starxx 08.04.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam! Jak sprawdzić jaką mam akustykę w mieszkaniu? Jakim urządzeniem sprawdza się taki parametr, kto to sprawdza, ile to kosztuje? Pytam się o to, gdyż słyszę w mieszkaniu wszystkie rozmowy i odgłosy za ściany od sąsiadów. Są tak wyraźne, że mogę powtórzyć dokładnie o czym sąsiad rozmawia, lub jaki kanał w tv ogląda itd... Strasznie mnie to irytuje. Proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.04.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 wrzuć w google hasło "tłumienie dźwięku, norma budowlana". Nie chcę wskazywać konkretnych linków, firm itp.Do tego w zależności od tego o co pytasz takie instytucje jak:PINB, inspektor budowlany mogą pomóc. Ewentualnie możesz wpaść na forum audio-stereo, Hi-fi,ale mam wrażenie, że nie w tym kierunku Twoje pytania zmierzają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starxx 29.04.2011 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 wystarczy, ze dzielicie wspolnie pion c.o. a przejscie jest zle izolowane. Piony c.o. są na klatkach schodowy. Ewidentnie jest to wina ściany pomiędzy lokalami mieszkalnymi. Niestety do dzisiaj nie doczekałem się odpowiedzi a więc odświeżam temat. Cały czas moje pytanie jest aktualne: "Jak sprawdzić jaką mam akustykę w mieszkaniu? Jakim urządzeniem sprawdza się taki parametr, kto to sprawdza, ile to kosztuje?" Dodatkowo mam pytanie jak zgłaszać taką "usterkę" do dewelopera na podstawie rękojmi? Dziękuje za wskazówki i odpowiedzi, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.04.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Z czego sa sciany zbudowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starxx 29.04.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Z czego sa sciany zbudowane? Porotherm - tylko jaki to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.04.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Dodatkowo mam pytanie jak zgłaszać taką "usterkę" do dewelopera na podstawie rękojmi? Dziękuje za wskazówki i odpowiedzi, Pozdrawiam Nikt taką drobnostką nie będzie sobie zaprzątał głowy. Takie są realia mieszkania w bloku. Pozostaje przyzwyczaić się lub zmienić lokal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starxx 03.05.2011 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Nikt taką drobnostką nie będzie sobie zaprzątał głowy. Takie są realia mieszkania w bloku. Pozostaje przyzwyczaić się lub zmienić lokal. Dla mnie nie jest to drobnostka. W takich warunkach strasznie się meczę słysząc cały dzień sąsiadów. Najgorzej jest w nocy, przez nocne rozmowy sąsiadów za ściany nie mogę spać. Nocą mogę dokładnie powtórzyć o czym sąsiedzi rozmawiają słowo w słowo. I nie jest to problem "głośnych sąsiadów", gdyż oni sobie poprostu nie zagłośno rozmawiają, ale przez ściany i tak wszystko się niesie do mojego mieszkania. Chcę napisać pismo do dewelopera dotyczącą akustyki w mieszkaniu. Czy taką wadę ścian i mieszkania można reklamować u dewelopera na podstawie rękojmi? Czy deweloper musi poprawić lub na własny koszt wygłuszyć źle zrobione ściany? Jak mu to udowodnić ? Na podstawie jakiego paragrafu? Jak mam to zareklamować? Jakie pismo napisać? (jakiś wzór pisma?) Poszukałem w internecie i znalazłem że za akustykę wg. prawa budowlanego odpowiada norma PN-B-02151-3:1999. Jak sprawdzić jaką mam akustykę w mieszkaniu? Jakim urządzeniem sprawdza się taki parametr, kto to sprawdza, ile to kosztuje? Pytań mam mnóstwo, proszę o pomoc. Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki i informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 03.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Nie wiem czy potrzebne są ci te badania. U znajomego występował podobny problem, zgłosił go deweloperowi (w formie reklamacji). Sprawa skończyła się pogrubieniem granicznej ściany o warstwę izolacji akustycznej. Koszty poniósł deweloper, a dodatkowo odliczył od metrażu mieszkania powierzchnię której ubyło i za nią również zwrócił pieniądze (zresztą takie było żądanie reklamującego). Zacznij od napisania reklamacji (pisemnie z potwierdzeniem odbioru), być może nie trzeba będzie robić żadnych badań, ewentualnie to deweloper wskaże czego mu brakuje w piśmie reklamacyjnym i wtedy będziesz się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.05.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 tym bardziej, że badania raczej określają głośność dźwięku a przypuszczam, ze tu masz normy spełnione. Kto to może zrobić? Sanepid, prywatne laboratoria pomiarowe, instytuty naukowe. Wszyscy, którzy dysponują miernikiem poziomu dżwięku i akredytacją dla laboratorium. Kosztować będzie różnie, ale że pomiary trzeba bedzie robić też w nocy, więc nawet do tyś zł. Skutek - wątpliwy, bo to, że słysztsz rozmowę nie oznacza, że masz przekroczone normy higieniczne. Nawiasem mówiąc, ja w bloku miałam tzw przejście technologiczne w ścianie, zapchane chyba gazetami i zatynkowane. też mogłam usłyszeć każde słowo sąsiadów, ale tylko siedząc na kanapie Na szczęście mi to nie przeszkadzało aż tak bardzo. Najlepsza była mina sąsiadki, jak kiedyś powiedziałam jej, jak rozwiązać problem o którym usłyszałam (niechcący) w jej rozmowie telefonicznej.... potem przeniosła telefon rozumiem, że ty masz nowe mieszkanie, ale opukać ściany nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts