Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka/kilkanaście strąków papryki pieczesz w piekarniku (można połówki już wydrążone - łatwiej potem się obrabia, można całe - powiadają, że lepsze) 200st ok 20min (ale najlepiej na oko - skórka musi zrobić się czarna w kilku miejscach), wyjmujesz, wrzucasz do miski i przykrywasz folią. Jak wystygnie obierasz ze skórki (schodzi bardzo łatwo) kroisz na duże kawałki, w słoiczku układasz paprykę, przekładasz 2-3ma ząbkami czosnku, dodajesz świeżego tymianku/rozmarynu/oregano (można posolić) i zalewasz oliwą. Można zrobić też*taką sałatkę w szklanym płaskim naczyniu, przełożyć czosnkiem w plasterkach i listkami bazylii. Najepsza na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki na pół godziny przed jedzeniem. Mniam

Mam też suuuuper przepis na zupę krem z pieczonej papryki, pomidorów, czosnku i czerwonej cebuli z serkiem kozim :-P

edit: a z takiej upieczonej papryki można zrobić też fajne koreczki(zawijaski) z fetą w środku, posiekanymi orzechami i listkiem bazylii. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, i cieszyć podniebienie

Edytowane przez monsanbia

mniam.. jakie tu pyszności.. podaj koniecznie przepis na tą zupę krem.. opis jest tak kuszący że zrobilam się głodna.

forum budowlane :lol2:

Składniki:

0,5l bulionu (ja sobie przygotowuje sama i zawsze mam w zamrażarce poporcjowany, kostek nie uznaję)

6 dużych czerwonych papryk

6 pomidorów

4-5 czerwonych cebul

glówka czosnku

papryczka chili (ja lubię ostrą*kuchnię, można zrezygnować)

kawałek twarogowego koziego serka (może być feta)

sporo listków bazylii, trochę*oregano (świeże)

Wszystkie warzywa wykładam na blachę (najlepiej na papier do pieczenia - mniej szorowania), cebule na pół, główkę czosnku odcinam, tak żeby można było wycisnąć*maślane pyszne słodkie ząbeczki ;) pędzelkuję oliwą i piekę aż się skórka na papryce zrobi czarna. Paprykę przekładam do woreczka, jak wystygnie obieram, pomidory też. Warzywa idą do blendera, razem z bazylią i oregano, potem do garnka z bulione. Zagotowuję, solę, pieprzę i od razu podaję z pokruszonym serkiem, listkiem bazylii i zamoczoną na brzegu talerza bagietką zapieczoną*z pecorino :rolleyes:

Co ja wam podam jak mnie odwiedzicie. Wszystko wypaplam ....

Gość monika996
już przeczytałam przepisy :) jutro nie , bo nie chce mi sie w niedzielę robić zakupów tzn chodzić po sklepach. ale zaraz po długim weekandzie robię słoj papryki i zupke z pieczonej papryki:)

już przeczytałam przepisy :) jutro nie , bo nie chce mi sie w niedzielę robić zakupów tzn chodzić po sklepach. ale zaraz po długim weekandzie robię słoj papryki i zupke z pieczonej papryki:)

bardzo polecam :yes: (ja mam bazar największy w dzielnicy pod oknem, nie mogę*się*wymigiwać ;) )

Moniu - ja chyba pierwszy raz tak oficjalnie... Miło tu, ale dlaczego tak mało zdjęć? :) Wanna ogórkowa fajna, ale chciałabym zobaczyć więcej :)

Witaj mazo. Rozgość się ... może pomidorka z mozzarellą? Ogórków nie ma (jeszcze ;))

Mało zdjęć - bo nie ma co pokazywać. Ale nie obawiaj się i na zdjęcia przyjdzie czas. Niedługo mam nadzieję :yes: