Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jastrych (czyli ten beton, na którym układasz podłogę) musi być oddzielony od ścian budynku, żeby każdy element mógł pracować niezależnie. odziela się tymi dylatacjami, czyli jakby szparami w betonie. jeśli pomieszczenie jest nieregularne lub b. duże, to też należy je podzielić na prostokąty lub kwadraty, żeby nie dochodziło do niekontrolowanych pęknieć w wyniku działania różnych sił (coś tam się kurczy i rozkurcza, jak w domu są wahania temp czy wilgotności lub obciążeń). te dylatacje muszą być kontynuwane w kolejnych warstwach podłogi, czyli np jak masz kafle, to fugi muszą wychodzić na dylatacjach między pomieszczeniami, bo inaczej kafle będą pękać nad dylatacjami (każda płyta jastrychu będzie pracować osobno i kafel nie wytrzyma naprężeń).

po dyskusji na grupie wrocławskiej doszliśmy do wniosku, że najlepije byłoby po sso zawołać wylewkarza, żeby zaznaczył, gdzie mają być dylatacje (szczególnie w dużych pomieszczeniach) i potem to pokazać projektantowi podłogówki (bo te dylatacje trzeba uwzględnić przy projektowaniu pól grzewczych/pętli podłogówki), jej instalatorowi, i kafelkarzowi.

monsanbia

były na forum pięknie udokumentowane zdjęcia kafli na niewygrzanej wylewce. życzę abyś nie dołączyła do tego grona

Dzięki za życzenia ;)

Na niewygrzanej wylewce, albo na złej grubości wylewki i jeszcze na styropianie eps70 (znam taki przypadek, facetowi zaczęło wszystko pękać, była ekspertyza i wcale nie niewygrzana wylewka i dylatacje były temu winne)

Tak sobie myślę ... mam kilka domów w rodzinie (sprzed ok 15 lat) z dużą powierzchnią płytek, z podłogówką, dylatacji nie ma. Wygrzewane wylewki nie były na pewno i nic nie pęka. Może jednak dołączę do TEGO grona

Klej wysokoelastyczny, pokombinujemy z silikonem. Ja będę trzymać kciuki

Listew jeszcze nie wybrałam.

A jakie muszą być?

Sprzed 15 lat i maja podlogowke?? Nowoczesni :) Ja mam wrazenie ze boom sie rozpoczal dopiero co, wczesniej to byly jakies cuda :)

Moi rodzice budowali dom w 96 roku, wprowadzaliśmy się w 97, czyli dom stoi ponad 13 lat. Robili podłogówkę jako coś zupełnie normalnego. Inni już ją mieli. Niech będzie, 13-14 lat

No to mowie nowoczesni :) Ja sie raczej rzadko spotykam z podlogowka w duzo wczesniej budowanych domach, jesli juz to ewentualnie w lazienkach

Może w Radomiu era podłogówki nastąpiła wcześniej :lol2: Pamiętam wykańczające się*wtedy domy sąsiadów (to szeregowce są), jako młódka poznawałam nowych znajomych, więc zwiedzałam domki i w zasadzie w każdym na parterze (pod panelami również) kładziono rureczki (pamiętam bo wszędzie były dywagacje gdzie postawią kanapę, komodę itp i gdzie rurek nie rozkładać)

Radom rulez :rotfl:

Myszonik - listwy planuję takie jak wszędzie - pewnie biały mdf (muszą być wysokie - min 8cm bo robiliśmy tynki po wylewkach)

pytam o listwy bo muszą być na tyle szerokie żeby przykryć dziurę przy ścianie. mdf raczej da rade bo cienkich nie robią. gorzej z tymi z pianek

No to chociaż tu będzie dobrze (może)

Nie wiem co to są listwy z pianek, więc chyba tego nie planuję

Tak nakręcamy się z tym wygrzewaniem wylewki a nawet nie wiadomo jaką masz wilgotność. Z tego co pamiętam wylewki miałaś robione dawno więc może nie ma oczym gadac bo masz już dobrze wyschnięte. Ja wylewkę miałam robioną dwa miesiące temu więc ma prawo być mokra.

Poza tym lekkie odchylenia od normy nie sa tak groźne jak pod drewnem.