frelka 08.04.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam Projekt zakłada poddasze nieużytkowe, belki stropowe 8*18 cm, nie wiem jak gęsto (projekt jeszcze nie kupiony), rozpiętość 8,2m z podparciem w połowie. Otrzymałam informację, że "Stryszki nieużytkowe z przeznaczeniem na tzw. graciarnię przewidują obciążenie 50 kg/m2." Co to znaczy? Te 50 kg to razem z konstrukcją sufitu? Wyniosę na górę opony i nie spadną mi na głowę? Ważę niestety więcej niż 50 kg - mam na strych wysyłać dzieci ? Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowaniem nieużytkowego poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 08.04.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam Projekt zakłada poddasze nieużytkowe, belki stropowe 8*18 cm, nie wiem jak gęsto (projekt jeszcze nie kupiony), rozpiętość 8,2m z podparciem w połowie. Otrzymałam informację, że "Stryszki nieużytkowe z przeznaczeniem na tzw. graciarnię przewidują obciążenie 50 kg/m2." Co to znaczy? Te 50 kg to razem z konstrukcją sufitu? Wyniosę na górę opony i nie spadną mi na głowę? Ważę niestety więcej niż 50 kg - mam na strych wysyłać dzieci ? Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowaniem nieużytkowego poddasza? To jest, jak dobrze pamiętam, obciążenie użytkowe [obciążenie wynikające z eksploatacji, bez ciężaru konstrukcji] dla nieużytkowych strychów z dostępem z klatki schodowej. A co projektant uwzględnił to należy się wczytać w projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 09.04.2011 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 A co w praktyce oznacza dopuszczalne obciążenie użytkowe 50 kg/m2??? Wytłumaczcie proszę jakimś ludzkim językiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 10.04.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 obciążenie jakie postawisz na stropie na 1m2 na przykład możesz postawić szafę o wymiarach 1x1m ważącą maks 50 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Kwietniak 11.10.2024 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października Obciążenie użytkowe 0,5kN/m2 dla strychów wg starej polskiej normy (obecnie obowiązuje Eurokod) oznacza, że strop przeniesie obciążenie charakterystyczne 50kg/m2 na całej powierzchni stropu. Czyli jeśli dysponujemy poddaszem 5x10m to sumarycznie strop przeniesie 2500kg. Współczynnik bezpieczeństwa dla obciążń zmiennych wynosi 1,5 czyli realnie mamy 75kg/m2. Punktowo strop przeniesie siły dużo większe rzędu 250kg jeśli jest to strop na kleszczach więźby dachowej albo na dźwigarach kratowych. Także spokojnie można wchodzić, składować opony jednak uważać by nie doszło do sytuacji że na każdym m2 stropu leży więcej niż 75kg. Ale trzeba by być wyjątkowym zbieraczem by coś takiego nastąpiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts