Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I budujemy... Projekt indywidualny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

anie myśleliście może o bidettcie..?

Nie. Nie wyobrażam sobie, po co miałabym coś takiego instalować. Lepiej wejść do wanny, albo pod prysznic po prostu. Bidet z dwojga złego praktyczniejszy mi się wydaje... I pewnie będzie - tak dla świętego spokoju - żebym potem nie żałowała, że nie mam...

:no:

bidet wbrew pozorom nie służy tylko do mycia pupy:D

Ja o tym w zasadzie wcale nie myślę :rotfl: Bardziej o mycie nóg mi chodzi, o to, żeby dzieci mogły samodzielnie ręce umyć i żeby było gdzie skarpetki zamoczyć, bo nie lubię misek, a w umywalce jednak przeszkadzają ;) Kurcze, moze jednak się ten bidet przyda :lol2:

A pojenie psa z bidetu to dobry pomysł.

Ja mam dużego psa i często wskakiwał łapami na umywalkę by pić zimną, świeżutką wodę. Ale teraz z racji wieku już nie daje rady, więc bidet będzie akurat ;)

Ja jakoś też nie wyobrażam sobie mycia w tym tego co myć się powinno.

Aniu - tak w innym temacie. Jedna strona dachu położona dachówka na gotowo. I co będę pisać - PIĘKNIE JEST !!!! Dachówka bardzo mi się podoba. :wiggle:

Dodam tylko że grafitowe rynny plastik fantastik super się komponują.

Edytowane przez atika

Esiak, wracam do tematu okien... W tej chwili rozważam dwie oferty - CHEMPO i HeKa.

Pierwsze, co zauważyłam, to szerokość skrzydła. CHEMPO ma 80mm, HeKa 83mm. W związku z tym pakiety szybowe w HeKa to 4-16-4-16-4, natomist w CHEMPO 4T-14Ar-4T-14Ar-4T i 3-16-3-16-3 dla mniejszych okien. Tu chyba minus dla CHEMPO.

Kwestia druga - czekam jeszcze na odpowiedź od CHEMPO, ale przyjrzałam się wycenie i informacji o stalowych wzmocnieniach... Mam tylko wzmiankę, że takie wzmocnienia MOGĄ występować w NIEKTÓRYCH oknach, natomiast przy oknach dużych jest informacja, że wkład termiczny będzie wklejany, co chyba oznacza, że to są te NIEKTÓRE okna ze wzmocnieniami stalowymi... A to oznacza, że współczynnki lecą... Drugi minus dla CHEMPO.

W tej chwili od podjęcia decyzji hamują mnie tylko współczynniki, bo w miejscowym salonie MS pani podała mi takie liczby, że aż się uśmiecham i są rzeczywiście lepsze niż HeKa (już je wcześniej wklejałam). Czekam natomiast, czy CHEMPO te współczynniki potwierdzi. Jeśli z uwagi na stalowe wzmocnienia spadną, to chyba HeKa będzie na prowadzeniu. Zwłaszcza, że pan Robert ma ode mnie ogromnego plusa za cierpliwość, wiedzę, błyskawiczny kontakt zwrotny, obsługę i wszystko co z nia związane. I jeszcze większego za doradzanie i podpowiadanie w wielu kwestiach i za otwartość na negocjacje :D

mam pytanie w sprawie ocieplenia stropu, czy Wy perterowicze macie podobnie tzn,:

ocieplacie tak jakby strop , a nie dach , jak to jest przy domach z użytkowym poddaszem, bo sie trochę pogubiłam:(

ulcia, dla mnie to za odległy temat więc nie pomogę ;) Ale spytaj atikę, ona na pewno wie. Poza tym kojarzę, że pisała kiedyś o jakimś granulacie :???:

No i klops... Nie wiem, czy o wyborze oferty nie zdecyduje... kolor :sick: Rolety proponowane przez HeKa dostępne są tylko w kolorze

7016

http://i2.fmix.pl/fmi2696/56d687f3000bbb494e4d1d61/zdjecie.jpg

lub 7001

http://i1.fmix.pl/fmi1631/4eae6a6e000d37854e4e34f3/zdjecie.jpg

I ten 7001 wydaje mi się za jasny... Chociaż z drugiej strony BetaGreta wkleiła swoje drzwi 7001 i wyglądają tak

http://i1.fmix.pl/fmi397/8e64b67b000e109f4e4d1d9c/zdjecie.jpg

Te przekłamania monitora do szalu mnie doprowadzają. W sumie wiem, że nic nie wiem :roll:

Edit: I jeszcze 7001 znalezione w sieci...

http://i2.fmix.pl/fmi1955/dde109c8002ca2eb4e5dda77/zdjecie.jpg

ulciapulcia - jeśli chodzi o ocieplenie to mam nadzieję, że mogę tutaj. Aniu może Tobie też sie przyda.

My "parterowicze z nieużytkowym poddaszem" ocieplamy strop/sufit.

W moim i Ani przypadku jest to dolny pas wiązarów. Od strony użytkowej domu - salon, pokoje, itd będzie zrobiony sufit podwieszany z płyt KG- ja robię nie na stelażu, tylko na deskach. A na górze - na poddaszu nieużytkowym będzie w tym pasie dolnym ocieplenie.

tak koślawo-obrazowo.

