Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Targi Muratora relacje i wrażenia

Mki1719508566

Recommended Posts

Zapraszam do odwiedzenia trwających w tych dniach na Warszawskim Torwarze targów Muratora Murexpo:welcome: . Proponuje aby odwiedzający podzielili się swoimi wrażeniami , uwagami oraz sugestiami z tej imprezy . Na ternie hali targowej oraz na placu przed pokazywane są min. dachy , okna, piece c.o. , kolektory słoneczne, pompy ciepła, kominki,kamień budowlany , rośliny ozdobne , farby i tynki, rekuperatory, piece akumulacyjne i wiele innych . Prezentowane są także różne systemy budowania domów od klasycznych z ceramiki ,poprzez domy szkieletowe do rozwiązań typu domy pasywne .

się dzielę. Zwiedziłm targi w ciagu 40 minut uważnie przygladając się każdemu stoisku. Przepraszam - do przyczepki Romotopa nie właziłem. Najbardziej zauroczyło mnie stoisko z obierakami do warzyw pozwlającymi wycinać takie fantazyjne wzory. Ciekawe były cudowne żelazka oraz fotele masujące.

Porażka.

Mam nadzieję że przymiotnik "ogólnpolskie" w nazwie targów nie są obrazem całej branży. Bo to by oznaczało że branża prawie nie istnieje.

Jak wiesz Piotrze mam mała wprawę w zakładaniu wątków na FM , twoją uwagę uważam za jak najbardziej słuszną i POPIERAM:rolleyes: ! Niestety nie wiem jak to zrobić , liczę na moderatora :). Ciekawą ofertę z branży zduńskiej przedstawiły dwie FIŃSKIE firmy . Piece akumulacyjne z całkiem sporym widokiem ognia:wave: cieszyły się sporym zainteresowaniem zwiedzających . Z branży jest także ŚWIAT KOMINKÓW promujący Szkołę budowania kominków ;) oraz wykonawca GRILLI ogrodowych z szamotu i kamienia naturalnego [ kamień POLNY cięty na plasterki:o] Interesująca była także oferta drzwi drewnianych z MAZUR . Jak zwykle na tej imprezie sporo jest firm od domów energooszczędnych : rekuperatory , pompy ciepła ,kolektory słoneczne ,ciepłe okna oraz inne nowoczesne rozwiązania staja się coraz praktyką w budownictwie . Spore stoisko urządził Ytong ze swoją Akademią budowania . Kilka firm sprzedaje projekty domów , głównie "ciepłych" ,są także oferty budowania domów szkieletowych . Z firm branży hydraulicznej obecni są "wielcy" jak Buderus oraz firmy z bogata oferta radiatorów i wszelkiego osprzętu "do wody" . Osobiście zainteresowany byłem wykończeniówką taką jak schody drewniane , podłogi z drewna naturalnego , gresy i fasady . Obecny jest także , jak na każdej takiej imprezie , folklor targowy w postaci super rondli , kiełbas itp. Ale to jedynie 3-4 stoiska .

Mistrzu, wątek zakładasz tak samo jak ten. Tylko wejdż wcześniej do interesującej Cię kategorii tego forum.

Według mnie każda inicjatywa pokazywania produktów i myśli technicznej polskiej jest warta uwagi i promowania.

Szczególnie te lokalne, w których lokalne firmy pokazują swoje produkty, usługi i plany. Firmy nowe prężne są godne uwagi, bo przecież każda firma istniejąca była kiedyś "nowa" i zaczynała swoją działalność.

Wielkie firmy, koncerny z reguły są znane, mają wyrobiony marketing i swoją pozycje na rynku.

Czy dobrze zrozumiałem :rolleyes:? Promowanie nie polskiej myśli technicznej nie jest godne uwagi:rolleyes: ? W naszej branży jest sporo "supernowych" firm produkujących lub próbujących produkować prawie wszystko :) na wzór innych .. Osobiście wole współpracować z dużym producentem który ma własne zaplecze konstrukcyjno-badawcze a wiedzę "zewnętrzną":rolleyes: czerpie produkując dla 12 innych znanych:cool: marek ...np skandynawskich lub niemieckich .

W sumie do Wa-wy mam nie daleko.Nie rozumie intencji założyciela wątku.Mam tam pojechać by zobaczyć wszystko co jest inne niż instalacje i kominki?Może autor również zajmuje się inną profesją:

dachy , okna, ......... , kolektory słoneczne, pompy ciepła, ..........,kamień budowlany , rośliny ozdobne , farby i tynki, rekuperatory, piece akumulacyjne i wiele innych . Prezentowane są także różne systemy budowania domów od klasycznych z ceramiki ,poprzez domy szkieletowe do rozwiązań typu domy pasywne .

Byłem zaciekawiony jak te Targi są odbierane przez czytelników FM . Targi Muratora i Forum Muratora . To że ten watek trafił do działu kominki .. to brak wprawy z mojej strony w zakładaniu nowych tematów :-x. Targi był budowlane nie tylko kominkowe.. choć dla niektórych najciekawsze były wystawy"około budowlane".;) No i ten jeden dzień..W niedziele były przecież w Warszawie uroczystości pierwszej rocznicy katastrofy .. Obok Torwaru stały autokary z uczestniczącymi w tych obchodach , cześć z nich przy okazji odwiedziła targi . Nalepki "Smoleńsk 2010 " widzieliśmy na sercach wielu osób..