natalutka 08.04.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) już nic Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez natalutka zapytanie nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 16.11.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Podepnę się pod starszy temat: własnie odkryłem, że mam chyba potężny mostek termiczny w domu. Może ktoś bedzie miał pomysł co z tym zrobić. nowowybudowany dom - ściany 3W, porotherm 25+wełna 12+porotherm 12, a wiec teoretycznie ciepły. Na długości ok 10 metrów (dwie sciany zewnętrzne) mam taras, który jest jednoczesnie stropem małej piwniczki. Panowie fachowcy położyli taras/ strop nad piwniczką a nastepnie zalali go razem z chudziakiem - obie płyty betonowe się łączą przerywając izolację scian. to co mi przychodzi do głowy to:1. rozebrać część ściany zewnętrznej, przeciąć a w zasadzie wykuć fragment wylewki tam gdzie powinna być izolacja, uzupełnic i zalać. niestety nie jest to sam beton -ale również pręty stalowe. Po ich wycięciu strop moze spaść mi na głowę....2. Rozebrać ścianę tylko kilkumetrowy fragment) i zastąpić ją ociepleniem ze styropianu - tylko po co ja ten dom 3wastwowy budowałem.3. Zastąpić dolny fragment sciany (1-2 pustaki) jakimś twardym materiałem izolacyjnym - przydałby się jakis styropian, na którym mozna stawiać ściany... .... każdy inny pomysł bedzie mile widziany. oczywiście postaram sie naprawienie błędu wyegzekwować od wykonawcy - ale to nie bedzie łatwe. Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 20.11.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 przy oknie przyklej styrodur wyjdzie skolik, a nie lepiej ocieplić taras do okoła styropianem i z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 liczyłeś ile ciepła ci tamtędy ucieka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 20.11.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 liczyłeś ile ciepła ci tamtędy ucieka ?? nie, bo nie potrafie tego dokładnie policzyć. Wydaje mi się tylko, że problemem nie jest płyta betonu - tak jak wszyscy do tego podchodzą. Przy ścianach dwuwarstwowych (ceramika plus ocieplenie) wystarczy ocieplić taras i po kłopocie. U mnie bezpośrednio na płycie betonowej stoi ściana zewnętrzna o pow ok 30m2 - jak to ktoś ujął - duzy radiator. Uciekające ciepło jest problemem, ale chyba większym bedzie wilgoć pojawiająca się na styku tej sciany z ogrzaną płytą betonową, która 12 cm dalej styka się ze ścianą wewnętrzną budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 20.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 liczyłeś ile ciepła ci tamtędy ucieka ?? Możesz podpowiedzieć jak to policzyć? Ściana styka się z podłogą na długości 10 metrów. Powierzchnia styku to 1,2m2. Ale jak w tym uwzglednić powierzchnię ściany zewnętrznej? Przecież inaczej bedize ciepło uciekać jeśli zostawię np nieocieplony pasek tarasu o szerokości 12 cm, a inaczej jeśli przyłożę do tego paska ścianę o wysokości 3 metrów. gdybyś mógł jakiś wzór podpowiedzieć - z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Możesz podpowiedzieć jak to policzyć? Ściana styka się z podłogą na długości 10 metrów. Powierzchnia styku to 1,2m2. Ale jak w tym uwzglednić powierzchnię ściany zewnętrznej? Przecież inaczej bedize ciepło uciekać jeśli zostawię np nieocieplony pasek tarasu o szerokości 12 cm, a inaczej jeśli przyłożę do tego paska ścianę o wysokości 3 metrów. gdybyś mógł jakiś wzór podpowiedzieć - z góry dziekuję ta ściana ma małą powierzchnie styku do tego tarasu, jej powierzchnia nic nie zmienia... powierzchnią styku tego tarasu będziesz tracił średnio jakieś 1-1,5 kwh na dobę... przy grzaniu prądem w taniej taryfie to jakieś 60-70 zł na sezon Edytowane 20 Listopada 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 21.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dzięki. Naprawde uważasz, że powierzchnia ściany nie ma tu nic do rzeczy? Nie jestem biegły w sztuce budowania - bliżej mi elektroniki, fizyki. Na procesory np zakłada się radiatory, które dzieki kilkurotnie większej powierzchni niz sam procesor powodują znacznie szybsze oddawanie ciepła do otoczenia. Podobnie działa grzejnik w pomieszczeniu - sama rura by nie oddała tyle ciepła co grzejnik. Podobna funkcje ma radiator na rurze kominkowej - szybciej oddaje ciepło - mimo, że powierzchnia styku spalin z rurą sie nie zmienia. nie znam sie na tym, więc może wypisuję głupoty - ale wole wiedzieć czy bedzie to 60 zł czy np 500, bo to oznacza dużą różnicę i konieczność modernizacji tego odcinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dzięki. Naprawde uważasz, że powierzchnia ściany nie ma tu nic do rzeczy? Nie jestem biegły w sztuce budowania - bliżej mi elektroniki, fizyki. Na procesory np zakłada się radiatory, które dzieki kilkurotnie większej powierzchni niz sam procesor powodują znacznie szybsze oddawanie ciepła do otoczenia. Podobnie działa grzejnik w pomieszczeniu - sama rura by nie oddała tyle ciepła co grzejnik. Podobna funkcje ma radiator na rurze kominkowej - szybciej oddaje ciepło - mimo, że powierzchnia styku spalin z rurą sie nie zmienia. nie znam sie na tym, więc może wypisuję głupoty - ale wole wiedzieć czy bedzie to 60 zł czy np 500, bo to oznacza dużą różnicę i konieczność modernizacji tego odcinka. metale znacznie lepiej przewodzą ciepło, beton przy nich jest izolatorem np. aluminium ma sto razy większą przewodność cieplną niż beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 22.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 To jest coś na czym możesz opierać duże ciężary. Może Ci się przyda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 22.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 To jest coś na czym możesz opierać duże ciężary. Może Ci się przyda. Pozdrawiam. Pewnie, że mi się przyda - własnie tego szukam - jak się okazuje to jest chyba jedyne rozwiązanie na taki mostek. Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 23.11.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 NIestety mój wykonawca znalazł coś co sie nazywa tynkiem termoizolacyjnym... ktoś cos o tym wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 24.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wg mnie to "kadzidło dla umarłego"... Nie sądzę aby nawet kilka cm takiego tynku zatrzymała tak ogromny jak u Ciebie problem. Tam może pomóc jedynie radykalna naprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 24.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wg mnie też - poczytałem troche o tym rozwiazaniu - równie dobrze jest owinąć dom ceratą. Ale czekam na konkret - nazwe producenta, specyfikacje - wtedy sie do tego odniose. Na razie Twój pomysł jest najlepszy - tylko dystrybucja produktu w Polsce praktycznie nie działa. Najszybciej bedzie pojechać do Warszawy po 20 pustaków, zapakować w bagaznik i obu sie mi osobówka nie zarwała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 24.11.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 mam juz oferte ze stahltona... jestem pod wrazeniem - natychmiastowy kontakt. szybka kalkulacja, możliwość wysyłki na palecie tego samego dnia. Bajka - nawet nie zauważa się, że cena jest dość wysoka - ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 25.11.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Cieszę się że mogłem Ci pomóc. Pozdrawiam. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez Robespierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 11.12.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Powiodło się??Robota skończona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTracy 27.05.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Witam, załączam zdjęcie moich drzwi wejściowych, otwieranych na zewnątrz. Pod listwą progową jest jakieś 7cm miejsca. Planowana podłoga to 10cm styro + 5cm wylewki, wtedy zostanie jeszcze miejsce pod listwą na wsunięcie kafli na kleju. Jeśli chodzi o ocieplenie to chciałem dać przed listwą drzwiową jedno-centymetrowy pasek styropianu i podobnie płaski pasek na dno wylewki w świetle drzwi. Wiem, że listwa drzwiowa będzie "zimna", chcę mieć solidne podparcie ale to chyba wystarczy, żeby mi tam podłoga nie przemarzała ? Dodatkowo mogę zrobić drugą przegrodę z 2cm styropianu na linii ściany, za którą byłaby odseparowana podłogówka. Inna opcja to zbicie młotem pneumatycznym ściany pod drzwiami, który w tej części jest wykonany z bloczków betonowych i ocieplony styropianem na zewnątrz budynku, oraz wstawienie tam isomuru. Pytanie czy gra jest warta świeczki, czy ten isomur bardziej mi to miejsce ociepli niż styropian. Ta opcja wiąże się też z ryzykiem uszkodzeń stolarki, nie wiadomo tez jak zareagują drzwi po zdjęciu podparcia. Co doradzicie ? Edytowane 27 Maja 2012 przez mrTracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.08.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Czyli jak odizolować taras jak jeszcze go nie mam zrobionego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 byry podjedż po isomurywpadnij jutro to zobaczysz jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts