Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament przy istniejącym budynku. pytanie do konstruktora

popo00

Recommended Posts

witam. mam w planie budowac dom w zabudowie bliźniaczej, jeden już stoi. i taka kwestia:

on ma tam dom podpiwniczony częściowo - fundament schodkowy wzdluz linii gdzie stanie mój dom.

czy moge postawić moje fundamenty na całej długości na normalnej głębokości- dom całkiem bez podpiwniczenia?

czytałem gdzieś że jest zasada że fundamenty powinny być posadowione na tej samej głębokości, jak również że jest zasada jesli fundamenty bedą płycej, ( a tu tak będzie w tej części gdzie jego się zaglębiają a moje będą normalne) to bedzie ok.

nie chciałbym pchać się w fundament schodkowy, tudzież piwnice...

grunt jest ok.

podpytuje zanim wybiore sie do projektanta:)

Edytowane przez popo00

witam. mam w planie budowac dom w zabudowie bliźniaczej, jeden już stoi. i taka kwestia:

on ma tam dom podpiwniczony częściowo - fundament schodkowy wzdluz linii gdzie stanie mój dom.

czy moge postawić moje fundamenty na całej długości na normalnej głębokości- dom całkiem bez podpiwniczenia?

czytałem gdzieś że jest zasada że fundamenty powinny być posadowione na tej samej głębokości, jak również że jest zasada jesli fundamenty bedą płycej, ( a tu tak będzie w tej części gdzie jego się zaglębiają a moje będą normalne) to bedzie ok.

nie chciałbym pchać się w fundament schodkowy, tudzież piwnice...

grunt jest ok.

podpytuje zanim wybiore sie do projektanta:)

Jeśli sąsiedni budynek ma ściany fundamentowe zdolne do przejęcia naporu gruntu naziomu obciążonego ścianą budynku wtedy możesz zrobić płycej, w przeciwnym razie powinieneś dostosować się do poziomu sąsiednich fundamentów.

Gość zibik_eng
a moze plyta fundamentowa? nie musialbym pchac sie w fundament schodkowy i kombinowac z kopaniem...

Mechanikowi samochodowemu, dentyście, lekarzowi też sugerujesz metodę działania? Projektant zadecyduje jak ma być posadowiony budynek ze względów bezpieczeństwa dla sąsiedniego budynku i tobie nic do gadania.

troche skomplikowany zabieg te fundamenty schodkowe przy istniejacym domu, radzą lać na raz- a jak odslonić fundamenty domu sąsiada NA RAZ? trzeba odcinkami....

i dlatego wymyśliłem płyte :p bo i tak nie chce piwnicy a plyta zalatwila by problem z podkopami, i raczej przy plycie ewentualny problem osiadania domu już istniejącego- odpada. wiadomo ze projektant niech sie wypowie ale chce wiedziec co nieco przed spotkaniem z nim. i zasięgnąć rady kilku osob które znają te materie.