Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za u?o?enie glazury?

Gość Gość1

Recommended Posts

Gość Gość1

Witam.

Zatrudniłem glazurnika do ułożenia glazury w łazienkach.

Za ułożenie płytek policzył 20 zl/m2.

Płytki polskie(Tubądzin).Zgodziłem się.

Glazurnik spisał się znakomicie.

Gdy dowiedzał się że w drugiej łazience zamierzam ułożyć

dużo droższe (ok 150zl/m2) hiszpańskie płytki zaproponował cenę za ułożenie 50zl/m2.Płytki wielkoformatowe,układane tzw.bezfugowo,sporo docinania.

Czy aby ciut nie przesadził z ceną?

Czy to normalna praktyka- droższe płytki/droższa robota?

Pozdrawiam.

20 zl za m2 plytek no no niezle, sadze ze twoj fachowiec nie mial wiele pracy i dlatego tak niska cena. obecnie pokazal co potrafi i winduje cene nie ma w tym nic zlego. jesli zalezy ci na dobrym wykonaniu to porozmawiaj z fachowcem o rozsadnej cenie 30-40 zl, 50 to jest raczej cena naprawde za jakies super rozwiazania. piszesz ze jest duzo ciecia i moze dlatego tak policzyl m2.

powodzenia

wszystko jest rzecza względną

duże powierzsznie płytek nie oznaczają że się je prosciej kładzie wszystko zależy od podłoża, wielkości powierzchni, .

ostatnio kładliśmy takie płytki z znajomym w jego łazience - mnóstwo cięcia docinania dopasowywania, minimalne fugi maksymalny problem - widac każdy błąd. Gdybyśmy kładli mniejsze płytki zrobilibyśmy to szybciej i łatwiej.

Jednak przy nowym domu, prostych ścianach, i ew. dużych powierzchniach 50zł to lekka przesada.

Jeśli był gotów kłaść za 20 zł/m2 to myśle że 30 zł będzie dobrą ceną o ile nie ma w łazience udziwnień.

jeśli jesteście do niego przekonani to przy dużych płytkach nie ma co kombinować z następnym wykonawcą.

• 4 years później...
Po pierwsze musi być fuga min. 0,5 mm z uwagi na rozszerzalność cieplną i możliwość "pracy" ścian !!!!

Cena powinna być taka sama lub jak co to mniejsza bo się mniej narobi.

Dobre :lol: ceny to napewno z 99 roku, co ?

Glazurnik za położenie płytek zwykłych bierze minimum 40zł za m2, a płyty ponadwymiarowe np; 60/60cm to koszt nie mniejszy jak 80zł/m2 a kuchenne małe 10/10cm to minimum 55zł/m2... Najlepiej wejdź na glazurnik pl i zobacz jakie ceny średnie są w Polsce :wink:

Pozdro

Wielkopolska

remcio a cos ty tak wyskoczył...

Ale skoro o cenach glazurników mówimy to 4 dni temu rozmawiałem z glazurnikiem który ma minimalną stawkę 60zł/m2 i w takiej cenie robi większość terakoty a łazienki rozlicza indywidualnie po tym jak mu powiem co nazdziwiałem w lacience

Znaczy ze zdrowy czlowiek z niego jest :)

remcio a cos ty tak wyskoczył...

Ale skoro o cenach glazurników mówimy to 4 dni temu rozmawiałem z glazurnikiem który ma minimalną stawkę 60zł/m2 i w takiej cenie robi większość terakoty a łazienki rozlicza indywidualnie po tym jak mu powiem co nazdziwiałem w lacience

Znaczy ze zdrowy czlowiek z niego jest :)

Ostatnie kilka lat robił w Łomiankach pod Warszawą to tam się nauczył na ile można krzyknąć za robotę.

hehe 20 zeta . SAM BAT NA SIEBIE UKRĘCIŁ CENE NAJPIERW ZANIŻYŁ A PÓŻNIEJ CHCE CIUT NADCIĄGNĄĆ. TO NORMALNA CENA TE 50ZETA ZA DUŻY FORMAT PŁYTKI W ZALEŻNOŚCI OD REJONU TAKIE PŁYTKI KŁADZIEMY OD 50 WZWYŻ. I NIE WCHODZI W GRE CENA SKLEPOWA A WYMIAR PŁYTEK. MIŁO SIE MYŚLI - DUŻA PŁYTKA MOMENT POŁOŻE. ALE POŁÓŻ JĄ TAK ABY TO MIAŁO RĘCE I NOGI I WYGLĄD.

• 3 weeks później...
hehe 20 zeta . SAM BAT NA SIEBIE UKRĘCIŁ CENE NAJPIERW ZANIŻYŁ A PÓŻNIEJ CHCE CIUT NADCIĄGNĄĆ. TO NORMALNA CENA TE 50ZETA ZA DUŻY FORMAT PŁYTKI W ZALEŻNOŚCI OD REJONU TAKIE PŁYTKI KŁADZIEMY OD 50 WZWYŻ. I NIE WCHODZI W GRE CENA SKLEPOWA A WYMIAR PŁYTEK. MIŁO SIE MYŚLI - DUŻA PŁYTKA MOMENT POŁOŻE. ALE POŁÓŻ JĄ TAK ABY TO MIAŁO RĘCE I NOGI I WYGLĄD.

poszukaj klawisza Caps Lock na klawiaturze i skorzystaj z niego

• 3 weeks później...

a u mnie pewnie zgrzyt na budowie: kafelki kladzie facet ktory tynkowal, robil gladzie czy ocieplenie. Na poczadku wspolpracy dał swoj cennik - bylo tego z kilka kartek. Glazure liczyl sobie od 40-70 zl w zaleznosci od wielkosci plytek a gres na podłodze 45 zl. Zaakceptowałem te ceny. Diabel jednak tkwił w szczegółach. gdy przyszło do rozliczenia to pan zaządał jeszcze za szlifowanie i gruntowanie podłoza, za szlifowanie brzegów płytek i za robote cokolików na obrzezach. Spowodowało to sumaryczny wzrost ceny do 90 zl/m2.

Fakt - bylo nawet sporo docinania płytek, ale dla mnie wszystkie te czynnosci powinny byc wliczone w cene połozenia kafelkow.

Teraz jest sytuacja taka, jak chcac kupic chleb w sklepie (wisi cena 2,50 zl) piekarz mowi, ze 2,50 to sam koszt wypieczenia chleba w piecu - lecz on wczesniej musial z mojej mąki zrobic ciasta a za to nalezy sie 1 zl - wiec chleb kosztuje 3,50 zl bo 2,50 to samo pieczenie chleba w piecu.

Zaplacic taka stawke i zrezygnowac z dalszej wspolpracy czy nacisnac na faceta by obnizyl cene za calosc do np. 60 zl/m2.

(gres byl 40 x 40 cm a glazura 22,5 x 30 cm) czyli chyba dosc przyjemne rozmiary dla wykonawcy.