam czy mogę dać silikonowy tylko, czy muszę cem-wap i dopiero silikonowy? Bo wychodzi, że będzie trzeba kłaść najpierw cem-wap, kolejno silikonowy i dopiero malować :confused:

Monia na FB to ja;)

ja mam tynk Dryvit i jestem happy:)

No dryvit dryvit, ale co po czym i dlaczego? Muszę chyba zadzwonić do Xelli niech mi powiedzą punkt po punkcie co mam robić, bo nikt tego jakby nie wie, a sama nie wymyślę (już*nie wspomnę o pomocy internetu gdzie co niektórzy zaklejają swój energooszczędny Ytong siatką-klejem, a w instrukcji napisane - tylko tynk oddychający - nic innego)

o co chodzi z tym FB?

Drodzy moi, podrzućcie mi listę prac wykończeniowych krok po kroku, która tu na FM kiedyś "chodziła"

Próbuję ją znaleźć, chę sobie poukładać co jeszcze i kiedy mnie czeka (a czego nie zaplanowałam) i jakoś wujek google jest mi dziś nieprzychylny ;)

Idę robić z dzieckiem pizzę, bo mi zaraz ciasto wyjdzie przez okno :rolleyes:

No toć ja wiem że FB, ale o so chosi? ;)

Ja nic na FB nie mam

Pewnie Pasie dodała Cię do swoich znajomych.

Tylko Ty to nie ty:D

A zdjęcia podłogi wrzucaj! Wrzucaj koniecznie! Bardzo na nią czekam:)

I czemu wolisz ze strukturą?

Pomyślałam sobie, że jeśli ściany będą bardziej gładkie (czyli im mniej baranka tym lepiej) to będzie łatwiej z nich brud z deszczem spływał (a nie zostawal w zagłębieniach), więc lepiej.

I ja się dopytuję o jak najgładsze:rolleyes: