anna-maria3 17.09.2011 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Chyba macie rację dziewczyny... Największą lampę zawsze można dokupić, a jak przesadzę, to też nie będzie dobrze... Kupię więc 2 najmniejsze, a potem pomyślę, co dalej. Będę dążyła do takiego zestawu jak poniżej, a jak będzie łyso, to największą lampę dokupię na samym już końcu. http://i1.fmix.pl/fmi1832/06c00be30014b3204e73b963/zdjecie.jpg W kwestii kominka... Czytam i czytam, a temat obszerny bardzo... Muszę porozmawiać z jakimś zaufanym fachowcem, żeby podjąć decyzję co do podłogówki i płaszcza. W każdym razie znalazłam również ramę dla Mili więc jeśli będzie płaszcz, to Mila, jeśli nie, to możliwe, że Volga... Mila bez ramy http://i2.fmix.pl/fmi2501/16542b8d00140c604e74388d/zdjecie.jpg Mila z ramą http://i3.fmix.pl/fmi2865/8a00e418001608304e743892/zdjecie.jpg Volga http://i1.fmix.pl/fmi375/18dd2fdf001ed00a4e743896/zdjecie.jpg W takiej odsłonie oba mi się podobają I tyle ode mnie w sobotni poranek. Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka1977 17.09.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam w ten chłodny, sobotni poranek Wczoraj dostałam wycenę okien, z uwzględnieniem tego dodatkowego okna jest bardzo OK więc podpisuję umowę Ania, ja sądzę, że na Twoją wycenę trzeba poczekać, bo to nie to samo co moje standardy- tylko za współczynnikami do moich okien czekałam 2 tygodnie... Podziwiał i podglądam Twój dziennik oraz Asi, bo ja jestem daleko w tyle z wyborem lamp, kominków, stelaży itp. a wiem, że muszę się chyba zacząć tym interesować- to był jeden z tematów rozmowy z Panem Robertem, że Wy Dziewczyny no i przede wszystkim Esiak już macie wizję całego domu z poszczególnymi jego elementami a ja jeszcze nic . Co do ogrzewania: my będziemy mieć również kominek z płaszczem wodnym i podłogówkę na parterze i nasi instalatorzy ( jeszcze nie wybraliśmy którzy ale jeden robił całą instalację u Egona) powiedzieli, że jak najbardziej można połączyć te dwa elementy no ale jest zawsze duże ALE...bo jak coś się rozwali to mogą być opłakane skutki. Ja na razie nie będę miała gazu więc kominek będzie głównym źródłem ciepła w domu. Aaa przypomniało mi się, że mam sąsiadów, którzy mają ogromny dom i mają ogrzewanie olejowe, które tylko wspomaga podłogówkę, maja kominek z płaszczem wodnym i bardzo sobie chwalą rozwiązanie a mieszkają już kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Aniu, u mnie też nic nadzwyczajnego nie ma. Po prostu pancerz musi być malowany i tyle. Wszystko bez dziwactw. A wycena jest już u pana Roberta, tylko napisał, że musi się uporać z innymi wycenami na już i dopiero do mojej siądzie. Wiadomo, że mi się nie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 17.09.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Ania jedna uwaga-wiesz ze prawdopodobnie jesli bedziesz miala kominke z plaszczem wodnym szyba w kominku bedzie czarna? Dopytaj dokladnie na watku kominkowym ale pamietam ze wiekszosc tak twierdzila.Wiem ze chcesz plaszcz ze wgledu na oszczednosci w ogrzewaniu ale czy nie bedzie Cie wkurzala taka zadymiona szyba w centralnej czesci domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Szyba jest czarna, jeśli pali się mokrym drewnem, albo jeśli się jej nie myje Ja u siebie myję szybę codziennie rano (w zasadzie przecieram szmatką zwilżoną specjalnym płynem do okopceń) i ciągle jest czysta. Są na niej ciemniejsze smugi po całym dniu palenia, ale nie jest czarna. Dopytam oczywiście, ale wydaje mi się, że to przesadzone opinie. Dla mnie nie jest problemem mycie kominka codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 17.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witaj anna . Co do instalacji kominka z płaszczem wodnym i ogrzewaniem podłogowym nie wypowiem się, bo nic nie wiem w tym temacie. Wiem tylko, że ogrzewanie będę miała podobne tak jak reni . Kominek Mila zyskała po dodaniu obudowy, ale u Ciebie jakoś mi się nie widzi ta srebna rama. Poszłabym w coś ciemniejszego. Łazienka i lampy... no kurcze ja tam widzę 5, ale nie upieram się przy największej kuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolakr25 17.09.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Aniu dużo lepiej wyglądają te 4 na ostatniej wizualizacji I jak słusznie zauważyłaś, zawsze możesz jeszcze jedną dokupić jak po zawieszeniu będzie ci coś nie pasować Co do kominka, to mi się bardzo, bardzo podoba Mila z ramą Kiedy zamierzasz wstawiać okna? Zakładam, że w przyszłym roku, ale już teraz zamierzasz podpisać umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 rere, ja też ogólnie jestem z pięcioma Ale zacznę od dwóch najmniejszych, potem postaram się o dwie kolejne, a potem się zobaczy karola, no niestety... Spłukani jesteśmy, bo popłaciiśmy spore zaliczki na wiązary i dachówkę więc umowy nie podpisuję, bo nie mam na zaliczkę. Nie jestem nawet na 100% pewna, czy wiosną okna wstawię. Może się okazać, że dopiero jesienią. Ale są w planach na przyszły rok W każdym razie jak przyjdzie do zamawiania to oczywiście ceny będą uaktualnione więc pewnie trochę wyższe, ale liczymy się z tym. Nie da się wszystkiego przeskoczyć Mi się ta Mila też podoba. Ma też ramę bieloną (choć chyba nie do mojego domu), a przecież zawsze mogę kupić bez ramy i jakiś kamień dać, pasujący do reszty wystroju. A póki co i tak najważniejsza jest kwestia grzania i grzejników. Jak zrobimy dach i zacznę się rozglądać za instalatorami, to dokładnie wybadam temat, bo bez tego to żadnej decyzji nie podejmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 17.09.