Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

flamingo, bryza czy kaczmarek?

miron123

Recommended Posts

Witam,

Mam rynny Flamingo firmy Budmat na swoim dachu i nie jestem z nich zadowolony .

Rynna jest płytka a cały system jest nieszczelny .

Trzeba dodatkowo używać wszelkich uszczelniaczy ( na złączkach szczególnie ) a producent - Budmat - nic o tym nie wspomina przy ich zakupie .

Ogólnie bardzo słabe rynny i jestem nimi bardzo zawiedziony .

Dekarz, który instalował te rynny u mnie na dachu również był nimi bardzo rozczarowany .

Pozdrawiam

potrzebuje tak:

w rozmiarze 125/100 na dach: łącznie 20m rynny i 4 rury spustowe po 9m wraz z niezbędnymi elementami (sztucery, denka, mocowania itd..)

w rozmiarze 100/75 na ganek: 7m rynny i 2 rury spustowe po 4m + dodatki

w rozmiarze 100/75 na taras: 12m rynny i 2 rury spustowe po 2m + dodatki

ktoś się orientuje ile będzie tych dodatków znając podstawowe parametry? Chodzi o rynajzy, mufy, łączniki rynny, mocowania rur spustowych do ściany itd

Witam

Tak się zastanawiam kto pisze te posty, jak można porównywać rynny plastikowe z metalowymi.

Sam jestem inwestorem, zakupiłem już blachodachówkę koło warszawy tylko na nią czekam.

Teraz czeka mnie zakup orynnowania i tak przeglądam co piszą inni i stwierdzam, że wszyscy kierują na dane marki produktów.

Moja wiedza pozwala zająć stanowisko jeżeli chodzi o temat rynien. Powiem tylko, że rynny plastikowe to taki zamiennik na krótki czas, trzaski w upały w hakach, wypadające denka i urywające się haki jak tylko trochę więcej śniegu popada - miałem to wiem co piszę.

Najlepiej to sprzedać plastikowe i nie mieć problemów z kupującym, bo dekarz jak założy to nie widać fuszerki jaką zrobi, sprzedawca mając wysokie rabaty złoi nas sprzedając plastikowe rynny np. jak w moim wypadku wycena bryzy na kwotę o.k 1800 zł, kaczmarek 1920 zł, a flamingo na 2300 zł.

Cały myk polega na tym, że na plastiki mają z 50 % rabatu i zarabiają tą połowę wyceny a na metal muszą dać większy rabat, bo w porównaniu do plastiku wychodzi drożej, a chodzi im tylko o to żeby być tańszym od drugiego. Metal nie pozwala im na większy zarobek to mówią niestworzone rzeczy, a ja tylko wskazuję, że jak kupi się rynnę metalową to dekarz musi się przyłożyć do swojej roboty, bo rynna metalowa nie wybaczy mu błędów, plastik zawsze można naciągnąć skręcić i będzie pasować a przy metalu musi być wszystko równe i dopiero pasuje - nie wygodny temat dla sprzedawców i wykonawców to go opluwają.

Piszą, że jak już metal to tytan cynk lub miedź - znowu klimat wytrzymałości - zgadzam się, że najbardziej wytrzymałe, tylko że do dachówki czy blachodachówki to nie za bardzo - kwestia ceny. Moim skromnym okiem to tak wygląda, iż nie chodzi że taka marka czy inna chodzi wszystkim o kasę.

Pozdrawiam

MM

Powiem tylko, że rynny plastikowe to taki zamiennik na krótki czas, trzaski w upały w hakach, wypadające denka i urywające się haki jak tylko trochę więcej śniegu popada - miałem to wiem co piszę.

Piszesz bzdury. Dobrze zamontowana rynna, z hakami co 50 cm nie ma prawa się niszczyć przez śnieg a wiem co piszę bo u nas na Podhalu jak napada śniegu to czasami i rynien nie widać :) . Jeśli chodzi o rynny PCV polecam Kaczmarka oraz Marleya (drogi), a z systemów stalowych rynnę Galeco. Widziałem 7- letnia rynnę Marleya - wyglądała jak nowa, zero odbarwień. Systemu Budmatu nie znam więc się nie wypowiem.

Witam

Tak się zastanawiam kto pisze te posty, jak można porównywać rynny plastikowe z metalowymi.

Nikt tu nie mówi że plastik jest lepszy , czy też porównywalny z metalem.

Po prostu większość ludzi z branży prędzej poleci Kaczmarka niż niedopracowane Flamingo...

jak chcesz poczytać co fachowcy myślą o tej rynnie to proszę bardzo :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139071-Opinie-na-temat-rynien-Budmatu-Flamingo

pomyśl o rynnach które maja za sobą więcej niż jeden sezon stażu na rynku , np. Galeco , Lindab, Siba ...