Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze nieużytkowe - jak bardzo nieużytkowe?

frelka

Recommended Posts

Witam

Projekt zakłada poddasze nieużytkowe, belki stropowe 8*18 cm, nie wiem jak gęsto (projekt jeszcze nie kupiony), rozpiętość 8,2m z podparciem w połowie.

Otrzymałam informację, że "Stryszki nieużytkowe z przeznaczeniem na tzw. graciarnię przewidują obciążenie 50 kg/m2."

Co to znaczy?

Te 50 kg to razem z konstrukcją sufitu?

Wyniosę na górę opony i nie spadną mi na głowę?

Ważę niestety więcej niż 50 kg - mam na strych wysyłać dzieci ? ;)

Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowaniem nieużytkowego poddasza?

Witam

Projekt zakłada poddasze nieużytkowe, belki stropowe 8*18 cm, nie wiem jak gęsto (projekt jeszcze nie kupiony), rozpiętość 8,2m z podparciem w połowie.

Otrzymałam informację, że "Stryszki nieużytkowe z przeznaczeniem na tzw. graciarnię przewidują obciążenie 50 kg/m2."

Co to znaczy?

Te 50 kg to razem z konstrukcją sufitu?

Wyniosę na górę opony i nie spadną mi na głowę?

Ważę niestety więcej niż 50 kg - mam na strych wysyłać dzieci ? ;)

Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowaniem nieużytkowego poddasza?

To jest, jak dobrze pamiętam, obciążenie użytkowe [obciążenie wynikające z eksploatacji, bez ciężaru konstrukcji] dla nieużytkowych strychów z dostępem z klatki schodowej. A co projektant uwzględnił to należy się wczytać w projekt.

• 13 years później...

Obciążenie użytkowe 0,5kN/m2 dla strychów wg starej polskiej normy (obecnie obowiązuje Eurokod) oznacza, że strop przeniesie obciążenie charakterystyczne 50kg/m2 na całej powierzchni stropu. Czyli jeśli dysponujemy poddaszem 5x10m to sumarycznie strop przeniesie 2500kg. Współczynnik bezpieczeństwa dla obciążń zmiennych wynosi 1,5 czyli realnie mamy 75kg/m2. Punktowo strop przeniesie siły dużo większe rzędu 250kg jeśli jest to strop na kleszczach więźby dachowej albo na dźwigarach kratowych. Także spokojnie można wchodzić, składować opony jednak uważać by nie doszło do sytuacji że na każdym m2 stropu leży więcej niż 75kg. Ale trzeba by być wyjątkowym zbieraczem by coś takiego nastąpiło.