Karinia 08.04.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam:)mamy z mężem pewien problem, mianowicie będziemy mieć dom z piwnicą, działkę mamy położoną o ok. 1 metra poniżej drogi w związku z tym chcemy aby piwnica znajdowała się do wysokości poziomu tej drogi, musimy zatem wkopać się ok.1,5-2 metra. Warstwę humusu (ok. 30 cm)wykopaliśmy łopatami, jednak dalej chcieliśmy wynająć koparkę. Jeden znajomy naszych teściów, którego syn pracuje na koparce powiedział że nie da rady u nas kopać koparką bo się zapadnie i polecił nam abyśmy dalej kopali łopatami.Zaznaczę, że pod warstwą humusu jest glina. Proszę nam polecić jaki sposób kopania wybrać, i jaki jest koszt wykopania dziury pod fundamenty+piwnca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 08.04.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 A jakąś koparką kołową nie dało by się? Taka stoi w miejscu i tylko się kręci z łyżką, możesz podpatrzeć u mnie, bo mam fotki z takim sprzętem.Ja kopałam pod piwnicę spory wykop, mam piach, ale ceny ci nie podam, bo nam znajomy kopał, rynkowej nie znam.Popytaj drogowców, oni powinni coś zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 08.04.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Znajomego tesciow syn, a pytalas sie w firmach ... Popytaj u fachowcow, u nas tez duzo rzeczy kazdy mowil, ze sie nie da. Wez Ty kobito jakiegos konkretnego goscia od kopary niech sie pofatyguje na dzialke i zobaczy osobiscie jak to u was wyglada. Do nas tez niby nie dalo sie wjechac, a juz wywiezc piach wywrotami ojoj co to bedzie....a jednak dali rade. Na pewno jest jakies rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 08.04.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Miałem podobną sytuacje do Waszej. Tylko ja kopałem 3m w dół. Również ok. 30 cm humusu, potem jakieś 1,2m glina a potem piach. Ponieważ chciałem wykorzystać ten wybrany piach, operator koparki rozdzielał piach i glinę na dwóch oddzielnych hałdach. Problem kopania rozwiązał wjeżdżając koparką do dołu. Jedna strona wykopu (tam gdzie znajdował się niepodpiwniczony garaż) nie była kopana pionowo więc mógł tamtędy wyjechać. Kopania było w ciągu dwóch dni jakieś 17 godzin. Koszt 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Korzystałem u siebie dzisiaj z koparki - to brał 85 zł za godzinę pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinia 11.04.2011 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedź, mąż już załatwił koparkę, ma być w tym tygodniu, 80 zł za godzinę, a kopać będziemy tak jak ADO to znaczy zjeżdżając koparką od garażu, który też mam niepodpiwniczony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 11.04.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Karinia. Niech tylko operator koparki pamięta by wyjechać z wykopu w miarę wcześniej. Mój operator zorientował się, że jest coś nie tak jak z kabiny nie widział już powierzchni ziemi:). Koparka przestała przez noc w wykopie. Na drugi dzień zajęło mu jakieś pół godziny zrobienie sobie wyjazdu:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts