Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post na tym forum.

Bardzo podoba mi się projekt domu http://www.dompasja.pl/amsterdam.

Jestem ciekawy Waszych opinii. Jest to nowy projekt, sama pracownia też nie jest zbyt popularna.

Może ktoś już kupował projekt w domformie i mógłby się wypowiedzieć na temat projektów.

W tym domu rozkład pomieszczeń jest jaki jest - każdy widzi. Może podobać się mniej, bardziej lub wcale, ale czy narzucają się Wam jakieś spostrzeżenia.

Szczególnie zastanawiam się nad tym dużym oknem trapezowym. Czy ktoś miał do czynienia z oknem o podobnych wymiarach. Okno na wizualizacjach jest imponujące i ciekawi mnie jak to się ma do rzeczywistości. Czy ktoś potrafi oszacować koszt i "trudność" wykonania takiego okna.

Pozdrawiam i czekam na uwagi

Edytowane przez fajny tajny

Ciasnota straszna ,do domu mozna wejsc jedynie "gesiego",w sieni nie ma szans aby 2 osoby mogly jednoczesnie zdjac okrycie , pokoje po niespelna 9 i 10

m,aby wejsc do kuchni musisz przeciskac sie pomiedzy kanapa a kominkiem . Miejsce mozliwe na tv tez nieciekawe pod schodami ,lub w rogu miedzy kuchnia a stolem.Pomieszczenia gospodarczego brak ,bo te 3m to wystarczy na miotly i deske do prasowania ,no moze jeszcze pralke jakos upchniesz ,a gdzie kotlownia?

Gora to w ogole dla karlow,wielka dziura w stropie i kilka metrow uzytkowych..no zart jakis

Owszem ten dom do olbrzymów nie należy. Wybór domu to wypadkowa potrzeb, możliwości finansowych oraz odmienności wnętrz zaproponowany przez pracownię.

Dostrzegam wady w postaci rozmiarów pomieszczeń, ale nie potrzebuję dużego domu. Zależało mi aby dom miał klimacik, a ten wydawało się że mógłby mieć.

Co do ciasnoty, to mam porównanie do obecnego domu i nie odczuwam klaustrofobii.

Zauważyłem ten dom bo jest nieduży, bo ma dużą dziurę w stropie, wydaje się że mógłby być niedrogi w budowie. Czy mylę się myśląc że byłby stosunkowo niedrogi w realizacji, porównując do innych domów o podobnej wielkości?

Pracownia oszacowała budowę domu:

SSO - 100 tys

instalacje 42 tys

pod klucz 250 tys

Czy to wydaje się realne?

Owszem ten dom do olbrzymów nie należy. Wybór domu to wypadkowa potrzeb, możliwości finansowych oraz odmienności wnętrz zaproponowany przez pracownię.

Dostrzegam wady w postaci rozmiarów pomieszczeń, ale nie potrzebuję dużego domu. Zależało mi aby dom miał klimacik, a ten wydawało się że mógłby mieć.

Co do ciasnoty, to mam porównanie do obecnego domu i nie odczuwam klaustrofobii.

Zauważyłem ten dom bo jest nieduży, bo ma dużą dziurę w stropie, wydaje się że mógłby być niedrogi w budowie. Czy mylę się myśląc że byłby stosunkowo niedrogi w realizacji, porównując do innych domów o podobnej wielkości?

Pracownia oszacowała budowę domu:

SSO - 100 tys

instalacje 42 tys

pod klucz 250 tys

Czy to wydaje się realne?

Polecam Ci program "Sam zaprojektuj dom,wnetrze i ogrod",zanim kupisz projekt , ustawisz meble ,pochodzisz po domku i sie upewnisz ,czy jest odpowiedni dla Twojej rodziny.

Dom jest prosty w budowie , jesli zapanujesz nad wydatkami to stan deweloperski nie powinien przekroczyc 250tys, ale to zalezy przede wszystkim w jakim rejonie bedziesz budowac

Dom z wyglądu ładny ale...

-

1. wiatrołap ciut mały - ledwo się obrucisz... jak w mieszkaniu z wielkiej płyty

2. Gdzie telewizor?

3. dziwny ciąg technlogiczny w kuchni - zlew wygladajacy na salon

4. wejści na schody powinieneś mieć bardziej od przedpokoju - a tam jest ściana nośna. Gdyby zmienić wejście na schody salon były ciutke większy.

+

1.można zrobić przechodnią spiżarkę do kuchni - nie biegasz z siatami przez salon.

2. Antresola boska

3. Okno boskie.

Dom pod ogrzewanie gazowe

Poszerz dom o 1 m w salonie (na połnoc wg planu) i 1,5 m w sypialniach i wiatrołapie ( na wschód wg planu) - będzie fany domek :)

• 4 weeks później...

Witam ponownie.

Trudno się zdecydować na projekt tej pracowni. Po wysłaniu e-maila z prośbą o bardziej szczegółowe rysunki i zestawienie materiałów otrzymałem odmowę, gdyż pracownia ta nie udostępnia nic ponad to co jest na stronie. Zaproponowano mi rozmowę telefoniczną aby poznać szczegóły. Ale trudno w takiej rozmowie pytać o każdy wymiar, o technologię budowania, proponowane materiały. To jest dziwne podejście, znane mi pracownie bezproblemowo udostępniają takie dane w postaci pdf-ów z rzutami, przekrojami, zestawieniami materiałów. Czy też spotkaliście się z takim podejściem w innych biurach projektowych? Nie liczyłem na darmowy projekt, kosztorys itp a jedynie bardziej szczegółowe dane do wstępnego podjęcia decyzji czy to jest ten projekt.

Może ktoś spotkał się z projektami podobnymi do projektu amsterdam, z antresolą, o nie za dużym metrażu, z funkcjonalnością bardziej przemyślaną jak w amsterdamie. Wydaje mi się że przejrzałem wszystko, ale być może coś przeoczyłem.