Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z architektem - prośba o wzory i dobre rady

Recommended Posts

Pilnie potrzebuję wzoru umowy z architektem dot. projektowania domu jednorodzinnego. Czy może ktoś udostępnić takową?

Na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu takiej umowy z architektem? Jak rozwiązać kwestię VATu od usługi? Architekt zaproponował, że fakturę może wystawić nam na niższą kwotę, więc podatek byłby mniejszy. Jak to ogarnąć?

Czy z ogóle f-ra na usługę projektowania domu jest potrzebna (nie wiem: bo banku, czy gdzieś)?

Pamiętaj, że w razie W będziesz się sądzić ze wszystkimi wykonawcami o kwotę jaka zostanie wpisana na fakturze.

Zaoszczędzisz parę złotych, stracisz o wiele więcej czego ci nie życzę.

Kwestia VATu to kwestia przede wszystkim sprzedawcy - architekta.

To on powinien wiedzieć co sprzedaje i jaką stawką jest to obłożone.

Lepiej sprawdź czy on ma uprawnienia, przynależy do izby i czy ma polisę OC?

Był przypadek, gdzie gostek bez uprawnień budował drogi i mosty przez kilkanaście lat.

Teraz te budowle próbują zalegalizować :)

Swoją drogą, jeśli gość pracuje w branży to powinien mieć wzór umowy.

Zaoszczędzisz parę złotych, stracisz o wiele więcej czego ci nie życzę.

No niestety nie jest to kwestia "kilku złotych", tylko większej kwoty.

Kwestia VATu to kwestia przede wszystkim sprzedawcy - architekta.

To on powinien wiedzieć co sprzedaje i jaką stawką jest to obłożone.

Myślę, że on wie, jaka ma być stawka Vatu - nie o to chodzi. Rzecz w tym: czy możemy "bezpiecznie" dla siebie pójść na taki układ, że na fakturze jest mniejsza suma, niż rzeczywisty koszt usługi (żeby podatek był naliczony od mniejszej kwoty)?

Lepiej sprawdź czy on ma uprawnienia, przynależy do izby i czy ma polisę OC?

Był przypadek, gdzie gostek bez uprawnień budował drogi i mosty przez kilkanaście lat.

Teraz te budowle próbują zalegalizować :)

Ooo! Sprawdzę, dzięki :)

Swoją drogą, jeśli gość pracuje w branży to powinien mieć wzór umowy.

Na pewno ma - ale chciałabym mieć różne warianty, żeby móc wybrać. Teraz jestem "skazana" na wzór umowy, którą dysponuje architekt, a podejrzewam, że ta umowa jest skonstruowana tak, że bardzie chroni interesy właśnie jego, niż moje. Jak będę miała inne wzory, to mogę negocjować zamieszczenie wybranych zapisów chroniących też moje interesy. Mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.