Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zlikwidować mostek termiczny przy betonowym tarasie?

natalutka

Recommended Posts

• 7 months później...

Podepnę się pod starszy temat:

własnie odkryłem, że mam chyba potężny mostek termiczny w domu. Może ktoś bedzie miał pomysł co z tym zrobić.

nowowybudowany dom - ściany 3W, porotherm 25+wełna 12+porotherm 12, a wiec teoretycznie ciepły. Na długości ok 10 metrów (dwie sciany zewnętrzne) mam taras, który jest jednoczesnie stropem małej piwniczki. Panowie fachowcy położyli taras/ strop nad piwniczką a nastepnie zalali go razem z chudziakiem - obie płyty betonowe się łączą przerywając izolację scian.

to co mi przychodzi do głowy to:

1. rozebrać część ściany zewnętrznej, przeciąć a w zasadzie wykuć fragment wylewki tam gdzie powinna być izolacja, uzupełnic i zalać. niestety nie jest to sam beton -ale również pręty stalowe. Po ich wycięciu strop moze spaść mi na głowę....

2. Rozebrać ścianę tylko kilkumetrowy fragment) i zastąpić ją ociepleniem ze styropianu - tylko po co ja ten dom 3wastwowy budowałem.

3. Zastąpić dolny fragment sciany (1-2 pustaki) jakimś twardym materiałem izolacyjnym - przydałby się jakis styropian, na którym mozna stawiać ściany...

.... każdy inny pomysł bedzie mile widziany.

oczywiście postaram sie naprawienie błędu wyegzekwować od wykonawcy - ale to nie bedzie łatwe.

Sz

liczyłeś ile ciepła ci tamtędy ucieka ??

nie, bo nie potrafie tego dokładnie policzyć. Wydaje mi się tylko, że problemem nie jest płyta betonu - tak jak wszyscy do tego podchodzą. Przy ścianach dwuwarstwowych (ceramika plus ocieplenie) wystarczy ocieplić taras i po kłopocie. U mnie bezpośrednio na płycie betonowej stoi ściana zewnętrzna o pow ok 30m2 - jak to ktoś ujął - duzy radiator. Uciekające ciepło jest problemem, ale chyba większym bedzie wilgoć pojawiająca się na styku tej sciany z ogrzaną płytą betonową, która 12 cm dalej styka się ze ścianą wewnętrzną budynku.

liczyłeś ile ciepła ci tamtędy ucieka ??

Możesz podpowiedzieć jak to policzyć? Ściana styka się z podłogą na długości 10 metrów. Powierzchnia styku to 1,2m2. Ale jak w tym uwzglednić powierzchnię ściany zewnętrznej? Przecież inaczej bedize ciepło uciekać jeśli zostawię np nieocieplony pasek tarasu o szerokości 12 cm, a inaczej jeśli przyłożę do tego paska ścianę o wysokości 3 metrów. gdybyś mógł jakiś wzór podpowiedzieć - z góry dziekuję

Możesz podpowiedzieć jak to policzyć? Ściana styka się z podłogą na długości 10 metrów. Powierzchnia styku to 1,2m2. Ale jak w tym uwzglednić powierzchnię ściany zewnętrznej? Przecież inaczej bedize ciepło uciekać jeśli zostawię np nieocieplony pasek tarasu o szerokości 12 cm, a inaczej jeśli przyłożę do tego paska ścianę o wysokości 3 metrów. gdybyś mógł jakiś wzór podpowiedzieć - z góry dziekuję

ta ściana ma małą powierzchnie styku do tego tarasu, jej powierzchnia nic nie zmienia...

powierzchnią styku tego tarasu będziesz tracił średnio jakieś 1-1,5 kwh na dobę...