My ocieplamy w tym miejscu:

http://foto2.m.onet.pl/_m/e40390a25e042a68f6dbad5be71b337a,10,19,0.jpg

Są różne opcje:

- wełna mineralna - taka normalna z rolki

- wełna wdmuchiwana pod ciśnieniem - takie strzępki

- granulat styropianowy

- granulat celulozowy - Ekofiber

Ja decyduję sie na to ostatnie rozwiązanie.

Przez wiązary dach to jedna wielka kratownica i nie wiem jak sprawny musiałby być człowiek by tam powciskać dobrze wełnę.

Wiec wdmuchujemy celulozę. Jest ciepła, paroprzepuszczalna - więc nie trzeba folii między nią a płyty G-K, ma środki chroniące drewno - jakieś związki boru, jest niepalna.

Ci co mają poddasze użytkowe, ocieplają pod skosami - tam idzie wełna wg upodobać z 20cm min. lepiej z 30.

Można między piętra - na stropie położyć styropian - z 5cm - zwykły, lub jakiś dziękochłonny.

Jak masz pytania to pisz.

Edytowane przez atika

No i mam odpowiedź... W moim wzorcowym domu okna są w RAL 7037. Czyli tak pomiędzy 7001 a 7012. Ale od 7016 to już lata świetlne go dzielą ;) Problem w tym, że 7001 nie do konca mi leży... Za mało szarego w szarym ;) 7012 zdecydowanie lepszy, ale w tym kolorze rolet w przystępnej cenie nie ma :bash:

http://i2.fmix.pl/fmi1510/976d78350014322b4e5dec84/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi2976/b1429f95000fa2644e5dec81/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2457/5b6cbe79000069c54e5dec82/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1673/8d3cde8b001b87914e5dec83/zdjecie.jpg

Esiak, wracam do tematu okien... W tej chwili rozważam dwie oferty - CHEMPO i HeKa.

Pierwsze, co zauważyłam, to szerokość skrzydła. CHEMPO ma 80mm, HeKa 83mm. W związku z tym pakiety szybowe w HeKa to 4-16-4-16-4, natomist w CHEMPO 4T-14Ar-4T-14Ar-4T i 3-16-3-16-3 dla mniejszych okien. Tu chyba minus dla CHEMPO.

Kwestia druga - czekam jeszcze na odpowiedź od CHEMPO, ale przyjrzałam się wycenie i informacji o stalowych wzmocnieniach... Mam tylko wzmiankę, że takie wzmocnienia MOGĄ występować w NIEKTÓRYCH oknach, natomiast przy oknach dużych jest informacja, że wkład termiczny będzie wklejany, co chyba oznacza, że to są te NIEKTÓRE okna ze wzmocnieniami stalowymi... A to oznacza, że współczynnki lecą... Drugi minus dla CHEMPO.

W tej chwili od podjęcia decyzji hamują mnie tylko współczynniki, bo w miejscowym salonie MS pani podała mi takie liczby, że aż się uśmiecham i są rzeczywiście lepsze niż HeKa (już je wcześniej wklejałam). Czekam natomiast, czy CHEMPO te współczynniki potwierdzi. Jeśli z uwagi na stalowe wzmocnienia spadną, to chyba HeKa będzie na prowadzeniu. Zwłaszcza, że pan Robert ma ode mnie ogromnego plusa za cierpliwość, wiedzę, błyskawiczny kontakt zwrotny, obsługę i wszystko co z nia związane. I jeszcze większego za doradzanie i podpowiadanie w wielu kwestiach i za otwartość na negocjacje :D

co do okien z HeKi, możesz podpytać anke1977, była w weekend u mnie na oglądaniu z całą rodzinką ;)

Dzięki Anulka za instrukcję:D Zaraz zacznę próbować;)

reni, a co to za lodówki "przemysłowe" masz? Fajne:D I widzę, że wielkie, a na równo ustawione z zabudową (nie to co SbS, że potrzeba 15 cm z jednej, 30 z drugiej przerwy;) I jeszcze wysunięta:sick:)

Magda ale moje to SBS firmy Miele, tak na równo mi zrobili ci od kuchni, a wysunięta nie jest bo ona boki ma dłuższe niż ta część docelowa więc jak patrzysz od góry to odstaje od ściany a jak patrzysz z boku to dotyka ściany

Bardziej o mycie nóg mi chodzi, o to, żeby dzieci mogły samodzielnie ręce umyć i żeby było gdzie skarpetki zamoczyć, bo nie lubię misek, a w umywalce jednak przeszkadzają Kurcze, moze jednak się ten bidet przyda

właśnie ja robię dodatkowo w bidecie paznokcie u nóg, mój syn myje ręce a i moczymy skarpety

Esiak, już do Ani napisałam ;) Ja prawie zdecydowana jestem. Męczę jeszcze pana Roberta o te kolory. Zobaczymy, jak wyceni mi rolety w innej firmie (droższej niestety, ale takiej, gdzie każdy kolor na zamówienie zrobią). I zobaczymy, co dalej...

reni, to jeszcze fajnie, żeby kibelek był dostatecznie blisko, żeby sobie na nim usiąść do robienia tych paznokci, hihi :D