Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz całkiem sporą powierzchnię gresu do połeżenia na dole. Nie widzę sensu dokonania pomiaru wilgotności teraz, zanim położycie ten gres. Zróbcie badanie po ułożeniu gresu bo on wprowadza do wnętrza sporo wilgoci jednak.

Aby osuszyć pomieszczenie stosuje się osuszacze (ale to po pomiarach). Wodę, którą one gromadzą można liczyc na wiadra i wtedy widać najlepiej jak wilgotne są wnętrza.

Masz rację mayland. Zastanawiam się jednak czy gres też*nie powinien być kładziony na odpowiednio suchą wylewkę. Nasza nie wygląda na wilgotną, nie robią się zaciemnienia pod ciężkimi pudłami, ale myślę że mogą to być pozory. 2% to jakoś strasznie sucho

Masz rację mayland. Zastanawiam się jednak czy gres też*nie powinien być kładziony na odpowiednio suchą wylewkę. Nasza nie wygląda na wilgotną, nie robią się zaciemnienia pod ciężkimi pudłami, ale myślę że mogą to być pozory. 2% to jakoś strasznie sucho

a ja myślałam, że cały czas mowa o wilgotności pod parkiet :rolleyes:

pod gres producenci klejów zalecają wilgotność poniżej 4%, a z tego co pamiętam pod parkiet musi być poniżej 2%

Co sądzicie o malowaniu podwójnym po montażu drzwi i podłóg?

Dziś zaproponowałam ekipie malowanie przed i po. Pan powiedział, że zagruntują i pomalują podkładem przed montażami, a potem dwie warstwy po.

Chyba nie chce im się ściągać maszyn, podwójnie zabezpieczać okien itp

Kwestia gustu. U nas powiedział, ze możemy pomalować na raz i zobaczyć czy nam pasuje. Wrazie czeo będziemy mieć jeszcze czas do zmiany decyzji.

Odnośnie wilgoności posadzki to najgorzej jest na powierzchniach gdzie mają być i płytki i drewno. Płytki można kłaść przy wyższej wilgotności ale wtedy moze ona wybić tam gdzie będzie drewno.

Ja też bym stanowczo kładła wg pierwszego projektu.

A w kwestii mierzenia wilgotności pod gres to pytałam akurat o to dzisiaj glazurnika i powiedział, że po dwóch miesiącach, nawet takich mokrych to bez problemu można kłaść płytki i nie trzeba rozbić pomiarów.

A może powinnam zmienić glazurnika;)

Odnośnie wilgoności posadzki to najgorzej jest na powierzchniach gdzie mają być i płytki i drewno. Płytki można kłaść przy wyższej wilgotności ale wtedy moze ona wybić tam gdzie będzie drewno.

No to ja nie wiem jaką mam wilgotność, a kładę gres.

Może nie poodpada. Z drugiej strony glazurnicy będąc w czerwcu i oglądając posadzkę mówili, że ok, można kłaść.

Ciekawe

Układ nr 1

Malować na raty - po pierwszym możesz stwierdzić że kolor nie ten, farba nie ta, mogą wyjść nierówności, które zdążysz w międzyczasie poprawić.

Na dylatacje fugi elastyczne. U mnie kamien musi być cięty do 10 cm od przebiegu dylatacji:(

Nienawidzę dylatacji.

Ale równie dobrze może to być*pierwsze malowanie po montażu podłogi i drzwi, i po nim mogę coś zmienić. Czy nie?

Na dylatacje fugi elastyczne - to znaczy że tak czy inaszej płytki muszę przeciąć na ukos, tu gdzie dylatacja, i tam dać silikon?

Mam nadzieję że nie, bo wtedy o d... potłuc taki układ (u mnie dylatacje są*tam gdzie widać zmiany kierunków w 2-gim wariancie)

czytam i czytam naczytać się nie mogę:rolleyes:

a u mnie dopiero dopiero jutro murarze wchodzę z fundamentami :stirthepot:

Witaj khb, czytaj ile chcesz :yes: (na czym utknęłaś? ;))

Gratulacje i lekkiej budowy!

PS. Ładny kotek :yes:

Edytowane przez monsanbia

Ale równie dobrze może to być*pierwsze malowanie po montażu podłogi i drzwi, i po nim mogę coś zmienić. Czy nie?

Na dylatacje fugi elastyczne - to znaczy że tak czy inaszej płytki muszę przeciąć na ukos, tu gdzie dylatacja, i tam dać silikon?

Mam nadzieję że nie, bo wtedy o d... potłuc taki układ (u mnie dylatacje są*tam gdzie widać zmiany kierunków w 2-gim wariancie)

Niby tak, ale nie sądzę, że na tym etapie będzie Ci się chciało, machniesz ręką:) Nie wiem jak się powinno robić.

Dylatacje - też nie jestem pewna. U mnie nie będą ciąć po skosie, nie godzę się, ale płytki muszą się fugować max. 10 cm od przebiegu dylatacji.

Jaką masz tę zmywarkę Miele? (model)

Taką http://www.miele.pl/index.php?mnu=169&app=catalog_viewer&did=1644&vv=58

(należę do tych co lubią odkryte panele, męczę się ze swoim zintegrowanym teraz)

A dziś przyjechała do nas dostawa łazienkowa.

Wyjątkowo podobają mi się*przyciski geberitowe Sigma 20 (mam czarny/chrom i biały/chrom) i umywalka V&B Loop&Friends. Jest super! Już bym chciała być na etapie montażu tych wszystkich rzeczy. Przeraziła mnie trochę grubość(wysokość) umywalki Memento. Ona miała stać na blacie obłożonym mozaiką, nie wiem czy nie jest za wysoka na taki blat, i czy razem nie będzie to wyglądać źle :confused:

Przy okazji z czystym sumieniem polecam sklep ladne lazienki. Mąż pani Agnieszki wniósł wszystkie sprzęty, skrupulatnie odpakowywał, prezentował, pakował z powrotem, zabezpieczał i jeszcze pożartował. Tak lubię :yes: