Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do stolarzy - czy da się zrobić drzwi wyglądające jak lustro w ramie?

asizo

Recommended Posts

Może znajdą się jacyś fachowcy, którzy podpowiedzą mi (rozmawiałam już z 3 stolarzami i każdy ma inne zdanie), czy można zrobić drzwi do garderoby, które nie wygladałyby jak drzwi, ale jak lustro w szerokiej dębowej ramie wiszące na ścianie? No i żeby nie było klamki.Chodzi mi o to, zeby osiągnąć efekt lustra, które w rzeczywistości będzie drzwiami prowadzącymi do mojej garderoby.

Jeden powiedział, ze się nie da - po prostu.

Drugi (taki co robi w drewnie, nie w płycie), ze zrobi, ale od grudnia się nie odezwał.

Trzeci (taki co tylko w płycie robi), ze można, ale niezupełnie tak, jak chcę. Moze zrobić szerszą framugę, która będzie "ramą" lustra i drzwi (płyta z naklejonym lustrem), które będą bezprzylgowo wchodzić we framugę. Ale nie wiem, jak widziałby kwestię otwierania, bo ja chciałabym bez klamki. No i drzwi takie, według niego, nie mogłyby być zbyt wysokie (a chciałabym, zeby miały 2,30m, bo tak mi pasuje do układu wnęk i zabudowy), bo i tak będą bardzo ciężkie (płyta + lustro) i zawiasy tego nie wytrzymają, A nie wstawi zawiasów takich, jak do drzwi wejściowych zewnętrznych, bo będzie głupio wyglądało.

I jak, kogo słuchać?

Jeden powiedział, ze się nie da - po prostu.

Drugi (taki co robi w drewnie, nie w płycie), ze zrobi, ale od grudnia się nie odezwał.

Trzeci (taki co tylko w płycie robi), ze można, ale niezupełnie tak, jak chcę. Moze zrobić szerszą framugę, która będzie "ramą" lustra i drzwi (płyta z naklejonym lustrem), które będą bezprzylgowo wchodzić we framugę. Ale nie wiem, jak widziałby kwestię otwierania, bo ja chciałabym bez klamki. No i drzwi takie, według niego, nie mogłyby być zbyt wysokie (a chciałabym, zeby miały 2,30m, bo tak mi pasuje do układu wnęk i zabudowy), bo i tak będą bardzo ciężkie (płyta + lustro) i zawiasy tego nie wytrzymają, A nie wstawi zawiasów takich, jak do drzwi wejściowych zewnętrznych, bo będzie głupio wyglądało.

I jak, kogo słuchać?

ja nie jestem osobą , która może posiadać wiedzę w tym temacie , .Więc pierwszemu powiedz ze może zamknąć działalność , jeżeli odpowiada w ten sposób . Odnośnie drugiego , sprawdź czy żyje > Natomiast trzeciemu , powiedz ze idzie w dobrym kierunku , lecz wystraczy przemysleć rozwiązania . Natomiast teraz moja opinia wszystko się da wykonać , tylko wystarczy użyć odpowiednich okuc jak i dobrze dopasować wykonanie do wizji klienta

Wiesz Anse, z tym pierwszym nie mam już kontaktu, bo i tak nam podpadł, po tym jak odwalił chałę w naszej kuchni.

Drugi żyje, ale obawiam się, ze trudno będzie go zapędzić do roboty - chyba chłop nie chce zarobić.

Trzeci moze i dobrze kombinuje, ale ja się ciągle zastanawiam, czy nie prościej byłoby zrobić tych drzwi na tej zasadzie, jak zamykają się fronty zwykłych szafek. Wtedy drzwi jakby nachodziłyby na ścianę, tak jak front szafki zamykając przylega do ścianek korpusu. Nie wiem, czy nie można użyć takich zawiasów, tylko mocniejszych i w większej ilości, np. nie 2, ale 4? A lustra nakleić nie na płytę, tylko na coś lżejszego, a la plaster miodu, żeby odciążyć skrzydło?

Anse, wymiary otworu wejściowego do mojej garderoby to 78x230. I właśnie od strony sypialni to wejście ma być zamykane drzwiami-lustrem. Ramy nie mam, musi zostać zrobiona. Ma być prosta, dębowa, lub w dębowym fornirze, szer. 10-12cm. Przypuszczam, ze skrzydło powinno z ok. 2 cm zachodzić na ścianę z obydwu boków i z góry. Drzwi otwierałoby się chwytając za brzeg ramy, po prostu, bez żadnych uchwytów. Pewnie potrzebne byłyby jakieś specjalne zawiasy, zeby drzwi nie trzaskały, lub jakieś spowalniacze - nie wiem, czy tak to się nazywa. Ale pewnie takie są.

Co do GG to nie mam zainstalowanego, nie używam. Ale i tak Ci jestem wdzięczna za dobre chęci :)

asizo, niestety takie drzwi z lustrem, jeśli są zbyt wysokie - wyginają się :( mój brat takie ma w wiatrołapie i boi się, że lustro w końcu pęknie (mieszka od dwóch lat, a zaczęło się wyginać rok po zamontowaniu) - dlatego do wysokich szaf wnękowych stosuje się profile aluminiowe, co już niestety nie wygląda tak ładnie :( Sama myślałam nad takim rozwiązaniem, ale rozmyśliłam się, widząc, co się z nim dzieje :(

asizo, niestety takie drzwi z lustrem, jeśli są zbyt wysokie - wyginają się :( mój brat takie ma w wiatrołapie i boi się, że lustro w końcu pęknie (mieszka od dwóch lat, a zaczęło się wyginać rok po zamontowaniu) - dlatego do wysokich szaf wnękowych stosuje się profile aluminiowe, co już niestety nie wygląda tak ładnie :( Sama myślałam nad takim rozwiązaniem, ale rozmyśliłam się, widząc, co się z nim dzieje :(

Ilona Ty masz jednak pecha , :) kiedy nie napiszesz ja mam na ten temat inne zdanie ale Piszesz Prawdę , Natomiast takie sprawy reguluje sie rozwiązaniami jeżlei Ciebie to interesuje pisz na priv :0

• 10 months później...