_piotr88_ 08.04.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam Położyłem płytki, pora na fugowanie. I jest problem, bo wychodą różne odcienie fugi. Nie jest to delikatne przejście na długim odcinku. Na 33cm fudze kolor nawet kilka razy przechodzi z ciemniejszego na jasniejszy. Pierwsze fugowanie - wtarłem zaprawę gumową fugownicą, poczekałem z 10min, kilka razy umyłem gąbką. Po kilku godzinach zauważam, że coś kolor nie wychodzi. Dziś jest 3 dzień i są ciapki. Przeważa jaśniejszy niż powinien być. Spróbowałem na innej ścianie, ale trochę inaczej. Wtarłem fugę, i od razu przejechałem okrągłym kablem pomiędzy płytkami. Poczekałem 30-40 min, szpachelką oskrobałem z grubsza to co wycisnął kabel, przemyłem płytki (po kablu fugi miały już odpowiedni kształt). Mijają 24h i też są różnice, już mniej drastyczne, ale nie tego oczekiwałem. Fuga to ceresit ce40. Przeczytałem też, że głebokość fug powinna być mniej więcej taka sama. U mnie mają min. 5mm. Macie jakieś pomysły co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 09.04.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Fuga przebarwia sie zazwyczaj z następujących powodów :- klej pod płytkami jest jeszcze mokry- nie prawidłowe proporcje woda - fuga- woda zarobowa zanieczyszczona- zbyt wczesne wymywanie nadmiaru fugi- wada produkcyjna fugi . Na jasnych kolorach Ceresitu kilka razy już mi się to zdarzyło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.07.2012 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 To samo u mnie na schodach zewnętrznych - fuga miała być brązowa. Gdzieniegdzie jest niemal szara a gdzie indziej ciemno brązowa. Wszystko robione zgodnie z zaleceniami producenta. Nawet suchy proszek we wiaderku wcześniej przemieszałem. Nie polecam fug Ceresitu ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.07.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 no to są właśnie uroki ceresitu, tutaj sie zgodze, ze atls bardziej przyklada sie do fug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 16.07.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 A u mnie to samo właśnie z fugą Atlasa (linia Premium z castoramy) Fuga kolor jasnoszary, robione tak jak pisze na opakowaniu (naprawdę się przykładaliśmy) a i tak miejscami jest jaśniejsza (taka jaka powinna wyjść wg wzornika) a miejscami ciemniejsza, jakby niedoschnięta. Jakoś bardzo mi to nie przeszkadza bo płytki też mam takie cieniowane (więc wygląda jakby tak musiało być ), ale jak komuś zależy na jednolitej to może się rozczarować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 17.07.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 tej linii premium to nawet nie widze wsrod produktów atlasa na forum. Może to jakaś linia specjalnie zrobiona tania, dedykowana pod castorame? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts