Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana przeznaczenia działki a Urząd Skarbowy

Kuna

Recommended Posts

Otrzymałem w tym roku w spadku 1/2 mieszkania . Jestem na etapie jego sprzedaży . Środki uzyskane ze sprzedaży przed upływem 5 lat od daty nabycia podlegają zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych opodatkowaniu . Chcę uniknąć tego opodatkowania przez zadeklarowanie w US , iż wykorzystam je na cele budowlane . Chcę kupić działkę rolną 0,28 ha z wydaną decyzją o warunkach zabudowy . Ustawa podatkowa nie zabrania takiego zakupu jednak nakłada obowiązek przekształcenia takiej działki na budowlaną w ciągu 2 lat od zakupu . Chciałem jeszcze zaznaczyć , że w najbliższym czasie nie zamierzam się budować .

I tutaj mam dylemat i szereg wątpliwości :

1 - Co znaczy dla US przekształcenie działki na budowlaną ?

2 - Czy sama Decyzja o warunkach zabudowy wystarczy ? W/g starego prawa działka miała status w części budowlanej - B oraz rolnej R- IVa .

3 - Czy trzeba działkę rolną wyłączyć z produkcji rolnej ?

4 - Czy jeżeli wyłączę z produkcji rolnej tylko część gruntu działki US uzna mi wysokość kosztów poniesionych na zakup nieruchomości w całości ?

5 - Czy wyłączenie z produkcji rolnej oznacza , że działka jest już automatycznie budowlaną ?

Szanowni forumowicze pomóżcie

US zwróci się z pytaniem do Gminy czy jest plan zagospodarowania przestrzennego. Gmina odpowie że nie ma.

Więc US zwróci się z pytaniem jakie są zapisy w studium zagospodarowania i czy została wydana wzizt.

Ogólnie przyjmuje się że działka jest budowlana kiedy ma wydane warunki. Ale ze względu na to, że warunki tracą ważność w momencie wejścia planu zagospodarowania w życie ważne jest co jest w studium gdyż plan musi być zgodny ze studium.

Wyłączenie z produkcji rolnej nie ma żadnego znaczenia.