Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie - a czy tę żywicę można dawać w kotłowni?

Można, ja dałam :yes:

Tatarak, mój mąż też*średnio był zadowolony z pomysłu. Po spotkaniu z wykonawcą był już przekonany że będzie OK. Dziś mówi, że nie wyobraża sobie niczego innego i że płytki w garażu to pomyłka

Garaż fantastyczny... aż zaczynam żałować, że nie mam garażu ;)

Co do ceny za malowanie to chyba nie jest jakoś specjalnie wysoka, ja jeszcze nie przerabiałam, ale obiły mi się o uszy 12-13 zł/m2, więc jakbyć uwrała 2 zł to byłoby ok:)

A co do tynków barwionych i malowanych to nie wiem czy ostateczny efekt czymś się różni. Dla mnie było jasne, że biorę barwiony w masie zamiast robić podwójną robotę- tynkowanie i malowanie. W caparolu grunt pod tynk też jest barwiony, więc w razie małych odprysków czy uszkodzeń nie ma problemu. Przy dużym uszkodzeniu to nawet uzupełnienie białym i pomalowanie na nowo chyba nic nie da, bo będzie widać różnicę w odcieniach farby pomalowanej wcześniej i później.

Dzięki Monia. Garaż - masz na myśli całość czy tylko wylewkę? ;)

Mnie też*się podoba, jestem zadowolona.

Co do elewacji - nie będę się wygłupiać i raczej też wezmę barwiony w masie. Muszę tylko wymyślić jak ten dom pomalować, żebym znów za chwilę*nie żałowała i nie truła mężowi że mogłam inaczej :rolleyes:

I teraz, czy mam brać webera, bo ekipa ma na niego certyfikaty, czy coś innego i kazać ekipie robić?

Wyjątkowo nie mam serca do tego tematu :-x

Ja bym się nie pchał z wykonawcą w system, w którym nie pracują.

Po co Twoja budowa ma być szkółką dla wykonawcy?

Rozumiem że masz już ekipą wybraną i zaklepany termin?

No właśnie, ale co lepsze - ekipa z weberem robiąca webera czy ekipa z weberem robiąca np caparola?

Chcę mieć*i dobrze zrobione i w dobrym materiale, a tu mówią że WEBER taki sobie :(

Ekipa, jeśli zaakceptuję wycenę ma wejść 10 września

A innej ekipy nie masz w zanadrzu?

I czy ta obecna w ogóle nie robiła w Caparolu?

Nie mam, Ci z polecenia mają zajęte terminy, a obcych z oferii się obawiam

Nie wiem czy robili, będę dopytywać (jak mówiłam - nie mam do tego serca) Mówił, że mają autoryzację WEBERA Tikkurilli i Knaufa

Elena - moim zdaniem analogia z prawem jazdy dokładnie pokazuje o co chodzi.

Każdy może mieć prawo jazdy, ale nie znaczy że będzie od razu dobrze jeździł każdym typem samochodu.

Do tego potrzeba praktyki i czasu.

Tak samo jak niby murowanie murów jest takie samo, ale okazuje się że nie do końca bo różne materiały są różne.

Każdy producent tynku ma swój system - tynk, grunt, kleje itp.

Nie wszystko musi się robić tak samo w każdym systemie...

Może ja jestem dziwny, ale jak się wydaje dziesiątki tysięcy złotych na elewację, to wolałbym jednak żeby robił to ktoś kto ma z danym systemem doświadczenie.

Ale ja z tego systemu robię sam tynk :rolleyes:

Chyba czeka mnie wycieczka do tego załóżmy Caparola (mam kilkaset metrów od nowego domu i mijam codziennie)

Też wydawało mi się kiedyś, że tynk i tynk to jedno i to samo, ale jak naszych tynkarzy przerósł wewnętrzny Kreisel cem-wap (nie robili, bo ludzie z wiadomych przyczyn tynków Kreisel nie wybierają), to już mi się lampka świeci

Monsanbia, posadzka wyszła rewelacyjnie. Znowu zaczęła chodzić mi po głowie. Może i do pralni ją wrzucić? Najchętniej to i łazienki bym w tym zrobiłam. Jeśli one mają 2-3mm, to trzeba dać więcej wylewki, bo mam zostawione ok. 1cm na podłogę. Czy możesz podesłać namiar do nich?

Hej!

Byłam dzisiaj w jednym Caparolu - Jerozolimskie (koszmar dojazd!). Ale tu mi było po drodze, żeby się wywiadzieć (a z innymi negocjuję cenę - na razie mam 30% rabatu na tynki i 48% na klej).

Trafiłam na obsługującego, widać że przeszkolonego, ale jeszcze nie zawsze wiedzącego gdzie dzwoni - tzn. jak nie miał np. do czynienia z tynkiem na jednowarstwowego Ytonga;-) to nic nie był stanie powiedzieć co i jak.

Ale ma podpytać szefa i do poniedziałku dać znać.

O to samo poprosiłam faceta z hurtowni, z którym negocjuję ceny.

Więc Mosambia, na poniedziałek powinny być dla Ciebie informacje i propozycje z dwóch punktów:)

Balbina :o Nie spodziewałam się, że dla nich będzie to problemem. DZIĘKI! :hug:

A Ty po spotkaniu na coś*się*zdecydowałaś?

Spirea, wysyłam Ci priv, wszystkiego się u nich dowiesz :) W pralni, łazience robić możesz gładką, lustrzaną, w macie, półmacie (ta w lakierze wygląda jak lacobel) w kolorach RAL. Tak jak napisałam u Anuli - te nasze garażowe to inna technika. W tej wylewce jest jakby zatopiony taki wielobarwny piasek (kolor do wyboru)

Hej!

Byłam dzisiaj w jednym Caparolu - Jerozolimskie (koszmar dojazd!). Ale tu mi było po drodze, żeby się wywiadzieć (a z innymi negocjuję cenę - na razie mam 30% rabatu na tynki i 48% na klej).

Trafiłam na obsługującego, widać że przeszkolonego, ale jeszcze nie zawsze wiedzącego gdzie dzwoni - tzn. jak nie miał np. do czynienia z tynkiem na jednowarstwowego Ytonga;-) to nic nie był stanie powiedzieć co i jak.

Ale ma podpytać szefa i do poniedziałku dać znać.

O to samo poprosiłam faceta z hurtowni, z którym negocjuję ceny.

Więc Mosambia, na poniedziałek powinny być dla Ciebie informacje i propozycje z dwóch punktów:)

A doszły do Ciebie moje PW?

Ten na Jerozolimskich miał najwyższe ceny z tych, które nam proponowali.

Ale ja z tego systemu robię sam tynk :rolleyes:

Chyba czeka mnie wycieczka do tego załóżmy Caparola (mam kilkaset metrów od nowego domu i mijam codziennie)

Podobno w tym Caparolu są tylko biura i nie prowadzą sprzedaży, ale może informacji Ci udzielą. Jeśli dobrze kojarzę punkt. Ostatnio często też tamtędy pomykam jak jadę do siebie. Muszę wypatrzeć Twój domek :)