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 anna ja powiem tylko tyle, piękne te wizualki sobie robisz, piękne a tak z ciekawości ile te twoje propozycje kominkowe kosztują? tak chciałam porównac z moim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 17.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Ania a czy teraz masz kominek z płaszczem wodnym? Nie jestem ekspertem ale troche nt czytałam bo mi bardzo zalezalo na czystej szybie.Oczywiscie jesli pali sie mokrym drzewem to w kazdym bedzie ona zakopcona ale przy kominkach z plaszczem wodnym z tego co pamietam "problem" czarnej szyby wystepuje dlatego ze plaszcz "zabiera" duza temperature z wnetrza kominka a to wlasnie ona powoduje ze szyba po uzyskaniu odpowiedniej temp we wnetrzu "krystalizuje sie" W kazdym razie wgryz sie w temat bo daleko mi do tego by Cie straszyc -po prostu chce pomoc Edytowane 17 Września 2011 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 kakusku, wiem i doceniam Z pewnością zgłębię temat Teraz mam kominek bez płaszcza, z rozprowadzeniem ciepła na klatkę schodową. reni, Milę z płaszczem w wersji 24 kW, z całym potrzebnym osprzętem wyceniono mi na niecałe 10 tysięcy. Volga nie wyceniałam, bo dopiero się o nim dowiedziłam, ale na stronie widzę, że to jakieś 11 tysięcy (bez płaszcza, sam kominek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 kakusku, wiem i doceniam Z pewnością zgłębię temat Teraz mam kominek bez płaszcza, z rozprowadzeniem ciepła na klatkę schodową. reni, Milę z płaszczem w wersji 24 kW, z całym potrzebnym osprzętem wyceniono mi na niecałe 10 tysięcy. Volga nie wyceniałam, bo dopiero się o nim dowiedziłam, ale na stronie widzę, że to jakieś 11 tysięcy (bez płaszcza, sam kominek). a do czego Tobie 24kW? jakie masz zapotrzebowanie na ciepło budynku? jak nie znasz to podaj metraż lub kubaturę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 17.09.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 no to mila niedroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Z najprostszych wzorów wychodzi mi, że 22-24 kW. Powierzchnia 220 m2. Kubatura 594 m3. Poza tym Mila z płaszczem jest tylko w wersji 24kW i w specyfikacji jest informacja, że nadaje się do domów o powierzchni 190-240 więc wpadam akurat w środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.09.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Z najprostszych wzorów wychodzi mi, że 22-24 kW. Powierzchnia 220 m2. Kubatura 594 m3. Poza tym Mila z płaszczem jest tylko w wersji 24kW i w specyfikacji jest informacja, że nadaje się do domów o powierzchni 190-240 więc wpadam akurat w środek a jaki to jest najprostszy wzór wg Ciebie? bo nawet przyjmując 60W/m2 to mi wychodzi u Ciebie 13kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Przyjmuje się na przykład 40W/m3, co u mnie daje 23 760 W. Przyjmuje się też, że 1kW mocy pozwala ogrzać ok. 10 m2 powierzchni przy standardowej wysokości pomieszczenia (2,5-2,7 m). Wychodzi więc 22kW. Albo że 1kW ogrzewa około 25m3, czyli wychodzi 23,76 kW. To są najprostsze wzory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.09.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) to chyba przy budynkach z lat 80' nowo budowane budynki zgodnie z dzisiejszymi normami to 40-60W/m2 20-30W/m3 to są szacunki oczywiście, ale w projekcie nie masz podane? Edytowane 17 Września 2011 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Nie będę się kłócić, bo ekspertem nie jestem Informacje w każdym razie wydają się być aktualne. Widnieją na stronach producentów kominków na przykład. Również na stronie Kratek, skąd jest "moja" Mila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Przyjmuje się też, że 1kW mocy pozwala ogrzać ok. 10 m2 powierzchni przy standardowej wysokości pomieszczenia (2,5-2,7 m). Wychodzi więc 22kW. to przy tym założeniu wychodzi 100W/m2 czyli dom z bardzo słabą izolacją cieplną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 17.09.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 to przy tym założeniu wychodzi 100W/m2 czyli dom z bardzo słabą izolacją cieplną... Czyli mam kolejne zadanie domowe do odrobienia, doczytania i wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts