Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej. Właśnie jestem nowym użytkownikiem zmywarki mastercooka. Mam pytanie: czy używacie tylko tabletek czy oprócz tabletek używacie jeszcze soli i nabłyszczacza? Czy zależy to od twardości wody? A test twardości robiliście n a samej wodzie czy z dodatkiem tabletki - jak pisze w instrukcji. Nie wiedziałem że zkup zmywrki zrodzi tyle pytań - a miało być prościej hehe :lol: :oops:

A macie jakis dobry sposob na czyszczenie inoxu z paluchów?

Pozdrawiam wiosennie

JArek

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej. Właśnie jestem nowym użytkownikiem zmywarki mastercooka. Mam pytanie: czy używacie tylko tabletek czy oprócz tabletek używacie jeszcze soli i nabłyszczacza? Czy zależy to od twardości wody? A test twardości robiliście n a samej wodzie czy z dodatkiem tabletki - jak pisze w instrukcji. Nie wiedziałem że zkup zmywrki zrodzi tyle pytań - a miało być prościej hehe :lol: :oops:

A macie jakis dobry sposob na czyszczenie inoxu z paluchów?

Pozdrawiam wiosennie

JArek

zmywarka jakiej jest firmy to chyba bez znaczenia.

twardość wody należy sprawdzić przed pierwszym uruchomieniem zmywarki (sama woda) i ustawić odpowiednio twardość w samej zmywarce.

ważne są trzy rzeczy jaki są potrzebne do mycia - sól, nabłyszczacz i tabletka (ew. proszek).

>> sól - niezbędna. odpowiedzialna jest za zmiękczanie wody do mycia i ochrony zmywarki przed osadzaniem się kamienia (u mnie woda jest mega twarda i opakowanie 1,5kg starcza na miesiąc, mycie codziennie)

>> nabłyszczacz - jak sam nazwa mówi nabłyszcza umyte już naczynia, nigdy nie próbowałem bez, ale chyba wolę mieć takie "świecące" naczynia jak na reklamie :wink:

>> tabletka - moim zdaniem też nie jest bez znaczenia. używam somat standard tabs 5w1, choć muszę stwierdzić, że somat soda effect 7w1 nieco lepiej usuwają pozostałości po herbacie z białych kubków etc.

pzdr

:wink:

• 2 weeks później...
mam jedno ważne pytanie w kwestii tej zmywarki : w opisie podana jest wysokośc - 85 cm. Czy rzeczywiście jest taka wysoka? Mogę prsić posiadaczy o zmierzenie wysokości blatu nad tą zmywarką? Ja chce blat nieco niżej tak właśnie 85 cm i jeśli mi się zmywarka pod nim nie zmieści chyba muszę z niej zrezygnować :(
  • 1 month później...

chętnie skorzystam z opinii nt. okapow firmy Mastercook

niektóre mają całkiem dobre parametry za przystępną cenę

mam na oku takie:

http://www.ceneo.pl/340081

http://www.ceneo.pl/340076

http://www.ceneo.pl/340080

jeszcze jedno pytanie czy 60dB to już naprawdę głośny okap i lepiej sobie odpuścić ?

ale ten WKBS 60 ma tylko 49 db ja myślę że jest to bardzo dobry winik i też będę go kupował, tylko nie wiadomo na którym biegu ten poziom hałasu jest mierzony. wydajność 800m3/h jest super
tak wiem ,ze ten akurat jest "cichutki" :wink: ale są też inne ,ktore mi się podobają ,ale są niestety głosniejsze często w granicach 60bd właśnie , stad moje obiekcje

wszysrko zależy od osoby słuchającej:)

Ja mam WKBS 90 i tak:

na pierwszym biegu cichutko, ale też mam wrażenie, że "nic nie wciąga"

dwójka - już trochę hałasuje, nas po dłuższym czasie zaczyna irytować

trójka - dla mnie tragedia, nie używamy, bo się nie da normalnie rozmawiać

na trojce troche halasu ale to pestka w porownaniu z innymi okapami ktore maja gorsze parametry.Wyobrazcie sobie jak wyja te, ktore na pierwszym biegu maja np 53

właśnie jak to jest z tą głośnością i wskazaniami producenta?

czy głosność wg producenta, to ta która generowana jest na najwyższym mozliwym biegu, czy jakas usredniona?

zastanawiam się, bo skoro niektórzy twierdzą ,że sprzęt o głośnosci 48-49db jest głośny, to jak mozna wytrzymać przy tych które maja 60 db a nawet więcej, a takich nie brakuje przecież na rynku

generalnie to glośnośc niby usredniona ale faktycznie to na najnizszym biego. Moja koleżanka zachęcała mnie do TEKA -w okolicy 58 db-jest znacznie glosniejszy niz moj. Ale ludzie przyzwyczajaja się do pociagu 100m od domu to i wyjacego okapu po roku uzytkowania moga nie słyszec
  • 6 months później...

Znalazłem strasznie tanio płytę Mastercook ID4 R (1233 zł).

http://www.zadowolenie.pl/zobacz,19899,kat,335,mastercook-id4-r-

Czy jest tu jakiś haczyk? Jakie będą różnice między tą płytą, a dwa razy droższą Boschową?

Kolega taką kupił, i wszystko działa. Ja w podobnej cenie kupiłem ID63S. Bosch na pewno rożni się napisem, może to mieć ogromne znaczenie.

Zobacz na allegro - znajdziesz jeszcze tańsze płyty. Za rok-dwa będzie spory wybór płyto w cenie poniżej 100 zł.

Ktos mi powiedzial , ale nie wiem czy to prawda , ze porzadne np bosch siemens od tych tanich roznia sie tym ze gdy wlaczamy moc srednia to tanie grzeja pulsacyjnie ( jak stare mikrofalowki ) tzn moc na full , potem kilka sekund przerwy i znowu full , a lepsze grzeja ciagle na mniejszej mocy. ( jak jak podobno lepsze mikrofale )

Jesli to prawda to spora roznica , to takie grzanie na fullto chyba niefajne w smazeniu , moze sie przypalac , itd.

Ale nie mam pewnosci

Tańsze płyty niezależnie od firmy która się na nich podpisała, przy niższych poziomach mocy dodatkowo taktują zasilanie. Nie jest to włączenie i wyłączanie pełnej mocy, ale praca na poziomie 20-30% mocy max. plus przerywanie. Jeśli garnek ma dnoi trochę grubsze niż papier, to się tego w praktyce nie zauważa.
  • 4 months później...

Witam.

natknęłam się na ciekawą ofertę AGD Mastercook by Fagor. Zastanawiam się nad kupnem okapu ( WK UMBRIEL 90XN ), piekarnika ( MF-196CX ), mikrofali z ramką ( MM23GEX ) i zmywarki ( ZBI-0685 IT ). Wiem, czytałam - zmywarka najlepiej Boscha, ale ta ma bardzo ciekawe funkcje...

czy Ktoś mógłby sie wypowiedzieć co do obsługi i użytkowania produktów Mastercooka? Szukam i szukam na necie opinii i nic nie mogę znaleźć...

mam płytę i piekarnik fagor - egzemplarze wyprodukowane w Hiszpanii - użytkuję już 3 lata i wszystko jest ok

zmywarkę mam mastercook zbi3646a i popsuła się miesiąc przez końcem gwarancji

mysle ze to kwestia ceny .... przyznam szczerze ze marka mastercook jakosc mnie nie przekonuje i wybierajac sprzet omijalem ja ... podaj ceny za kazdy z tych sprzetow i bedzie wtedy mozna stwierdzic czy mozna kupic cos lepszego w takiej kwocie
  • 3 weeks później...

Witam

Jestem zainteresowany kupnem tej lodówki.

Chciałbym się zapytać czy ktoś z forum jest posiadaczem

tego modelu lodówki i prosiłbym o opinie czy jest niezawodna

jak sie sprawuje i czy ktos z państwa jest w pełni zadowolony.

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1567577