Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy i jego późniejsza rozbudowa _

marcin_bnk

Recommended Posts

Witam .

chciałem zapytac czy któryś z forumowiczów robił coś w takim stylu .

Otóż nie chciałbym od początku przechodzić przez cały proces pozwolenia o budowę (jak większośc ma srednie wspomnienia z pozwoleniem domu, który zresztą złożyłem dopiero kilka dni temu ) , a chciałbym postawić sobie garaż około 48m2. Mam zamiar zgłosić najpierw budowe budynku gospodarczego do 25[m2] - powiedzmy 8[m]x3[m] = 24[m2]

z dachem jednospadowym w kierunku "lewym" , a za jakis czas poszedłbym zgłosic budowę następnego takiego budynku lub rozbudowę pierwszego o taką sama wielkośc czyli nastepne 24[m2] z dachem w "prawą" stronę i rozbudował by mi sie budynek do 8[m]x6[m]. Co już jest satysfakcjynujące jak na budynek gospodarczy i garaż razem .

Prawo budowlane mówi ze takie budynki moga byc nie wiecej niż dwa na każde 500 [m2] działki , lecz nie znalazłem zadnego zapisu odnośnie jakby minimalnymi odległosciami miedzy tymi budynkami. Niewiem czy dobrze rozumiem ale jeśli ten budynek bedzie w odpowiednich odleglosciach od granicy dzialki i nie bedzie kolidowal rzecz jasna z zadnymi mediami to na mojej wlasnej dzialce chyba moge wybudować dwa budynki gospodarcze zgodnie z prawem "przylegające" do siebie ścianami. Czy ktoś spotkał się z takim próbowaniem rozwiązania sytuacji , jeśli tak to jak to wygląda formalnie i czy jest to wogóle do wykonania .

Drugie pytanie moje czy jeżeli powiedzmy zamiast tego drugiego budunku wydłużył bym tylko dach w stronę "prawą "

i podparł kilkoma filarami z drewna , czyli taką wiate bym zrobił , to czy geodeta po inwenteryzacji powykonawczej wniesie szkic tylko budynku gospodarczego wymurowanego o wymiarach 8x3 , czy naniesie jakby cała powierzchnie dachu czyli 8x6??

Mam nadzieję ze sie dosyć jasno wyraziłem , proszę o pomoc.

8) budynku gospodarczym - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego, budynku rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia, ........

A na tej działce budynku mieszkalnego jeszcze nie ma – ba nawet nie wiadomo czy będzie, bo dopiero złożono wniosek o PnB.

A tak na marginesie – nie prościej jest wycofać złożony wniosek, dorysować na planie zagospodarowania działki ten garaż i dołączyć projekt garażu?

no takie oficjalnie będzie miał przeznaczenie ten budynek . Jeśli chodzi o wycofanie to z tego co się dowiedziałem to musiałbym o nowe warunki zabudowy się starać podobno . czyli od początku a zależy mi na czasie . A o budynek gospodarczy złożę zaraz po otrzymaniu pozwolenia o budowe. Edytowane przez marcin_bnk

Tak nie pokombinujesz.

Na zgłoszenie można wybudować parterowy budynek gospodarczy wolnostojący do 25 m2 zabudowy.

Wolnostojący to taki, w którym swobodnie możesz wykonać konserwacje ściany malowanie itp.

Wiaty też później nie dobudujesz bo będzie to traktowane jak rozbudowa tego budynku gospodarczego

yhy. Czyli nie mógłbym wybudować tego drugiego budynku z przylegającą sciana do pierwszego ? ale rozumiem ze ta odległośc między budynkami nie jest konkretnie okreslona z tego co czytałem w ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.

"W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej nie

ustala si´ wymagaƒ w zakresie zachowania odleg∏oÊci

mi´dzy budynkami w granicach jednej dzia∏ki budowlanej, z zastrze˝eniem przepisów, o których mowa

w ust. 1 oraz § 13, 23, 60 i 273."

Nie bardzo rozumiem tych wszystkich „zawiłości” .

Tak jakoś myślę, że w jakiś sposób chcesz „obejść” zapisy w WZ.

