Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I budujemy... Projekt indywidualny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu, pozwolę sobie wrócić do tematów wnętrzarskich :rotfl:

Zrobiłam dziś pierwsze wizualizacje salonu i chcę Ci się pochwalić źródłem wszelakich modeli 3d. Google SketchUp :)

Tam jest praktycznie wszystko. Od mebli IKEA po projekty znanych designerów.

Nawet Twoje lampy łazienkowe chyba widziałam.

A może nie odkryłam Ameryki? Może to dla Ciebie znane i oczywiste?

Edytowane przez narendil

Aniu, pozwolę sobie wrócić do tematów wnętrzarskich :rotfl:

:rotfl:

Dzięki na info. Ameryki pewnie nie odkryłaś :p ale ja programu nie znałam do tej pory. Już zainstalowałam i z pewnością wypróbuję. Chociaż powiem Ci, że motywacji nie mam, bo wszystko, co najistotniejsze, mam już zrobione w SH3D. Cieszy mnie natomiast, że piszesz, że w tym programie meble IKEA są, bo takie planuję w pokojach dzieci i w naszej sypialni więc jest szansa, że te 3 pokoje będę mogła zaaranżować. W SH3D mebli IKEA nie ma i sypialnię sobie zrobiłam z jakimiś innymi meblami, ale przez to wygląda zupełnie inaczej niż bym chciała...

Z drugiej strony, program na pierwszy rzut oka wydaje się trudniejszy od SH3D i mniej intuicyjny, ale może to tylko takie wrażenie, bo SH3D już znam i lubię ;)

No i super, że jest na Maca, bo z tym w sieci ciężko...

Nie, nie , Aniu, ja go używam tylko po to, żeby wyeksportować meble do SH :rotfl:

I to dlatego czuje się jakby Amerykę odkryła. Jednak SH ma niewiele modeli.

SkechUp ma ogromną bazę gotowców dostępną przez www, otwierasz, możesz trochę przeedytować (ja zmieniałam kolory), eksportujesz do formatu DAE i już :)

Napisałam i mnie zżarło :mad:

Ogrodowo było... Podrzuciłam małego do przedszkola i zajechałam do szkółki zobaczyć, czy nasze świerki dojechały. DOJECHAŁY! I piękne są. Mają jakieś 2,5 metra w donicy. Pani mówi, że po wysadzeniu spokojnie ponad 2 metry im zostaną... Są piękne, gęste, smukłe... W jednym 2 gałęzie zaczęły przejmować funkcję pnia więc pani zasugerowała, żeby je wyciąć, bo świerk zamiast iść strzeliście w górę zacznie rosnąć w obwodzie, a tego nie chcemy. W tej sytuacji - wycinamy. Powstaną 2 dziury, ale po pierwsze świerk jest gęsty i pani mówi, że gałęzie szybko się ułożą, opuszczą trochę i naturalnie zakryją dziurę, a po drugie możemy tę dziurę dać od strony płotu więc nie będzie jej widać i nie będzie razić...

A teraz czas na kawkę. Zapraszam :)

http://i2.fmix.pl/fmi1864/d816efc0000c0e5e4de745bd/zdjecie.jpg

Nie, nie , Aniu, ja go używam tylko po to, żeby wyeksportować meble do SH :rotfl:

I to dlatego czuje się jakby Amerykę odkryła. Jednak SH ma niewiele modeli.

SkechUp ma ogromną bazę gotowców dostępną przez www, otwierasz, możesz trochę przeedytować (ja zmieniałam kolory), eksportujesz do formatu DAE i już :)

Aaaaaa, no to super. Top szybciutko pisz mi tutaj, gdzie, co i jak robisz ;)

Swoją drogą, SH3D też ma ogromną bazę. Szczególnie w Archive3D. Tam też jest sporo modeli. Ja stamtąd Chesterfieldy ściągałam, lampę Flos, krzesło Ghosta. Niestety nie są tak nazywane więc trzeba przeglądać obrazki i rozpoznawać, co na nich jest :rolleyes: Ale IKEA cchętnie bym ściągnęła... Kurcze, mogąłabym wtedy wstawić docelowe krzesła do mojej jadalni :wiggle:

Edytowane przez anna-maria3

aaa! Wdeptałyście mnie w ziemię dziewczyny! i przydeptałyście!

GDZIE można się nauczyć tego wszystkiego? Może któraś kursy by poprowadziła? mogą być korespondencyjne:)

nihiru, ja chętnie odpowiadam na pytania i podpowiadam co nieco, ale niestety najlepsza moja rada jest taka - poświęcić kilka godzin, próbować, próbować, próbować, a jak już się naumiesz, to potem to jest bułka z masłem :yes: Tylko nie wiem, czy też jakieś predyspozycje nie odgrywają tu kluczowej roli, bo ja i informatycznie i matematycznie/przestrzennie troszkę wyedukowana jestem więc możliwe, że to pomaga :oops:

Wstawiła zmywarkę i pralkę, to mam dłuższą chwilę na FM :)

Aniu, po kolei:

1. wchodzisz na stronę: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ (ja ją znalazłam poprzez stronę SH)

2. wyszukujesz, co Ci tam potrzeba

3. otwierasz stronę ze znalezionym modelem

4. na obrazku jest opcja "pobierz model"; to otworzy Ci wybrany model w SketchUp

5. File -> Export -> 3D Model zapisze Ci w formacie DAE, który możesz zaimportować do SH

Na razie umiem zmieniać kolory mebli, tekstury i tym podobne.

I usuwać niektóre elementy mebli.

SketchUp to potężne narzędzie. Możesz sobie narysować dowolny mebel zupełnie od podstaw. Chętnie bym się tym pobawiła, ale czasu nie ma :bash: Więc korzystam z tego, co inni zrobili.

Jestem przeszczęśliwa, bo znalazłam regały besta. Jak to czasem mało potrzeba :p

A, i jeszcze jedno. Nie wiem, którą wersję zainstalowałaś. Eksport do DAE jest chyba od wersji 7. Ja mam 8 i tam na pewno jest :)

ja i informatycznie i matematycznie/przestrzennie troszkę wyedukowana jestem więc możliwe, że to pomaga :oops:

Teraz mnie zaintrygowałaś :)

Teraz mnie zaintrygowałaś :)

Żadna to tajemnica ;) Kończyłam matematykę stosowaną, czyli nie taką nauczycielską, tylko naukową. Zastosowanie matematyki w naukach ekonomicznych konkretnie. Ale ponieważ do ekonomii moje serce raczej nie bije, to pracę typowo naukową pisałam, z czystej matmy :)

Zaraz popróbuję, co można ściągnąć, bo mi MALM i EXPEDIT potrzebne są ;) A o rysowaniu to nawet mi nie mów, bo jak wsiąknę, to dzieci obiadu nie dostaną :p

Mnie wczoraj tak wciągnęło, że zaangażowałam syna do pomocy, byleby tylko móc meble ściągać i ustawiać :p

Siedział ze mną i mówił: w lewo, mamusia! za daleko! krzywo lampa! :rotfl: (nie żeby odróżniał lewo/prawo, ale porządzić się można)

Miłego buszowania :)