Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dylemat. Monter bramy garażowej zaproponował montaż siłownika do tej bramy oraz lampy i fotokomórki.

Czy ta fotokomórka i lampa jest potrzebna? U moich znajomych tego nie ma.

Zawsze to dodatkowe pieniądze do wydania (około 300 zł)

https://forum.murator.pl/topic/15609-czy-montujecie-lamp%C4%99-i-fotokom%C3%B3rk%C4%99-do-bramy-gara%C5%BCowej/

Mam dylemat. Monter bramy garażowej zaproponował montaż siłownika do tej bramy oraz lampy i fotokomórki.

Czy ta fotokomórka i lampa jest potrzebna? U moich znajomych tego nie ma.

Zawsze to dodatkowe pieniądze do wydania (około 300 zł)

Lampa jak lampa ,niekoniecznie. Ale fotokomórka moim zdaniem jest niezbędna ponieważ jak samochód w czasie wjeżdania unieruchomi sie to zniszczenie samochodu nieuniknione.

U mnie nie ma fotokomórki mimo posiadania NICE SPIDO.

Koszt zbędny jeśli masz mały garaż - bo wtedy widzisz czy ci się zamyka czy nie.

Zresztą i tak ma zabezpieczenie wbudowane że jak trafi na przeszkodę to się ruch bramy zatrzyma i ponownie się otworzy.

Jak kupisz siłownik za mocny w stosunku do ciężaru bramy (przeinwestowanie) to rzeczywiście może uszkodzić bryczkę.

Oczywiście dla bramy wjazdowej (niegarażowej) polecam jednak fotokomórkę, tam siła uciągu jest ogromna. Kiedyś próbowałem zatrzymać ruch powrotny bramy i nie udało się :-) pociągnęło.

wiesz, jeśli masz zawsze oczy do okołoa głowy to sobie mozesz pozwolić na drzwi bez czujek. Ale moim zdabiem fotokomórka musi być. to nie tylko bezpieczeństwo dla samochodu, ale tez i dla ludzi, a wiadomo zdrowi to cenna rzecz. Także lepiej nie ryzykuj... Wieczór

napisałem przecież że zależy od siłownika. U mnie SPIDO nie jest za silny i naprawdę jest czuły. Dziecko może ręką zatrzymać i brama stanie jak wryta.

Wieczorem? Mam garaż oświetlony, dodatkowo mam podłączoną lampę przez przekaźnik że w trakcie ruchu bramy zapala się światło w garażu (zawsze) i przed (jak jest ciemno) nim i tak pozostaje przez 30 sekund po zakończeniu ruchu bramy.

Bez przesady 300 pln to prawie 1/3 SPIDO SMILO.

G

Wieczór to moja ksywa, a nie pora dnia!!!!!!!!!! JArzysz????????

a tak nawiasem mowiac jak masz tak słaby siłownik to chyba nie trzeba bedzie instalować tych fotokomórek

Jeszcze jedno, co przemawia za montażem fotokomórki do bramy garażowej, to funkcja automatycznego zamykania bramy po określonym czasie. Jeśli przypadkowo otworzymy bramę, to ona samoczynnie się zamknie po określonym czasie :D .