Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Home in my own way

Recommended Posts

• Odpowiedzi 567
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mhm, spodziewałam się, że z tej strony zrobisz pełne fronty (bez szyby). Nie umiem sobie wyobrazić jak to będzie tak w jednym meblu trochę szprosów, trochę nie;) Ale pewnie ty wiesz czego chcesz i miło mnie ta koncepcja zaskoczy. Jedno wiem - szprosy z każdej strony, to mogłoby być za dużo:no:

Edit: Choć nie wiem czy byłoby za dużo:roll: Przyjrzałam się jeszcze wizualce. Na żywo mogłoby to lepiej wyglądać. Jakoś mi nie gra ta koncepcja z gładkimi szybkami za winklem. Oczywiście to moje zdanie ale sama pytałaś;)

Masz jeszcze opcję coś zmienić, czy klamka zapadła? Bo jeśli tak, to nie ma co dywagować. Tak też będzie fajnie:yes: Ale jeśli jeszcze jutro skoro świt masz opcję zmiany zdania, to może warto podyskutować tu w większym gronie;)

Edytowane przez MagdaZZZ

Podoba się:)

Jeśli ma gładkie szybki z boku, to super. I szprosy o wiele ładniejsze, niż na tym luźnym projekcie:)

A co do okapu - myślałaś o cylindrycznym czy klasycznym?

Myślałam o jak najprostszym i w miarę zgrabnym. Mój pierwszy pomysł to okap cylindryczny. Mam jednak wątpliwość, czy stylem pasuje i czy 40-to centymetrowy okap będzie dość wydajny.

Myślałam o jak najprostszym i w miarę zgrabnym. Mój pierwszy pomysł to okap cylindryczny. Mam jednak wątpliwość, czy stylem pasuje i czy 40-to centymetrowy okap będzie dość wydajny.

A jeden z tych prosych, co ja proponuję u siebie? Moim zdaniem kwadratowa/prostokątna tuba byłaby lepsza.

mhm, spodziewałam się, że z tej strony zrobisz pełne fronty (bez szyby). Nie umiem sobie wyobrazić jak to będzie tak w jednym meblu trochę szprosów, trochę nie;) Ale pewnie ty wiesz czego chcesz i miło mnie ta koncepcja zaskoczy. Jedno wiem - szprosy z każdej strony, to mogłoby być za dużo:no:

No zdecydowanie za dużo :yes: Ta witryna będzie podświetlona, przy tych boczkach będzie ciekawie wyglądać, no i lżej przede wszystkim.

Edit: Choć nie wiem czy byłoby za dużo:roll: Przyjrzałam się jeszcze wizualce. Na żywo mogłoby to lepiej wyglądać. Jakoś mi nie gra ta koncepcja z gładkimi szybkami za winklem. Oczywiście to moje zdanie ale sama pytałaś;)

Masz jeszcze opcję coś zmienić, czy klamka zapadła? Bo jeśli tak, to nie ma co dywagować. Tak też będzie fajnie:yes: Ale jeśli jeszcze jutro skoro świt masz opcję zmiany zdania, to może warto podyskutować tu w większym gronie;)

Pewnie, że warto podyskutować ;) Bardzo cenię wasze sugestie :yes: :hug:

Bok tej szafki ma szer.30 cm. Szybka na górze ma 57 cm, a ta pod nią troszkę ponad 100. Jeśli odejmiesz szerokość ramki to krzyżyki będą przekątną prostokąta 18 na 45. Jakoś mi te cieniutkie 'x' nie grały przy tych większych na drzwiach...

Z wyspowymi okapami ciężko, bo mój musi być super wydajny, cichy i nie za duży. Jutro pokażę wam konkretne modele, może coś razem wybierzemy, co? :D

Czyli, że te okrągłe niby są cichsze i bardziej wydajne? Mi się wydaje, że wszystkie wyspowe mają dość zbliżone parametry. Gdzieś czytałam, że jako że są przeznaczone do kuchnii z założenia otwartych, to są cichsze niż zwyczajne. Więc te, nad którymi myślę powinny też spełniać te kryteria (bo ja tylko wyspowe biorę pod uwagę;))

Pewnie, że warto podyskutować ;) Bardzo cenię wasze sugestie :yes: :hug:

Bok tej szafki ma szer.30 cm. Szybka na górze ma 57 cm, a ta pod nią troszkę ponad 100. Jeśli odejmiesz szerokość ramki to krzyżyki będą przekątną prostokąta 18 na 45. Jakoś mi te cieniutkie 'x' nie grały przy tych większych na drzwiach...

mi by to chyba nie przeszkadzało;)

Aguś, bardzo podoba mi się Twoja druga wersja, choć... ja lubię jednolitość i w tej ostatniej witrynie zrobiłabym takie same szprosy. Ale to tylko taka drobna sugestia, całość będzie piękna:yes::D Co do okapów wyspowych, to nie mam za bardzo dużego doświadczenia. Teraz mam wkład szafkowy Faber i nie narzekam. Wyspowy na pewno musi być cichy- to podstawa;)

Zastanawiam się nad boczkiem w dużej witrynie...sama nie wiem już jak będzie dobrze:confused:

Aga ja też patrzyłam na okapy Faber, ale...

Okap Faber to 67 dB, nie jest cichy okap :no: Dla porownania to poziom hałasu jaki wydaje odkurzacz.

Znalazlam okap Teka - 46 dB , wydajność 880 m3/h, szer. 39 cm

Wygląda tak:

getProductPhoto.jpg

Dla porownania ładniejszy, moim zdaniem, Siemens LF 957GA40 , 710 m3/h, 66 dB.

getProductPhoto1.jpg

Najbardziej, jesli chodzi o ksztalty podoba mi się ten: (820 m3/h, 59dB, 90 cm szer) Boje się jednak, czy nie za wielki...?

getProductPhoto2.jpg

Który waszym zdaniem najbardziej pasuje?

Edytowane przez aga_domatorka

Pamiętaj Aga, że te dB mogą być podawane dla "1" której chyba się najrzadziej używa :) najlepiej sobie przetestować w sklepie jeśli masz mozliwość :)

Dobrze byłoby przetestować, ale...nie widziałam nigdzie w sklepie takiej możliwości.

Wiem o tym. Siemens np. podaje parametry z zaznaczeniem, że to przy najwyższych obrotach :yes: Za to Faber jakiś ' podejrzanie' cichy ma być.

Aga,

najlżejszy optycznie wydaje się być Siemens, bo ten ostatni, choć rzeczywiście ładny, może u Ciebie wyglądać jak grzmot. Musisz porównać z rozmiarami wyspy. Moja koleżanka miała na takie dylematy fajny patent - wycinała modele z tektury w skali 1:1 i przymierzała, przymierzała, przymierzała...:D

Tu jest całkiem fajny rzegląd pochłaniaczy wyspowych: http://www.okapykuchenne.pl/shop,list,003.

Z tych co pokazałaś, żaden mnie nie przewierca:roll: Ja nadal uważam, ze najfajniej by wyglądał jakiś kubik;) np. taki: http://www.okapykuchenne.pl/mira_top_isola_40-p33220.html

Te Falmec'ki są niesamowicie ciche (35 dB) - sama jestem w szoku:o

A jaka granica cenowa??? (bo to też ważne;))