agusia_x 08.04.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam. Strop Teriva był zalany w zeszłym roku w październiku. Dziś rano zauważyliśmy, że w salonie z dwóch pustaków Terivy odpadły spody:eek::eek: Martwić się czy poprostu czymś dziurę załatać i problem z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.04.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 A z jakiego materiału są te pustaki? Z betonu, czy z keramzytu?Ja mam z keramzytu. Podczas "wrzucania" krokwi na strop przez ekipę ciesielską kilka pustaków też mi wyleciało (są b. kruche). Samoistnie jednak (tak, jak u ciebie) nie wypadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 11.04.2011 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Pustaki są betonowe. I u mnie w dokładnie takiej samej sytuacji poleciały, w momencie wrzucania więźby na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.04.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Pustaki są betonowe. I u mnie w dokładnie takiej samej sytuacji poleciały, w momencie wrzucania więźby na strop. To mnie pocieszyłaś bo jeśli i pustaki betonowe też są tak kruche, to już wolę te keramzytowe, bo przynajmniej są lżejsze i cieplejsze P.S. Wniosek z tego taki, że należy pilnować cieśli Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Mam inne pytanie do fachowców przy okazji tego tematu: jakimi narzędziami proponujecie wykonać otwory na rury kanalizacyjne w stropie z pustaków keramzytowych zalanych pierwszą wylewką (chyba to się nazywa "chudziak"? ), aby się nie "wysypały" od dołu (jeszcze nie otynkowane od spodu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.04.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 jesli masz dostep do wiertnicy z koronkami do betony to tym jesli nie proponuje wyciac szlifierka, mozna nawierci otwory i wyciac szlifierka, ksztalt odrysuj od rury a tnij ok 1-2cm wieksza po obwodzie dziure jesli pustak mimo to sie rozleci(choc nie powinien) zostaje zadeklowac od spodu i zalac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.04.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Zapsikać pustak pianką i jak stwardnieje to przewiercić otwory, nic nie pęknie i nie wypadnie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.04.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) O wiertnicach coś słyszałem, ale dostępu nie mam Co do zapiankowania, to chyba najpierw trzeba by wywiercić jakiś otworek? No i jaką pianką - normalną, czy niskoprężną? No i jak taka pianka będzie się z czasem zachowywać w styku z zaizolowanym (wełną) ale jednak gorącym płaskim kanałem metalowym systemu DGP z kominka przechodzącym przez tak zapiankowany pustak stropowy? Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rekkk 19.04.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Nic dziwnego. Na rynku mnóstwo jest niskiej jakości stropów, nawet podróbek terivy. Ja iod wielu lat mam z Konbetu (http://www.konbet.com.pl) i jestem bardzo zadowolony. Mają o wiele wyższą jakość produktów niż inni producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.04.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Mam inne pytanie do fachowców przy okazji tego tematu: jakimi narzędziami proponujecie wykonać otwory na rury kanalizacyjne w stropie z pustaków keramzytowych zalanych pierwszą wylewką (chyba to się nazywa "chudziak"? ), aby się nie "wysypały" od dołu (jeszcze nie otynkowane od spodu)? Ja wierciłem od dołu - otwornicą Q110 mm http://static2.skapiec.pl/1680437-1-1-0.jpg powoli bez udaru, i ładnie się wywierciły otworki, gdy już przewierciłem przez bloczki i doszedłem do betotu wierciłem wiertłem na wylot wkładałem znacznik szedłem na strych i wierciłem w dół - nic nie popękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja wierciłem od dołu - otwornicą Q110 mm A jaką moc i obroty ma twoja wiertarka (jaką moc i obroty powinna mieć?) Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 A jaką moc i obroty ma twoja wiertarka (jaką moc i obroty powinna mieć?) Ja mam i wierciłem czymś takim: http://tuimulso.my3gb.com/images/333.jpg Ale to dość profesjonalne urządzenie - nie musi być takie, ważne jest tylko to, aby miało dość dużo mocy na wałku bo sama wiertarka ma 800W i aby nie wyrwało się z ręki i podczas pracy nie uszkodziło(czyli aby miało regulowane obroty w zależności od stopnia wciśnięcia przycisku) Przy dużych średnicach otworów może puszczać sprzęgło i tego należy unikać więc wiercić należy wolnymi obrotani ze średnim dociskiem - bardziej trzeć i szlifować niż rwać i kruszyć - pustaki stropu są puste w środku więc łatwo jest je przewiercić, ale trzeba uważać by po wywierceniu nie uderzyć w krawędzie otworu. Dodatkowo trzeba zająć taką pozycję przy wierceniu aby trzymać wiertarkę pewnie i stabilnie za mocno dokręcone uchwyty bo ramię takiej koronki jest naprawdę bardzo silne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.04.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 ..otwory na rury kanalizacyjne w stropie Tutaj jeszcze znalazłem fotkę z wykonania otworów w ścianie i stropie, nie ukrywam, że kupując na forum aukcyjnym komplet koronek wykonałem również w swoim domku szereg innych otworów : pod puszki elektryczne, rury i kanały DGP, rekuperatora i instalacji wodnej i kanalizacyjnej, w rożnych materiałach nie tylko keramzycie czy gazobetonie ale i cegle i betonie.To dobre i proste narzędzia które potrafią wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.04.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 No to dzięki Potwierdziło się moje przypuszczenie, że potrzebne są wolne obroty i duża moc. Niestety mam mniejszą wiertarkę i bez regulacji obrotów, więc będę musiał pożyczyć. Wiercenie w keramzycie wymagać będzie większej finezji, niż w betonie. Może pomoże piankowanie, jak radził aadamuss24. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 No to dzięki Potwierdziło się moje przypuszczenie, że potrzebne są wolne obroty i duża moc. Niestety mam mniejszą wiertarkę i bez regulacji obrotów, więc będę musiał pożyczyć. Wiercenie w keramzycie wymagać będzie większej finezji, niż w betonie. Może pomoże piankowanie, jak radził aadamuss24. Pozdrawiam Z tą pianką to bym odradzał przy DGP. Kto to wie co z niej będzie się ulatniać jak się rozgrzeje . Teoretycznie mógłbyś to miejsce uszczelnić tak ,by nic z pustaka się nie wydostawało , ale to tylko teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.04.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Z tą pianką to bym odradzał przy DGP. Też już o tym pomyślałem. Pianka przyda się jedynie w czasie wiercenia. Potem wybiorę jej nadmiar po obwodzie otworu i zostawię jedynie jako "podparcie" dla dodatkowej wełny "kominkowej" (tej z folią aluminiową). Bo bez tego podparcia wełna by "wpadała" bez końca. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) No i w końcu wykonałem pierwszy otwór na kanał DGP (bez pianki). Trwało to trochę długo, bo pustaki z keramzytu są faktycznie "miękkie", więc się z nimi "bawiłem" z dużą ostrożnością. Spód pustaka przewiercałem więc bez udaru. Po przebiciu się przez pustak dalej poprzez "chudziak" wierciłem już z udarem metodą "otwór przy otworze" już od góry (na stropie) odznaczywszy uprzednio kształt prostokątnego otworu pod blaszany kanał 150x50 w otulinie z wełny (200x100). No i udało się. Pozostałe otwory po tym doświadczeniu wykonam już zapewne nieco szybciej.No i dodatkowe doświadczenie - pustak keramzytowy daje się "rzeźbić" odpowiednio ostrym dłutem młotka udarowego z dużą precyzją.Pozdrawiam majsterkowiczów. Edytowane 5 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts