Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krusząca się Teriva

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

A z jakiego materiału są te pustaki? Z betonu, czy z keramzytu?

Ja mam z keramzytu. Podczas "wrzucania" krokwi na strop przez ekipę ciesielską kilka pustaków też mi wyleciało (są b. kruche). Samoistnie jednak (tak, jak u ciebie) nie wypadały.

Gość Konto usunięte_12*
Pustaki są betonowe. I u mnie w dokładnie takiej samej sytuacji poleciały, w momencie wrzucania więźby na strop.

To mnie pocieszyłaś ;) bo jeśli i pustaki betonowe też są tak kruche, to już wolę te keramzytowe, bo przynajmniej są lżejsze i cieplejsze :wiggle:

P.S. Wniosek z tego taki, że należy pilnować cieśli :yes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Mam inne pytanie do fachowców przy okazji tego tematu:

jakimi narzędziami proponujecie wykonać otwory na rury kanalizacyjne w stropie z pustaków keramzytowych zalanych pierwszą wylewką (chyba to się nazywa "chudziak"? :rolleyes:), aby się nie "wysypały" od dołu (jeszcze nie otynkowane od spodu)?

jesli masz dostep do wiertnicy z koronkami do betony to tym

jesli nie proponuje wyciac szlifierka, mozna nawierci otwory i wyciac szlifierka, ksztalt odrysuj od rury a tnij ok 1-2cm wieksza po obwodzie dziure

jesli pustak mimo to sie rozleci(choc nie powinien) zostaje zadeklowac od spodu i zalac

Gość Konto usunięte_12*

O wiertnicach coś słyszałem, ale dostępu nie mam :( Co do zapiankowania, to chyba najpierw trzeba by wywiercić jakiś otworek? No i jaką pianką - normalną, czy niskoprężną?

No i jak taka pianka będzie się z czasem zachowywać w styku z zaizolowanym (wełną) ale jednak gorącym płaskim kanałem metalowym systemu DGP z kominka przechodzącym przez tak zapiankowany pustak stropowy?

Mam inne pytanie do fachowców przy okazji tego tematu:

jakimi narzędziami proponujecie wykonać otwory na rury kanalizacyjne w stropie z pustaków keramzytowych zalanych pierwszą wylewką (chyba to się nazywa "chudziak"? :rolleyes:), aby się nie "wysypały" od dołu (jeszcze nie otynkowane od spodu)?

Ja wierciłem od dołu - otwornicą Q110 mm

http://static2.skapiec.pl/1680437-1-1-0.jpg

powoli bez udaru, i ładnie się wywierciły otworki, gdy już przewierciłem przez bloczki i doszedłem do betotu wierciłem wiertłem na wylot wkładałem znacznik szedłem na strych i wierciłem w dół - nic nie popękało.

IMG_6095.jpg

IMG_6087.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Ja wierciłem od dołu - otwornicą Q110 mm

A jaką moc i obroty ma twoja wiertarka (jaką moc i obroty powinna mieć?)

A jaką moc i obroty ma twoja wiertarka (jaką moc i obroty powinna mieć?)

Ja mam i wierciłem czymś takim:

http://tuimulso.my3gb.com/images/333.jpg

Ale to dość profesjonalne urządzenie - nie musi być takie, ważne jest tylko to, aby miało dość dużo mocy na wałku bo sama wiertarka ma 800W i aby nie wyrwało się z ręki i podczas pracy nie uszkodziło(czyli aby miało regulowane obroty w zależności od stopnia wciśnięcia przycisku)

Przy dużych średnicach otworów może puszczać sprzęgło i tego należy unikać więc wiercić należy wolnymi obrotani ze średnim dociskiem - bardziej trzeć i szlifować niż rwać i kruszyć - pustaki stropu są puste w środku więc łatwo jest je przewiercić, ale trzeba uważać by po wywierceniu nie uderzyć w krawędzie otworu.

Dodatkowo trzeba zająć taką pozycję przy wierceniu aby trzymać wiertarkę pewnie i stabilnie za mocno dokręcone uchwyty bo ramię takiej koronki jest naprawdę bardzo silne.

Pozdrawiam

..otwory na rury kanalizacyjne w stropie

Tutaj jeszcze znalazłem fotkę z wykonania otworów w ścianie i stropie, nie ukrywam, że kupując na forum aukcyjnym komplet koronek wykonałem również w swoim domku szereg innych otworów : pod puszki elektryczne, rury i kanały DGP, rekuperatora i instalacji wodnej i kanalizacyjnej, w rożnych materiałach nie tylko keramzycie czy gazobetonie ale i cegle i betonie.To dobre i proste narzędzia które potrafią wiele.

IMG_6090.JPG

IMG_6094.jpg

IMG_5373.jpg

IMG_5367.jpg

IMG_5357.jpg

Gość Konto usunięte_12*

No to dzięki :) Potwierdziło się moje przypuszczenie, że potrzebne są wolne obroty i duża moc. Niestety mam mniejszą wiertarkę i bez regulacji obrotów, więc będę musiał pożyczyć. Wiercenie w keramzycie wymagać będzie większej finezji, niż w betonie. Może pomoże piankowanie, jak radził aadamuss24.

Pozdrawiam

No to dzięki :) Potwierdziło się moje przypuszczenie, że potrzebne są wolne obroty i duża moc. Niestety mam mniejszą wiertarkę i bez regulacji obrotów, więc będę musiał pożyczyć. Wiercenie w keramzycie wymagać będzie większej finezji, niż w betonie. Może pomoże piankowanie, jak radził aadamuss24.

Pozdrawiam

Z tą pianką to bym odradzał przy DGP. Kto to wie co z niej będzie się ulatniać

jak się rozgrzeje . Teoretycznie mógłbyś to miejsce uszczelnić tak ,by nic

z pustaka się nie wydostawało , ale to tylko teoria.

Gość Konto usunięte_12*
Z tą pianką to bym odradzał przy DGP.

Też już o tym pomyślałem. Pianka przyda się jedynie w czasie wiercenia. Potem wybiorę jej nadmiar po obwodzie otworu i zostawię jedynie jako "podparcie" dla dodatkowej wełny "kominkowej" (tej z folią aluminiową). Bo bez tego podparcia wełna by "wpadała" bez końca.

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*

No i w końcu wykonałem pierwszy otwór na kanał DGP (bez pianki). Trwało to trochę długo, bo pustaki z keramzytu są faktycznie "miękkie", więc się z nimi "bawiłem" z dużą ostrożnością. Spód pustaka przewiercałem więc bez udaru. Po przebiciu się przez pustak dalej poprzez "chudziak" wierciłem już z udarem metodą "otwór przy otworze" już od góry (na stropie) odznaczywszy uprzednio kształt prostokątnego otworu pod blaszany kanał 150x50 w otulinie z wełny (200x100). No i udało się. Pozostałe otwory po tym doświadczeniu wykonam już zapewne nieco szybciej.

No i dodatkowe doświadczenie - pustak keramzytowy daje się "rzeźbić" odpowiednio ostrym dłutem młotka udarowego z dużą precyzją.

Pozdrawiam majsterkowiczów.