Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki dom parterowy czy inny?

Jaki dom parterowy czy inny?  

192 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom parterowy czy inny?

• Dom parterowy
    • Parterowy z poddaszem u

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie.

My się nie możemy zdecydować.

najchętniej chcielibyśmy mieszkać w parterówce.

Ale straszy nas się kosztami ogrzewania, wybudowania etc.

Czy rzeczywiście tak jest? Jeśli nie mam stropu teriva ani nie ocieplam poddasza tak żeby było użytkowe, to chyba te koszty nie są aż takie.

Wiem wiem temat stary jak to forum.

Szczerze mówiąc niechętnie myślę o bieganiu po schodach albo o spaniu na poddaszu podczas upalnego lata ... No i skosy ...

Pisałam to niecałe 2 lata temu - teraz od czterech miesięcy mieszkam z rodziną w domku paterowym z nieuzytkowym poddaszem - jest super. Wygoda, komfort, bez schodów, integracja rodziny.

Co bym teraz zmieniła to wybudowałabym dom kostkę - bez spadzistego dachu. Taki nowoczesny. Ale dokładnie taki sam układ pomieszczeń - D08 Muratora.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Mam : patrerowy z poddaszem uzytkowym

Chcialam miec: parterowy :wink:

Ale ... praktycznie cale zycie mieszkałam w bloku na pierwszym pietrze i powiem szczerze - obawiam sie ze nie wyobrazam sobie zasniecia w domu z sypialnia na poziomie parteru :-?

nawet nie to ze ktos sie wlamie czy zaatakuje ale.... no ok, przyznam sie.... :oops:

Mam irracjonalna wizje obcej mordy przyklejonej do szyby w srodku nocy i w momencie jak slodko spiac sie budze i otwieram oczy ona przyciska się do okna i w dzikim grymasie wywala jezor....

brrrr...

to juz wtedy tylko gustownie obita dzwiekoszczelnym materacem izolatka w zakladzie psychiatrycznym by mi zostala :wink:

moje zdrowie psychiczne i sen byly wazniejsze niz niechec do latania po schodach

dlatego sypialnia na poddaszu :wink:

pozdrawiam! :wink:

Również jestem za parterowy z poddaszem. Parterowy wydaje mi się być droższy. Większa powierzchnia dachu, strop musi być i tak wykonany.

I tu się mylisz.Strop może być a nie musi.Co do droższy-tańszy to przy porównywalnej powierzchni całkowitej dom parterowy jest cenowo porównywalny lub nawet tańszy.

Mój jest parterowy z podaszem użytkowym a przedewszystkim dlatego że jest bardziej ekonomiczny od parterowego

- mniejsza powierzchnia działki (więcej miejsca na działce

- mniejsze fundamenty

- mniejsza powierchnia ścian zewnętrznych i wewnętrznych

- mniejsza powierchnia dachu a co za tym idzie mniejszy koszt zakupu więźby dachowej, dachówek i ocieplenia

- w parterowym z podaszem uzytkowym dużo lepiej wykorzystana jest kubatura budynku (w parterowym pozostaje nieużytkowy strop)

- brak faktycznego oddzielenia częsci sypialnej od kuchni i pokoju gościnnego (wszystkie te pomieszczenia w parterowym budynku są na jednym poziomie,

- podejrzewam także że koszt ogrzania domu parterowego jest większy - większa powierzchnia pomieszczeń na parterze oraz większa powierzchnia ścian zewnętrznych.

I niech mnie nikt nie przekonuje że w parterowym nie trzeba wykonywaś stropu ani schodów, to faktycznie jest bardzo mała kwota w porównaniu do całości kosztów a i tak w parterowym też jakiś strop trzeba wykonać (tylko że drewniany)

Ale jeśli ktoś ma tyle kasy żeby budować teraz parterowy a później, po zamieszkaniu podwyższać ściankę kolankową i z poddasza nieużytkowego zrobić uzytkowe to już jego sprawa .....

• 2 months później...

Cześć Kebuz,

czy to co masz na dachu to blachodachówka? Jeżeli tak, to możesz coś więcej na ten temat napisać mi na priva? Jestem w trakcie wyboru blachy a Twoja mi się podoba (firma, rodzaj itp.).

dzięki i pzdr

amor

Parterowy z poddaszem uzytkowym. Żona lubi skosy, więc dach 4-spadowy. A ja nie miałem nigdy schodów w domu, więc bede miał. A poza tym podział na strefę dzienną na parterze i nocną na górze bardzo podoba mi się... 8)

• 3 weeks później...