Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moni i dom się wykańczają - komentarze do Parkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi stolarz wycenił na 3700, a ja mam stół gigant 270x110. Potrójny fornir, bo z litego przy takich parametrach podobno istnieje ryzyko wypaczenia. Nie upieram się przy litym. W takim razie rezygnuję z MD :(

Ania, ale czy barwiony jakoś? (cenę robi barwienie, rodzaj drewna - dąb jest najdroższy, i mechanizm rozkładania)

Bo stół MarJel 250x110 z nogami 13cm!!! kosztówał prawie 3500

Ja bym nie zrobiła stołu w fornirze. Jest po kilku latach do wymiany. Znajomi kupili bardzo drogi stół w Klose fornirowany i po 2 latach jest w opłakanym stanie, mimo że niewiele używany. Stół moich rodziców też nie wygląda za ciekawie. Ja jestem tylko za litym. Zapytałabym w MD co sądzą o wypaczaniu

Ja też nie mam dobrych doświadczeń z fornirowanymi stołami. Po kilku latach użytkowania wygląda to jednak gorzej niz w przypadku litego drewna.

Jak patrzę na swój stół, to przynajmniej w przypadku MD stół z litego drewna to i tak stół klejony z kawałków a nie z masywu. Ale jak jest odpowiednio poklejony to nie powinien się wypaczać.

A dąb nie jest najdroższy, chyba że mowa o krajowych rodzajach drewna. U mnie opcja w dębie wyszła sporo tańsza. A tak w ogóle to u mnie przy wycenie państwo z MD się pomylili i policzyli stół bez dostawek, ale o tym dowiedziałam się po dostawie :rolleyes:

Najdroższy w MD to jest chyba orzech amerykański....

Ale ja czegoś nie rozumiem... to te wymiary, które oni podają na stronie to są z dostawkami czy bez?

Bo ja aż tak wielkiego stołu (ponad 3 m) nie potrzebuję....

Monia Ty wiesz jak się kształtują ceny poszczególnych elementów? Stół wiem, dostawki po 200 zł tak, a ten mechanizm?

A na pocieszenie Wam powiem, że łaziłam dziś trochę po sklepach (co prawda w sprawie kanap nie stołów, ale stoły też były) i o wiele bardziej nędzne stoły osiągały o wiele bardziej absurdalne ceny....

A dąb nie jest najdroższy, chyba że mowa o krajowych rodzajach drewna

A nie, no tak, nie myślałam o orzechu amerykańskim (tu cena idzie w górę diametralnie)

Ale stół z jesionu to już 1 tys mniej, nie wyceniałam innych (klon, buk ...) ale pewnie są jeszcze tańsze

Jak to dobrze, że problem stołu mam z czapki... ja nie chcę mieć typowej jadalni. Mam stół w kuchni, taki do użytku, na razie Ikea, a le docelowo coś może pojawi się innego, z drugiej strony miałam kiedyś fornirowany i rzeczywiście kiepsko wyglądał po kilku latach, ale łatwo dało się go naprawić, a szklany to prosty jak budowa cepa i do utrzymania OK;)

Monia przepis na duszonki/kociołek jest u mnie ;)