Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka/kilkanaście strąków papryki pieczesz w piekarniku (można połówki już wydrążone - łatwiej potem się obrabia, można całe - powiadają, że lepsze) 200st ok 20min (ale najlepiej na oko - skórka musi zrobić się czarna w kilku miejscach), wyjmujesz, wrzucasz do miski i przykrywasz folią. Jak wystygnie obierasz ze skórki (schodzi bardzo łatwo) kroisz na duże kawałki, w słoiczku układasz paprykę, przekładasz 2-3ma ząbkami czosnku, dodajesz świeżego tymianku/rozmarynu/oregano (można posolić) i zalewasz oliwą. Można zrobić też*taką sałatkę w szklanym płaskim naczyniu, przełożyć czosnkiem w plasterkach i listkami bazylii. Najepsza na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki na pół godziny przed jedzeniem. Mniam

 

Mam też suuuuper przepis na zupę krem z pieczonej papryki, pomidorów, czosnku i czerwonej cebuli z serkiem kozim :-P

 

edit: a z takiej upieczonej papryki można zrobić też fajne koreczki(zawijaski) z fetą w środku, posiekanymi orzechami i listkiem bazylii. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, i cieszyć podniebienie

Edytowane przez monsanbia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mniam.. jakie tu pyszności.. podaj koniecznie przepis na tą zupę krem.. opis jest tak kuszący że zrobilam się głodna.

 

forum budowlane :lol2:

 

Składniki:

0,5l bulionu (ja sobie przygotowuje sama i zawsze mam w zamrażarce poporcjowany, kostek nie uznaję)

6 dużych czerwonych papryk

6 pomidorów

4-5 czerwonych cebul

glówka czosnku

papryczka chili (ja lubię ostrą*kuchnię, można zrezygnować)

kawałek twarogowego koziego serka (może być feta)

sporo listków bazylii, trochę*oregano (świeże)

 

Wszystkie warzywa wykładam na blachę (najlepiej na papier do pieczenia - mniej szorowania), cebule na pół, główkę czosnku odcinam, tak żeby można było wycisnąć*maślane pyszne słodkie ząbeczki ;) pędzelkuję oliwą i piekę aż się skórka na papryce zrobi czarna. Paprykę przekładam do woreczka, jak wystygnie obieram, pomidory też. Warzywa idą do blendera, razem z bazylią i oregano, potem do garnka z bulione. Zagotowuję, solę, pieprzę i od razu podaję z pokruszonym serkiem, listkiem bazylii i zamoczoną na brzegu talerza bagietką zapieczoną*z pecorino :rolleyes:

 

Co ja wam podam jak mnie odwiedzicie. Wszystko wypaplam ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość monika996
już przeczytałam przepisy :) jutro nie , bo nie chce mi sie w niedzielę robić zakupów tzn chodzić po sklepach. ale zaraz po długim weekandzie robię słoj papryki i zupke z pieczonej papryki:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już przeczytałam przepisy :) jutro nie , bo nie chce mi sie w niedzielę robić zakupów tzn chodzić po sklepach. ale zaraz po długim weekandzie robię słoj papryki i zupke z pieczonej papryki:)

 

bardzo polecam :yes: (ja mam bazar największy w dzielnicy pod oknem, nie mogę*się*wymigiwać ;) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moniu - ja chyba pierwszy raz tak oficjalnie... Miło tu, ale dlaczego tak mało zdjęć? :) Wanna ogórkowa fajna, ale chciałabym zobaczyć więcej :)

 

Witaj mazo. Rozgość się ... może pomidorka z mozzarellą? Ogórków nie ma (jeszcze ;))

Mało zdjęć - bo nie ma co pokazywać. Ale nie obawiaj się i na zdjęcia przyjdzie czas. Niedługo mam nadzieję :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...