przy grzaniu prądem w taniej taryfie to jakieś 60-70 zł na sezon

Edytowane przez jasiek71

Dzięki. Naprawde uważasz, że powierzchnia ściany nie ma tu nic do rzeczy? Nie jestem biegły w sztuce budowania - bliżej mi elektroniki, fizyki. Na procesory np zakłada się radiatory, które dzieki kilkurotnie większej powierzchni niz sam procesor powodują znacznie szybsze oddawanie ciepła do otoczenia. Podobnie działa grzejnik w pomieszczeniu - sama rura by nie oddała tyle ciepła co grzejnik. Podobna funkcje ma radiator na rurze kominkowej - szybciej oddaje ciepło - mimo, że powierzchnia styku spalin z rurą sie nie zmienia. nie znam sie na tym, więc może wypisuję głupoty - ale wole wiedzieć czy bedzie to 60 zł czy np 500, bo to oznacza dużą różnicę i konieczność modernizacji tego odcinka.

Dzięki. Naprawde uważasz, że powierzchnia ściany nie ma tu nic do rzeczy? Nie jestem biegły w sztuce budowania - bliżej mi elektroniki, fizyki. Na procesory np zakłada się radiatory, które dzieki kilkurotnie większej powierzchni niz sam procesor powodują znacznie szybsze oddawanie ciepła do otoczenia. Podobnie działa grzejnik w pomieszczeniu - sama rura by nie oddała tyle ciepła co grzejnik. Podobna funkcje ma radiator na rurze kominkowej - szybciej oddaje ciepło - mimo, że powierzchnia styku spalin z rurą sie nie zmienia. nie znam sie na tym, więc może wypisuję głupoty - ale wole wiedzieć czy bedzie to 60 zł czy np 500, bo to oznacza dużą różnicę i konieczność modernizacji tego odcinka.

metale znacznie lepiej przewodzą ciepło, beton przy nich jest izolatorem

np. aluminium ma sto razy większą przewodność cieplną niż beton

http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201

To jest coś na czym możesz opierać duże ciężary. Może Ci się przyda.

Pozdrawiam.

Pewnie, że mi się przyda - własnie tego szukam - jak się okazuje to jest chyba jedyne rozwiązanie na taki mostek. Dziękuję bardzo.

Wg mnie też - poczytałem troche o tym rozwiazaniu - równie dobrze jest owinąć dom ceratą. Ale czekam na konkret - nazwe producenta, specyfikacje - wtedy sie do tego odniose. Na razie Twój pomysł jest najlepszy - tylko dystrybucja produktu w Polsce praktycznie nie działa. Najszybciej bedzie pojechać do Warszawy po 20 pustaków, zapakować w bagaznik i obu sie mi osobówka nie zarwała :).

• 3 weeks później...
  • 5 months później...

Witam, załączam zdjęcie moich drzwi wejściowych, otwieranych na zewnątrz. Pod listwą progową jest jakieś 7cm miejsca. Planowana podłoga to 10cm styro + 5cm wylewki, wtedy zostanie jeszcze miejsce pod listwą na wsunięcie kafli na kleju. Jeśli chodzi o ocieplenie to chciałem dać przed listwą drzwiową jedno-centymetrowy pasek styropianu i podobnie płaski pasek na dno wylewki w świetle drzwi. Wiem, że listwa drzwiowa będzie "zimna", chcę mieć solidne podparcie ale to chyba wystarczy, żeby mi tam podłoga nie przemarzała ?

Dodatkowo mogę zrobić drugą przegrodę z 2cm styropianu na linii ściany, za którą byłaby odseparowana podłogówka.

Inna opcja to zbicie młotem pneumatycznym ściany pod drzwiami, który w tej części jest wykonany z bloczków betonowych i ocieplony styropianem na zewnątrz budynku, oraz wstawienie tam isomuru. Pytanie czy gra jest warta świeczki, czy ten isomur bardziej mi to miejsce ociepli niż styropian. Ta opcja wiąże się też z ryzykiem uszkodzeń stolarki, nie wiadomo tez jak zareagują drzwi po zdjęciu podparcia.

Co doradzicie ?

20120526092.jpg

Edytowane przez mrTracy

• 2 months później...