Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z piwnicą - wykopy

Recommended Posts

Witam:)mamy z mężem pewien problem, mianowicie będziemy mieć dom z piwnicą, działkę mamy położoną o ok. 1 metra poniżej drogi w związku z tym chcemy aby piwnica znajdowała się do wysokości poziomu tej drogi, musimy zatem wkopać się ok.1,5-2 metra. Warstwę humusu (ok. 30 cm)wykopaliśmy łopatami, jednak dalej chcieliśmy wynająć koparkę. Jeden znajomy naszych teściów, którego syn pracuje na koparce powiedział że nie da rady u nas kopać koparką bo się zapadnie i polecił nam abyśmy dalej kopali łopatami.Zaznaczę, że pod warstwą humusu jest glina. Proszę nam polecić jaki sposób kopania wybrać, i jaki jest koszt wykopania dziury pod fundamenty+piwnca.

A jakąś koparką kołową nie dało by się? Taka stoi w miejscu i tylko się kręci z łyżką, możesz podpatrzeć u mnie, bo mam fotki z takim sprzętem.

Ja kopałam pod piwnicę spory wykop, mam piach, ale ceny ci nie podam, bo nam znajomy kopał, rynkowej nie znam.

Popytaj drogowców, oni powinni coś zaradzić.

Znajomego tesciow syn, a pytalas sie w firmach ... Popytaj u fachowcow, u nas tez duzo rzeczy kazdy mowil, ze sie nie da. Wez Ty kobito jakiegos konkretnego goscia od kopary niech sie pofatyguje na dzialke i zobaczy osobiscie jak to u was wyglada. Do nas tez niby nie dalo sie wjechac, a juz wywiezc piach wywrotami ojoj co to bedzie....a jednak dali rade. Na pewno jest jakies rozwiazanie

Miałem podobną sytuacje do Waszej. Tylko ja kopałem 3m w dół. Również ok. 30 cm humusu, potem jakieś 1,2m glina a potem piach. Ponieważ chciałem wykorzystać ten wybrany piach, operator koparki rozdzielał piach i glinę na dwóch oddzielnych hałdach. Problem kopania rozwiązał wjeżdżając koparką do dołu. Jedna strona wykopu (tam gdzie znajdował się niepodpiwniczony garaż) nie była kopana pionowo więc mógł tamtędy wyjechać. Kopania było w ciągu dwóch dni jakieś 17 godzin. Koszt 1500 zł.

Karinia. Niech tylko operator koparki pamięta by wyjechać z wykopu w miarę wcześniej. Mój operator zorientował się, że jest coś nie tak jak z kabiny nie widział już powierzchni ziemi:). Koparka przestała przez noc w wykopie. Na drugi dzień zajęło mu jakieś pół godziny zrobienie sobie wyjazdu:).