Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Steropian od środka????????????????????????

kris122

Recommended Posts

Witam

mam pytanie czy dociepla sie styropianem sciany od wewnątrz?

znajomemu przemarza sciana na pierwszym pietrze i chce docieplic od wewnatrz ale czy to bedzie miało sens skoro sciana i tak bedzie namakała od zewnątrz i czy to cos da poza tym ze od wewnątrz bedzie cieplej????

proszę o opinie czy to dobry pomysl czy zły pozdrawiam

Poszukaj informacji na forach pisanych przez Tomasza Brzęczkowskiego - to zwolennik między innymi ocieplania od środka. Jest w mniejszości jeśli chodzi o zwolenników takiej metody, choć w niektórych sprawach racje swoje ma.

Jeśli już, to musiałbyś ocieplić również ściany sąsiednie, a to już prosta droga do termosu, czyli do konieczności porządnej wentylacji. Zanika też wtedy regulacja wilgotności - ściana otynkowana wchłania/oddaje wilgoć a styropian nie. Więc oprócz wentylacji też regulacja wilgotności. Za niska-musisz nawilżać, za duża-musisz ją gdzieś upchać - tylko gdzie i jak? W meble, ubrania w szafie? Grzybek gotowy.

Pytanie odrębne, czy jedna ściana da aż taki efekt? Nie mam doświadczenia z takim rozwiązaniem, ale wydaje mi się, że efekt nie powinien być zbyt duży.

Jeśli więc to tylko jedna ściana, to może jednak warto.

Zakładam, że nie ma innego wyjścia.