popo00 08.04.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) witam. mam w planie budowac dom w zabudowie bliźniaczej, jeden już stoi. i taka kwestia: on ma tam dom podpiwniczony częściowo - fundament schodkowy wzdluz linii gdzie stanie mój dom. czy moge postawić moje fundamenty na całej długości na normalnej głębokości- dom całkiem bez podpiwniczenia? czytałem gdzieś że jest zasada że fundamenty powinny być posadowione na tej samej głębokości, jak również że jest zasada jesli fundamenty bedą płycej, ( a tu tak będzie w tej części gdzie jego się zaglębiają a moje będą normalne) to bedzie ok. nie chciałbym pchać się w fundament schodkowy, tudzież piwnice... grunt jest ok. podpytuje zanim wybiore sie do projektanta:) Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez popo00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 08.04.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 witam. mam w planie budowac dom w zabudowie bliźniaczej, jeden już stoi. i taka kwestia: on ma tam dom podpiwniczony częściowo - fundament schodkowy wzdluz linii gdzie stanie mój dom. czy moge postawić moje fundamenty na całej długości na normalnej głębokości- dom całkiem bez podpiwniczenia? czytałem gdzieś że jest zasada że fundamenty powinny być posadowione na tej samej głębokości, jak również że jest zasada jesli fundamenty bedą płycej, ( a tu tak będzie w tej części gdzie jego się zaglębiają a moje będą normalne) to bedzie ok. nie chciałbym pchać się w fundament schodkowy, tudzież piwnice... grunt jest ok. podpytuje zanim wybiore sie do projektanta:) Jeśli sąsiedni budynek ma ściany fundamentowe zdolne do przejęcia naporu gruntu naziomu obciążonego ścianą budynku wtedy możesz zrobić płycej, w przeciwnym razie powinieneś dostosować się do poziomu sąsiednich fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 09.04.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 a moze plyta fundamentowa? nie musialbym pchac sie w fundament schodkowy i kombinowac z kopaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 10.04.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 a moze plyta fundamentowa? nie musialbym pchac sie w fundament schodkowy i kombinowac z kopaniem... Mechanikowi samochodowemu, dentyście, lekarzowi też sugerujesz metodę działania? Projektant zadecyduje jak ma być posadowiony budynek ze względów bezpieczeństwa dla sąsiedniego budynku i tobie nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 10.04.2011 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 troche skomplikowany zabieg te fundamenty schodkowe przy istniejacym domu, radzą lać na raz- a jak odslonić fundamenty domu sąsiada NA RAZ? trzeba odcinkami.... i dlatego wymyśliłem płyte bo i tak nie chce piwnicy a plyta zalatwila by problem z podkopami, i raczej przy plycie ewentualny problem osiadania domu już istniejącego- odpada. wiadomo ze projektant niech sie wypowie ale chce wiedziec co nieco przed spotkaniem z nim. i zasięgnąć rady kilku osob które znają te materie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts