Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale jestes szybka:-) elewacja bedzie sie robic za dwa tyg ( ogrodzenie tez), wiec obiecuje pokazac efekt. Projekt elewacji byl zmieniony chyba z 3x:-) wiec jesli pytasz o ta wersje z watku o komfortowym, to...ona juz nieaktualna:-)

A można zobaczyć aktualną????

Ja jestem cały czas przed i na nic nie mogę się zdecydować.

U mnie jest o tyle gorzej, że nie będzie ocieplenia, więc niczego w styropianie nie mogę rzeżbić. Ewentualnie mogłabym kombinować kolorami, ale chyba się boję że wyjdzie kicz i w końcu zostanę przy jednolitym jasnym tynku. Elementem ozdobnym będzie tylko tynkowana podbitka (tzw rondo).

Cały czas myślę jeszcze o jakimś*kamieniu. Ale nawet nie wiem jak to technicznie z tynkiem połączyć :rolleyes:

Gość monika996
A można zobaczyć aktualną????

Ja jestem cały czas przed i na nic nie mogę się zdecydować.

U mnie jest o tyle gorzej, że nie będzie ocieplenia, więc niczego w styropianie nie mogę rzeżbić. Ewentualnie mogłabym kombinować kolorami, ale chyba się boję że wyjdzie kicz i w końcu zostanę przy jednolitym jasnym tynku. Elementem ozdobnym będzie tylko tynkowana podbitka (tzw rondo).

Cały czas myślę jeszcze o jakimś*kamieniu. Ale nawet nie wiem jak to technicznie z tynkiem połączyć :rolleyes:

kamien spokojnie połączysz z tynkiem. taki łupek w cegłach daje się na kleju.

ka_em, ale jesteś*pewna, że za tę cenę masz gruntowanie całości, potem malowanie podkładem całości, potem 1-wsza warstwa farby i druga. Bo ja też miałam oferty niższe, ale na samo malowanie. W cenie jest zabezpieczenie okien (z materiałem)

Myślałam, że będę zadowolona, bo zeszłam z 15zł!

Monsanbia, wczoraj wzięłam się za czytanie o malowaniu i wyczytałam, że na świeże tynki cementowo-wapienne najlepiej zamiast gruntowania dać od razu farbę podkładową. Tynki wchłoną ją, a potem mniej pójdzie tej właściwej farby. Nie ma natomiast potrzeby gruntowania. Nie weryfikowałam tego dalej. Było to w wątku o farbach.

Jeśli można, to też poprosiłabym o Twoją wycenę z MD na priv.

Hazeleyes, ładne ogrodzenie :)

I miłego weekendu we Wrocławiu. Na razie niestety u nas leje :(

Monia, tak, takie ogrodzenie planuję. Z szerokimi słupkami i przęsłami z poziomych elementów. Nie wiem czy widziałaś ogrodzenie majkiego. To ma być coś w tym stylu.

I właśnie nie wiem tylko jeszcze jak zrobić słupki - czy murowane i tynkowane, czy z gotowych bloczków.

Spirea, dzięki za info. Tak też planowałam, jako gruntu użyć rozcieńczonej farby (Aqutex z Kabe zresztą tak ma w instrukcji). Ale nie wiem czy potem podkład i 2 warstwy, czy już ta rozcieńczona farba to grunt i podkład w jednym. Już zgłupiałam.

hazeleyes Ok, ale czekam na zdjęcia (możesz wkleić*u mnie póki co :yes:)

Słuchajcie, właśnie dowiedziałam się, że jest problem z moim sbsem Liebherra

Dostałam info, że Niemcy wstrzymali produkcję, bo wyszła jakaś wada techniczna kostkarek.

Zaproponowali mi (za niewielką*dopłatą) wymianę mojego modelu na model z wbudowaną*chlodziarką*na wino. Fajnie, tylko to nie ta sama lodówka. Niby winiarka - extra, ale przez to zamrażalik samego sbsa zmniejszony jest o połowę. Nie wiem co robić :(

Ale kicha z lodówką :(

A jaką pojemność ma zamrażalnik w tej nowej lodówce? Wystarczającą? Pewnie nie...

A da radę do Twojej kuchni włożyć inne sbs-a?

A tak w ogóle to niech teraz studio weźmie na siebie koszty ewentualnych dopłat, skoro zamówiłaś u nich sprzęt, a oni nie są w stanie zamówienia zrealizować.

Wiem, łatwo się mówi (pisze)...

Monsanbia, wczoraj wzięłam się za czytanie o malowaniu i wyczytałam, że na świeże tynki cementowo-wapienne najlepiej zamiast gruntowania dać od razu farbę podkładową. Tynki wchłoną ją, a potem mniej pójdzie tej właściwej farby. Nie ma natomiast potrzeby gruntowania. Nie weryfikowałam tego dalej. Było to w wątku o farbach.

U mnie kogo nie spytam o farby, to doradzają na tynki cementowo-wapienne nie szaleć z farbami, bo zużycie jest dużo większe niż na gładkich gipsowych, a dodatkowo wszystkie nierówności ściany są pięknie wyeksponowane przy takim beckersie.

W sprawie lodówki zgadzam się z Myszonikiem. lodówka na wino fajna, ale zamrażalnik fajniejszy.

ja bym 119 nie brała, bo to jednak za mało jak na moje potrzeby (już gdzieś pisałam, że lubię sobie zapasy jedzonka pochomikować na czasy kiedy nie mam czasu gotować) i chłodziarka na wino by mi tego nie zrekompensowała.

A może spróbuj poszukać tej swojej lodówki w sklepach? Może ktoś gdzieś jeszcze ją ma jeśli nie tak dawno wycofali z produkcji?

A jak wycofali dawno to tym bardziej studio kuchenne powinno się poczuć do winy (od nich bierzecie cały sprzęt prawda?) i coś zaradzić... nie wiem pokombinowac z meblami żeby weszła inna lodówka, dorobić lub zburzyć kawałek ścianki?

A duże są różnice wymiarów tego liebherra i innych sbs-ów? Bo może da się jakieś rozwiązanie wymyślić...

U mnie kogo nie spytam o farby, to doradzają na tynki cementowo-wapienne nie szaleć z farbami, bo zużycie jest dużo większe niż na gładkich gipsowych, a dodatkowo wszystkie nierówności ściany są pięknie wyeksponowane przy takim beckersie.

W sprawie lodówki zgadzam się z Myszonikiem. lodówka na wino fajna, ale zamrażalnik fajniejszy.

Co rozumiesz poprzez nieszalenie z farbami? Żeby nie za drogie?

My mamy gładź, więc jest w miarę gładko i równo. Gładź wapienną oczywiście.

Na nierówności podobno natryskowe malowanie jest rozwiązaniem. Takie robimy, a czy to prawda, nie wiem