monsanbia 24.08.2011 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Jestem w szoku ile nadal nie wiem . tofee, to już drugi raz dziś (z taką częstotliwością za 3 dni stwierdzisz, że trzeba iść do szkoły ) myszonik czuję się pocieszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.08.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 monsanbia były na forum pięknie udokumentowane zdjęcia kafli na niewygrzanej wylewce. życzę abyś nie dołączyła do tego grona a jak już o kaflach mowa. masz wybrane listwy przypodłogowe? bo to istotna sprawa, jeśli chodzi o dylatacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.08.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Chcesz ja dobic ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.08.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 nie, nie chce żeby była post factum zaskoczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 24.08.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Tak sobie czytam na temat tych dylatacji i cieszyłam się, że u mnie wypadają w dobrych miejscach. A tutaj nowy zonk. O co chodzi z tymi listwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 24.08.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dobra - też już nic nie wiem. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć "jak chłopu na miedzy" o co chodzi z tymi dylatacjami? Po co one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 24.08.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 jastrych (czyli ten beton, na którym układasz podłogę) musi być oddzielony od ścian budynku, żeby każdy element mógł pracować niezależnie. odziela się tymi dylatacjami, czyli jakby szparami w betonie. jeśli pomieszczenie jest nieregularne lub b. duże, to też należy je podzielić na prostokąty lub kwadraty, żeby nie dochodziło do niekontrolowanych pęknieć w wyniku działania różnych sił (coś tam się kurczy i rozkurcza, jak w domu są wahania temp czy wilgotności lub obciążeń). te dylatacje muszą być kontynuwane w kolejnych warstwach podłogi, czyli np jak masz kafle, to fugi muszą wychodzić na dylatacjach między pomieszczeniami, bo inaczej kafle będą pękać nad dylatacjami (każda płyta jastrychu będzie pracować osobno i kafel nie wytrzyma naprężeń). po dyskusji na grupie wrocławskiej doszliśmy do wniosku, że najlepije byłoby po sso zawołać wylewkarza, żeby zaznaczył, gdzie mają być dylatacje (szczególnie w dużych pomieszczeniach) i potem to pokazać projektantowi podłogówki (bo te dylatacje trzeba uwzględnić przy projektowaniu pól grzewczych/pętli podłogówki), jej instalatorowi, i kafelkarzowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.08.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Podloga pracuje zwlaszcza jesli jest podlogowka i zeby miala gdzie sie rozszerzac to sie robi dylatacje , jak nie bedzie miala gdzie kompensowac rozszerzalnosci termicznej to bedzie pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.08.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 monsanbia były na forum pięknie udokumentowane zdjęcia kafli na niewygrzanej wylewce. życzę abyś nie dołączyła do tego grona Dzięki za życzenia Na niewygrzanej wylewce, albo na złej grubości wylewki i jeszcze na styropianie eps70 (znam taki przypadek, facetowi zaczęło wszystko pękać, była ekspertyza i wcale nie niewygrzana wylewka i dylatacje były temu winne) Tak sobie myślę ... mam kilka domów w rodzinie (sprzed ok 15 lat) z dużą powierzchnią płytek, z podłogówką, dylatacji nie ma. Wygrzewane wylewki nie były na pewno i nic nie pęka. Może jednak dołączę do TEGO grona Klej wysokoelastyczny, pokombinujemy z silikonem. Ja będę trzymać kciuki Listew jeszcze nie wybrałam. A jakie muszą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.08.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Sprzed 15 lat i maja podlogowke?? Nowoczesni Ja mam wrazenie ze boom sie rozpoczal dopiero co, wczesniej to byly jakies cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.08.2011 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Sprzed 15 lat i maja podlogowke?? Nowoczesni Ja mam wrazenie ze boom sie rozpoczal dopiero co, wczesniej to byly jakies cuda Moi rodzice budowali dom w 96 roku, wprowadzaliśmy się w 97, czyli dom stoi ponad 13 lat. Robili podłogówkę jako coś zupełnie normalnego. Inni już ją mieli. Niech będzie, 13-14 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.08.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 monsanabioja w sprawie listew zapytam ale z innej beczki. Jakie listwy planujesz przy metalwoodach?o u mnie chyba ostatecznie stanęło na drewnianych wybarwionych na grafit, ale coś się jeszcze waham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 24.08.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ok dzięki za wyjaśnienie. Niby to właściwie logiczne, ale pierwszy raz o tym słyszę... ZAPISAĆ i ZAPAMIĘTAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.08.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 No to mowie nowoczesni Ja sie raczej rzadko spotykam z podlogowka w duzo wczesniej budowanych domach, jesli juz to ewentualnie w lazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.08.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 No to mowie nowoczesni Ja sie raczej rzadko spotykam z podlogowka w duzo wczesniej budowanych domach, jesli juz to ewentualnie w lazienkach Może w Radomiu era podłogówki nastąpiła wcześniej Pamiętam wykańczające się*wtedy domy sąsiadów (to szeregowce są), jako młódka poznawałam nowych znajomych, więc zwiedzałam domki i w zasadzie w każdym na parterze (pod panelami również) kładziono rureczki (pamiętam bo wszędzie były dywagacje gdzie postawią kanapę, komodę itp i gdzie rurek nie rozkładać) Radom rulez Myszonik - listwy planuję takie jak wszędzie - pewnie biały mdf (muszą być wysokie - min 8cm bo robiliśmy tynki po wylewkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.08.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 pytam o listwy bo muszą być na tyle szerokie żeby przykryć dziurę przy ścianie. mdf raczej da rade bo cienkich nie robią. gorzej z tymi z pianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.08.2011 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 pytam o listwy bo muszą być na tyle szerokie żeby przykryć dziurę przy ścianie. mdf raczej da rade bo cienkich nie robią. gorzej z tymi z pianek No to chociaż tu będzie dobrze (może) Nie wiem co to są listwy z pianek, więc chyba tego nie planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 24.08.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Tak nakręcamy się z tym wygrzewaniem wylewki a nawet nie wiadomo jaką masz wilgotność. Z tego co pamiętam wylewki miałaś robione dawno więc może nie ma oczym gadac bo masz już dobrze wyschnięte. Ja wylewkę miałam robioną dwa miesiące temu więc ma prawo być mokra. Poza tym lekkie odchylenia od normy nie sa tak groźne jak pod drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 24.08.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 mam nadzieję ka_em. Wylewka ma ponad 4 miesiące, ale była mocno zlana. Wydaje się być sucha już od dawna. Wydaje sięAle nie wiem czy wygrzewanie wylewki to to samo co jej samoistne wyschnięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 24.08.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ja tylko dodam, że mi wylewka w trakcie wygrzewania w kilku miejscach popękała. Jakby już były posadzki to byłoby słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts