Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I budujemy... Projekt indywidualny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, nie wsiąkłam. Siedzę z synem i uczymy się czytać. To ostatnio jego ulubione zajęcie wieczorem. Zamiast bajki, kawałek elementarza. Ale tak na szybko sobie tam zerknęłam i korytka na oświetlenie podpatrzę, bo hazeleyes pokazywała takie u siebie, ale ona ma podwójne lampy, a na tej stronie są takie pojedyncze "oczy" w korytkach, w dodatku w połączeniu z lampami nad stołem na przykład, co rozwiązuje kwestię oświetlenia mojej jadalni zupełnie. Tylko nie wiem, czy mi tutak to wklejać wolno :???:

no i ja się dołączam do spóźnionych życzeń urodzinkowych , bo o Świateczych już nie wspomnę. ale na sylwestrowe jeszcze zdążyłam więc:

Aniu oby pieniążki na dach rozmnażały się same pocierając się o siebie w Twej magicznej skarbonce i żebyś w nowym roku cieszyła me i zarówno wielu podglądaczy oczy pięknymi wizualkami przeobrażającymi się w prawdziwe wnętrza, buźki:):rolleyes:

szampan_600.jpg

Przez te ostatnie 3 lata pierwszego roku byłam w ciąży więc przygotowania z brzuchem, Sylwester bez szampana itd... Rok później miałam malutkie (drugie) dziecko więc trzeba było chodzić do niego, karmić w międzyczasie... A za trzecim razem dzieci były co prawda u babci, ale ja obchodziłam okrągłe urodziny więc gości było więcej no i taka łączona impreza była więc też się narobiłam... Ale nie narzekam, bo wspomnienia mam fajne, tylko marzy mi się już taki spokojny, normalny wieczór.

A Ty co planujesz?

Zaintrygowana kawką latte u reni wklejam, co znalazłam. A wklejam, bo bardzo efektownie wygląda :yes:

Cappuccino

http://i3.fmix.pl/fmi874/607f2897000fde8b4efda6ae/zdjecie.jpg

Jest to espresso z gorącym mlekiem i mleczną pianą (1:1:1), czasem oprószone czekoladą lub cynamonem. Podaje się je w dużych, ogrzanych filiżankach. Dobre ma kolor kapucyńskiego habitu, stąd nazwa. Uwaga: to kawa śniadaniowa, nie pije się jej po południu.

Latte

http://i2.fmix.pl/fmi1986/17dde65b0024cc544efda6b1/zdjecie.jpg

To kawa z mlekiem. Jej podstawą jest espresso. Do ogrzanego naczynia (wysokiej szklanki, dużej filiżanki) wlewa się świeżo zaparzoną kawę, a na to sporą ilość bardzo gorącego mleka. Na wierzchu powinna znaleźć się niezbyt gruba warstwa mlecznej pianki.

Latte macchiato

http://i1.fmix.pl/fmi711/32be3e8f0025db704efda6b3/zdjecie.jpg

Ma dużo mleka, mało kofeiny, składa się z trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Dlatego latte macchiato zawsze podawane jest w wysokiej, przezroczystej szklance. Na samym dole znajduje się gorące mleko, na nim espresso, a na górze mleczna piana. Espresso unosi się na mleku, bo ma wyższą temperaturę i mniejszą gęstość. Macchiato najłatwiej zrobić, wlewając do szklanki wpierw gorące mleko, potem pianę, a na końcu, cienkim strumieniem, bardzo gorącą kawę.

I okazuje się, że nieświadoma powyższych rzeczy przeważnie pijam Macchiato, bo najszybciej i najłatwiej mi je zrobić :D