Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki dom parterowy czy inny?

Jaki dom parterowy czy inny?  

192 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom parterowy czy inny?

• Dom parterowy
    • Parterowy z poddaszem u

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może z racji tego, że w latach wczesno dziecięcych mieszkałam w domku a potem już tylko w blokach- parterowy. Ale z poddaszem użytkowym, żeby można było się nacieszyć pokojami ze skośnymi ścianami :lol:

I tak urodziła się decyzja o malutkim domku z czterospadowym dachem i użytkowym poddaszem na dużą łazienkę i pokoje przyszłych dzieci :lol:

• 2 weeks później...

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, lecz zmiana jętek stropu drewnianego aby kiedyś tam może jednak zrobić coś z tego poddasza :) .

Ale są to jedyne wprowadzone zmiany, które zostawią mi taką możliwość. Żadnych ścianek kolankowych, wyprowadzania instalacji, okien połąciowych itp.

LMB -27

http://lipinscy.pl/projekty/parterowe/b27.html

Witam Wszystkich,

Jeszcze co prawda nie mam kupionego projektu, ale "myślę na tym tematem od 3 miesięcy, i jestem już pewna na 95 %, że parter bez poddasza użytkowego, D-20 z Muratoram ale z garażem zaadoptowanym na drugie małe [38 m2] mieszkanie. Moje 2 znajome, które już mają domki zdecydowanie odradzają mi schody, same obecnie wybudowałyby wyłącznie parter, więc skorzystam z ich rad. :D

Pozdrawiam.

PS. Uprzejmie proszę o kontakt na skrzynke Muratora kogoś kto już wybudował D-20 bez poddasza użytkowego, bardzo mi na tym zależy. Dzięki z góry :wink:

parter + piętro + poddasze nieużytkowe nieocieplone

Nie chcieliśmy parterowego, bo dom miał być ok 200 m2, a działka to tylko 1000 m2. Nie chcieliśmy poddasza użytkowego, bo wydaje mi się że pełne piętro + super prosty dach można zrobić za mniej więcej te same pieniądze, a oszczędza się sporo na wykończeniu, pozatym nie lubimy skosów.

plusy: +prostszy dach: u nas model "stodoła" zero załamań i minimum obróbek, +mniejsza powierzchnia ocieplenia dachu bo u nas kładzie się je na podłodze stryszku, a nie na skosach, +tańsze wykończenie piętra bo nie trzeba docinać płyt do skosów, +brak słupków, skosów i innych przeszkód, +pełnowymiarowe i ustawniejsze pomieszczenia, +więcej okien = więcej światła no i brak okien połaciowych, +gratisowa klamociarnia na stryszku, +gniazdo orłów na kalenicy

a minusy: -więcej muru do wymurowania, -więcej ścian zewn. do ocieplenia, -większa pow. okien do kupienia, -dłuższe kominy, -mniejsza dostępność pewnych części domu z ziemi, czyli może być potrzebny podnośnik, dłuższa drabina albo alpinista)

Parterowy z użytkowym poddaszem...ze względu na wąską działkę i koszty nie zdecydowaliśmy się na parterowy. Zaletą tego co budujemy jest oddzielenie części dziennej od sypialnej...wadą są schody...ale jak się dobrze zorganizuje dom, to za często nie trzeba będzie latać...przynajmniej taką mam nadzieję.