Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa czy blachodachówka?

ZosiaWs

Recommended Posts

Dzień dobry!

Otrzymaliśmy dom w spadku, wybudowany w 1957 roku i do tej pory był zamieszkiwany. Teraz trzeba zrobić generalny remont. Jednym z punktów jest wymiana dachu. Obecnie jest papa, która była zakładane jakies 10 lat temu i jest już zużyta (dach przecieka).

Nastawiona byłam na blachodachówkę i z tą pewnością poszłam do wykonawcy. On jednak powiedział, ze blachodachówka nie jest tak trwała, jak papa. Mam teraz niemały dylemat, bo wszędzie widzę blachodachówki, która dodatkowo ma walory estetyczne, jednak jeśli po 5. latach mam zmieniać dach to jest to kiepski pomysł.

No, poza tym dochodzi jeszcze to, ze papa jest troche tańsza.

Ma ktos jakieś rady?

Należało by też ocenić stan więźby, czy nie kwalifikuje się do wymiany, bądź częściowej naprawy. Jeżeli spadek nie za mały można by pokusić się na blachodachówkę. Może wypadałoby nawet zerwać starą papę i położyć od nowa wstępne krycie.

Ze 3 lata temu remontowałem stary budynek około 80cio letni z papą na dachu i niestety ( a może stety dla inwestora, bo poprzedni wykonawca chciał wyklinować dach i przykryć blachą na całkowicie spróchniałych krokwach) po ocenie więźby doszło do całkowitego remontu dachu.

Musisz się na coś zdecydować remont dachu czy pokrycia? Druga sprawa to zmień wykonawcę gdyż jego argument świadczy o niewielkiej wiedzy. Prosząc o poradę na Forum podaj chociaż kąt nachylenia połaci. Profesjonalna porada tak jak napisał "bodeek"po oględzinach dachu (więźby) a nie tylko pokrycia. Skoro obecne pokrycie przecieka nie może w takim stanie stać się kryciem wstępnym np. pod blachodachówkę. Musi być naprawione (uszczelnione). W moim przekonaniu żywotność markowej blachodachówki będzie nieco dłuższa niż papy czy gontów bitumicznych. Pozdrawiam.