Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odmowa wydania warunków technicznych wod-kan

micsta

Recommended Posts

Witam

Szanowni Państwo, zwracam się z następującym problemem:

Niedawno nabyłem działkę budowlaną na terenie na którym ustalony został Miejscowy Plan zagospodarowania Przestrzennego. Zgodnie z zapisem w planie w części ogólnej i szczegółowej teren na którym leży moja działka przeznaczony jest pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne ( dlatego tez ja kupiłem ). W planie zapisano:

- wyposażenie terenu docelowo we wszystkie media infrastruktury technicznej w ramach miejskich urządzeń sieciowych.

- zaopatrzenie w wodę z projektowanej sieci w drodze Kd....

- odprowadzenie ścieków do projektowanej sieci w ulicy Kd...

- zaopatrzenie w energie elektryczna z miejskiej sieci elektroenergetycznej dystrybucji z projektowanej stacji...

Obecnie jestem na etapie kompletowana dokumentów do pozwolenia na budowę między innymi wymaganych warunków technicznych i tu się zaczyna problem. Złożyłem wniosek do energetyki i panowie po 2 tygodniach przysłali warunki przyłączenia do projektowanej sieci energetycznej , i tu jest ok. Natomiast Wod - kan , przysłali mi odmowę wydania warunków technicznych, ponieważ na chwile obecna niema tam jeszcze wykonanej sieci ( projektowanej - o której mowa w planie miejscowym ) i niema technicznych możliwości podłączenia mnie do sieci.

Podsumowując; Miasto uchwaliło plan miejscowy po uzgodnieniu z Wod - Kan że są techniczne możliwości podłączenia działek do sieci po wykonaniu tej sieci ( Bo tak jest zapisane w Planie ) a teraz się okazuję że niema takich możliwości.

Ja kupiłem działkę za dużą kasę żeby się budować a teraz się okazuje że nie mogę bo nie wydadzą mi warunków technicznych na podłączenie do projektowanej sieci.

I jeszcze jedno na tym terenie nie dopuszcza się studni oraz szamba czy przydomowych oczyszczalni , bo to by problem rozwiązało

CZY KTOŚ SPOTKAŁ SIĘ Z TAKIM PROBLEMEM , MOŻE COŚ PORADZICIE CO Z TYM ZROBIĆ

Z góry dziękuje

musisz wystąpić o pnb ze studnia i szambem, mimo, że plan zabrania

prawo na szczęście jest po twojej stronie i wygrasz choć może to niestety dłużej trwać

u mnie skońcyło się na odwołaniu do wojewody i długich rozmowach w starostwie

niektórzy oparli się o sąd, ale ten ma w tej sprawie na szczęście jednolite stanowisko

polecam lekturę http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/071C7E8EF8

o moim przypadku w moim dzienniku

powodzenia :)

Witaj,

spotkałam się z podobną sytuacją.

Tak samo jak u ciebie - mpzp i konieczność włączenia się do sieci wod-kan, a plany gminy w najbliższym czasie nie obejmowały budowy ani centymetra sieci w tym rejonie. I tak jak u ciebie, gmina odmówiła wydania warunków przyłączeniowych. Po wielu rozmowach skończyło się na tym, że Inwestor został "zmuszony" wykonać na własny koszt projekt sieci wodociągowej i kanalizacji sanitarnej i podpisać porozumienie z gminą, że wybudowane sieci zostaną przekazane na rzecz gminy. W chwili gdy sieci uzyskały PnB mogliśmy zacząć kompletować dokumenty formalno-prawne do wniosku o pozwolenie na budowę domu. Ponownie wystąpiliśmy o warunki przyłączeniowe do gminy i znów odmowa. Powiedziano nam, że Inwestor będąc właścicielem projektu sieci sam sobie może wydać takie warunki...

No i jakoś poszło. Uzgodnienie ZUDP otrzymaliśmy bez warunków przyłączeniowych, gmina pozytwnie zaopiniowała projekt włączenia do sieci, a teraz czekamy na pozwolenie na budowę domu. Ponieważ jeszcze PnB nie jest wydane, nie skaczemy z radości, ale mamy nadzieję, że skończy się to pozytywnie.

Ale jeśli uda ci się przeprowadzić taką procedurę jak opisuje Lipka, to tym lepiej dla ciebie.

Powodzenia.

My nie zdecydowaliśmy sie na taką procedurę jak aneska, ponieważ zwłaszcza budowa kanalizacji przerasta nas finansowo.

Wodociąg będziemy teraz i tak robić razem z sąsiadami choć nie są to małe pieniądze, ale juz kanalizacja jest na tyle droga, że lepiej by było chyba poszukać innej działki

• 4 weeks później...
Mój problem leży troszkę gdzieś indziej. Zanim dojdzie do PnB, które mniej więcej wiem już jak podejść - jest ZUDP. Jak przekonaliście ZUDP do uzgodnienia dokumentacji. Wstępnie to sądowałem i są zdecydowanie na NIE, bo zagospodarowanie musi się zgodzać z Planem. Wiem że warunki na kanalizę będę miał negatywne, planów budowy kanalizacji nie ma w najbliższym czasie...

Nie wygląda to dobrze. W Polsce żaden urzędnik nie pomyśli za Ciebie - działkę masz "zahibernowaną" do czasu poprowadzenia mediów. Z własnego doświadczenia wiem że załatwienie czegokolwiek zajmuje jakieś pół roku i kończy się spychologią. Najlepiej kop studnię i wstawiaj oczyszczalnię (jeśli działka jest dostatecznie duża). Oczyszczalnią nikomu wody nie zepsujesz bo z tego co piszesz nie ma tam ujęć wody. Jak ktoś się dopierniczy to możesz zacząć ciągać ich po sądach (ale przynajmniej będziesz miał gdzie mieszkać). Jak będziesz chciał załatwić wszystko legalnie to działkę zabudują Twoje wnuki.

1. Do PRESH-a

Zdecydowanie zaryzykowalabym i postawila na uzyskanie pnb : studni i szamba lub przydomowej oczyszczalni sciekow (zgloszenie ) i zgadzam sie z lipka71 - ZUDem nie powinienes sie przejmowc gdyz te elementy infrastruktury, które są przyłaczami do budynkow, na działce do której posiadasz prawo do dysponownia nieruchomoscia nie wymagaja przedłożenia wniosku na posiedzeniu ZUD i zasięgania jego opinii.

2. Do micsta

Do projektu budowlanego dolaczylabym odmowe warunkow przylaczenia do sieci wodociagowej plus oczywiscie rysunek i opis studni - jako rozwiazanie zamienne. Plan miejscowy to przeciez przepisy miejscowe chociaz czesto sa one dla niektorych urzednikow jedyna wykladnia. Warunki techniczne jednoznacznie wskazuja ze w przypadku braku warunkow podlaczenia do sieci istnieje mozliwosc korzystania z indywidualnego ujecia wody. Ja mam odwrotna sytuacje - siec wodociagowa istnieje, dostalam warunki podlaczenia do sieci ale chcialabym rowniez wybudowac studnie do celow typowo gospodarczych. Niestety po zlozeniu projektu w urzedzie uzyskalam informacje ze nie moge wybudowac tej studni bo jest to niezgodne z zapisami planu i warunkami technicznymi:( Zastanawiam sie czy pomimo tej istniejacej sieci nie moge w sposob swobodny dysponowac swoja wlasnoscia i czy rzeczywiscie urzad ma racje....... szczegoly na: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179607-Czy-uzyskam-pozwolenie-na-studnie Moze ktos ma jakis pomysl??