Warto wiedzieć, że urząd może wyrazić sprzeciw (skuteczny) jeśli zgłosisz budowę obiektu, który narusza ustalenia WZ (PB, Art.30.6.2.)

nic nie chce obchodzić tylko chce w legalny sposób wybudować 2 budynki gospodarcze do 25m2 na jednej działce , bo tego prawo nie zabrania . Zgłoszę jeden i później pójdę z drugim , chodzi mi o to czy panie ze starostwa mnie nie spławią bo musi być taka i taka odległośc a ja takiej odległości w pawie nie mogę jednoznacznie znaleśc , tak żebym mógł się wybronić , pozatym nie wierze że 100 % ludzi budujących sobie garaż na działce przechodzi przez te wszystkie pozwolenia jak z budowa domu . Każdy próbuje jakoś naciągnąć delikatnie przepis i zrobic to bez zbędnej papierologii , bo jak się zaczyna samemu załatwiać te wszystkie sprawy po urzędach żeby nie zlecać komuś , żeby zaoszczędzić pare groszy i nie jest się mocno w temacie to trzeba by najlepiej wziąć miesiąc wolnego w pracy żeby jakąs sprawę załatwić od początku do końca .

W zasadzie nie ma wymaganych odległości miedzy budynkami (wolnostojącymi) na tej samej działce.

Budynek wolnostojący, to taki, który min. nie ma wspólnych elementów z innym budynkiem (budowlą).

Istnieje zdecydowana różnica między garażem, a budynkiem gospodarczym.

W stosunku do budynku gospodarczego, prawo nie stawia praktycznie żadnych wymagań.

Natomiast co do garaży – i owszem, i to sporo (wentylacja, wysokość, odpływ wody, wymagania p.poż).

I wszystko gra, póki gra. W przypadku jakiegoś nieszczęścia, ubezpieczyciel już zadba o to aby pokazać nieprawidłowości i nie wypłacić odszkodowania. Oczywiście nikt nie zakłada, ze właśnie jego jakieś nieszczęście spotka – ale to tylko los na loterii.

A...... tych chcesz garaż budować a nie budynek gospodarczy

Polecam lekture wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172489-Wiata-garażowa-a-garaż/page3

gdzie cytuje kilka wyroków sądowych, które wyraźnie podkreślają, że garaże bez względu na powierzchnie i sposób posadowienia wymagają uzyskania pozwolenia na budowę.

Edytowane przez aglig

W zasadzie nie ma wymaganych odległości miedzy budynkami (wolnostojącymi) na tej samej działce.

Budynek wolnostojący, to taki, który min. nie ma wspólnych elementów z innym budynkiem (budowlą).

.

Według mnie wolnostojący to taki, w którym swobodnie można przeprowadzić konserwacje, malowanie ściany ( i taka jest interpretacja większości starostw)

czyli jakiś metr przerwy.

aglig rozumiem twoją troskę w sprawie wyroków , kurak ale jak sobie pomysle że mam za kawałkiem garażu chodzić po tych urzędach i płacić za wszystko znowu od początku to mam ochote sprzedać auto . heheheh. Zart . Muszę coś wykombinować bo znowu miec dom i nie mieć na działce garażu czy budunku gospodarczego to tak jak być nad morzem i się w nim nie wykąpać. Coś wymyslę , bo jak to mówią co nie jest zabronione to jest dozwolone , myślałem że więcej osób tak kombinuje . A i jeszcze jedno , czy na zgłoszenie budowy budynku gospodarczego sąsiedzi też są zawiadamiani??

"Teraz Polska" - po co konkretnie ustalić ile ma być . Trzeba chodzić po urzędach się dopytywać i iliczyć na łaskę pani z urzędu że będzie tak dobra i łaskawa że przyjmię nasze papiery lub raczy wysłuchać . A jeśli nie dobra łaska to trzeba pod blatem cos podsunąć żeby zmieniła zdanie . To jest właśnie - TERAZ POLSKA i PRZYJAZNE PAŃSTWO . Czy to się kiedyś zmieni ?? Tak abstrachując od tematu . Mam nadzieję że nie obraziłem nikogo ale po n-tej wizycie w urzędzie w sprawie jednej "błachej" sprawy mogą nerwy puscić każdemu .