Bedstemider 09.04.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Witam;mam problem z przyłączeniem wody do działki.Rurociąg, który należy do gminy jest w drodze, która graniczy z moją działką. Właścicieli drogi jest kilku, jeden z nich nie pozwala, aby droga (tylko utwardzona) została rozkopana i zostało zrobione przyłącze. Czy jest na to jakaś rada??Pozdrawiam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasagna 11.04.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Powiem trochę z innego punku widzenia jako waściciel drogi w której jest woda. Za "tylko" utwardzenie drogi zapłaciliśmy 10tys, za wykonanie zjazdu dodatkowe 5tys a teraz miałby ktoś to przyjść i rozkopać? Ok, ale pod warunkiem, że dałby mi na piśmie że zaraz po doprowadzeniu wody przywróci wszystko do stanu poprzedniego. Poza tym jeżeli u nas droga byłaby rozkopana to nie dojechałabym do domu bo innej drogi brak. Wszystko jest do uzgodnienia ale sąsiadowi się trochę nie dziw ale raczej z nim pogadaj i dowiedz sie dlaczego sie nie chce zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedstemider 11.04.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Tak, jest na piśmie, że teren zostanie przywrócony do stanu pierwotnego a droga zostanie rozkopana tylko na pół dnia.Szukam innego rozwiązania niż rozmowa z sąsiadem, gdyż dał mi jasno do zrozumienia, że zgody nie wyrazi. Jest to czysta złośliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.04.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie czysta złośliwość tylko święte prawo własności.Chcesz ominąć zgodę sąsiada, to po pierwsze musisz zgłosić wniosek do Sądu o ustanowienie służebności przesyłu i za taką służebność zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Nie czysta złośliwość tylko święte prawo własności. Chcesz ominąć zgodę sąsiada, to po pierwsze musisz zgłosić wniosek do Sądu o ustanowienie służebności przesyłu i za taką służebność zapłacić. Święta prawda. Ja bym sprawdził, czy właściciel tego rurociągu nie „wpisał” odpowiedniej służebności w KW dla tej działki (drogi). Nawet jak jest w tym zakresie wpis w KW, to i tak trzeba będzie ponieś koszty doprowadzenia tej drogi do stanu pierwotnego, oraz możliwą opłatę na rzecz właścicieli drogi za „przesył”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts