Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Home in my own way

Recommended Posts

• Odpowiedzi 567
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nemi, miło cię przywitać :lol: dziękuje za pochwały :) Zdjątka wkleiłam raz jeszcze, powinno już być ok :yes:

Dziewczyny, tak sobie myślę, jesli jest dobrze przygotowane drewno nie może być źle (oczywiście nie mówimy o gatunkach iglastych). Przecież nawet deski toaletowe są drewniane. Sama mam taką z Ikea. Traktuję ją ciągle od 3 lat domestosem i wygląda bez zarzutu :yes:

Producenci piszą,czy dana podłoga nadaje się do kuchni, holu, czy restauracji. Jeśli parkiet robi stolarz to myślę,że jeden przygotuje drewno lepiej inny gorzej, użyje innych środków na powierzchnię...itd.

Jeśli chodzi o kuchnię: tą kuchnię to ja sobie tam na półwysep na własne życzenie przesunęłam. Miała być na środkowej części (na samym dole U).

1) bardzo mi się to podoba, (choć mam obawę, ile się nasprzątam po smażeniu np.steka)'

2) naczytałam się,że ułożenie blatu w U jest najkorzystniejsze do zachowania dobrego dostępu do poszczególnych miejsc w kuchni,

3) u mnie odległość między bocznymi blatami to zaledwie 120 cm, czyli takie minimum (więc wszędzie blisko)

4) bardzo często gotujemy 'na cztery ręce' i potrzebuję dużo przestrzeni na blatach pomiędzy głównymi 'przystankami'(lodówką, zlewem, i kuchnią)

Dla ciekawych dobre rady, jak rozplanować kuchnię: http://www.comfoline.pl/pages/funkcjonalna-kuchnia2.php

Edytowane przez aga_domatorka

Dziewczyny, mam nowy 'gorący' temat: beże, czy szarości?

Ja powiem tak, świetnie czuje się w beżach. Ale ciągnie mnie dla odmiany w stronę szarych barw,byle nie ciemnych. Myślę teraz o kolorach do salonu z kuchnią i holu... a może by tak jedno z drugim połączyć ;)

color-palette-pink-beige-gray-beige-light-blue-bedroom.jpg

Na przykład tak:

d34ceadde504c9282f2884624836cc17%2C12%2C1.jpg

591.jpg

classic-chic-beige-and-white-living-room.jpg

beige-blue-white-living-room-design-chic-nailhead-trim.jpg

big_099.jpg

Kombinuję sobie tak: Drewniana podłoga

parket-XVII-wieczny-przycie.jpg

Szare ściany, a na ich tle meble w kolorze orzecha:

adelicia3012.jpg

15.jpg

bda2ea878066.jpg

Białe: fronty kuchenne i drzwi oraz listwy przypodłogowe, czarne blaty i klosze lamp na srebrnych nogach...

Kanapy w beżu lub kremie i dodatki w kolorze fuksji (poduchy, orchidea, świeca itd.)

jaksie,witam :)

Aga,ja od razu pojęłam, co masz na myśli;)

Może spróbuję znaleść szary ciepły kolorek i połączyć go ze spokojnym beżem(nie wpadającym w brzoskwinię, ani brąz). Sprawdzam połączenia na str. Dulux, spiszę te kolorki i zobaczę na paskach w sklepie.

Byłam dziś w zakładzie kamieniarskim :wiggle:, wybrałam kamień do kuchni -star galaxy(oryginalną nie będę) i na parapety jasny trawertyn. Są przecudne! :D :wave:

Muszę teraz znaleść szary, który będzie grał z trawertynem,albo może chłodny beż złamany szaroscią:) Sama już nie wiem, ciepły szary, czy chłodny beż...? Muszę je zobaczyć...

na parapety jasny trawertyn. Są przecudne! :D :wave:

Muszę teraz znaleść szary, który będzie grał z trawertynem,albo może chłodny beż złamany szaroscią:) Sama już nie wiem, ciepły szary, czy chłodny beż...? Muszę je zobaczyć...

Zgadzam się co do trawertynu też bardzo lubię ten kamień :)

na parapety mam nadzieję, że trawertyn będzie gładki bez porowatości i pamiętaj musisz go bardzo dobrze zaimpregnować

ponieważ chłonie wszystko do siebie i trudno go będzie umyć ( dlatego ten impregnat :yes::yes::yes: )

Jak będziesz miała próbkę parapetu to najlepiej z nią chodź po sklepach i łatwiej będzie Ci dobrać ;)

Zgadzam się co do trawertynu też bardzo lubię ten kamień :)

na parapety mam nadzieję, że trawertyn będzie gładki bez porowatości i pamiętaj musisz go bardzo dobrze zaimpregnować

ponieważ chłonie wszystko do siebie i trudno go będzie umyć ( dlatego ten impregnat :yes::yes::yes: )

Jak będziesz miała próbkę parapetu to najlepiej z nią chodź po sklepach i łatwiej będzie Ci dobrać ;)

Dzięki za radęJuszczakówka :),trawertyn jest polerowany, ubytki w strukturze wypełnione są żywicą. Płyty trzymają na zewnątrz więc nie sądzę,żeby z tymi był problem, jeśli chodzi o nasiąkanie i brud. Upewnię się jeszcze i zapytam o impregnację :)

Podjęlismy decyzję,że blat w łazience też będzie z trawertynu. Zawsze mi się podobał, a w tym jasnym się poprostu zakochałam:rotfl:

Podjęlismy decyzję,że blat w łazience też będzie z trawertynu. Zawsze mi się podobał, a w tym jasnym się poprostu zakochałam:rotfl:

Jak jest polerowany i pociagnięty żywicą to nie ma sproblemu będzie GIT :yes:

A blat w łazience...hmmmmm już mi się podoba !!!!!!!! bo ja też bardzo lubię trawertyn :wiggle:

Wpadłam na chwilkę:)

Z góry uprzedzam, że zazdraszczam trawertynu jak nie wiem co. U nas z powodu zastosowanych nowinek technicznych przez mojego męża w naszym domu, trawertyn nie zmieścił się w budowlanym budżecie:mad::mad:

Aga, znalazłam takie zdjęcie prosto z Hiszpanii w swoich inspiracjach.Schody z płytek i kuta barierka. Wiem, ze nie o taki zestaw kolorystyczny Ci chodzi, ale zobacz sobie;):)

http://www.fanal.com/uploaded_files/Image/ambiente_cotto_g.jpg?rand=282972916

Dzięki Aga, fajnie to wygląda :) U mnie nie będzie spoin, płytki są dość szerokie, strukturą i wyglądem przypominają półpolerowany trawertyn. Znajdę potem fotkę i wkleję.Jak coś ciekawego znajdziesz jeszcze w swoich inspiracjach, to się nie krępuj ;)

Yokasta te płytki są w klasie antypoślizgowych(jest coś takiego,nawet z jakąś skalą). Sprawdziłam to dokładnie,że względu na moje dzieci.