Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usytuowanie domu - proszę o pomoc

marcin_bnk

Recommended Posts

Witam . Złożyłem wniosek o pozwolenie o budowę kilka dni temu ale coś mnie tkneło tej nocy że chciałem zapytać kogoś z was , może ktoś się spotkał lub ma stanowisko pracy związane z budownictwem (pozwoleniami).

Otóz sytuacja jest taka że projekt zagospodorawania działki robiłem sam oczywiśce bez mediów , gdyż wujek posiada upawnienia , z że z nich nie korzysta praktycznie to nie jest w temacie . Mniejsza o to .

Załaczyłem plik pdf w którym przedstawiłem swoją sytuacje , chodzi mi o wymiar 3.1 na działce , czy ta ściana będzie wogóle rozpatrywana ze sąsiaduje z tym kawałkiem granicy działki "DE" i czy musi być tam zachowana odległośc 4 m ??

Czy nie ?? gdyz jak przedluzymy linie frontową budynku to linia ta nie przecina granicy DE tylko BC a tum odleglośc już jest 23 m .

Na mapce nie zaznaczałem oczywiście tego wymiaru 3.1 tylko 23 m .

Jeśli się okaże że ma to znaczenie to radzicie zrobić ?? Wybrać projekt ze starostwa i zmienić tą ścianę na ścianę bez żadnego okna ?? a w trakcie budowy i tak je wykonać ?? Czy skrócic dom o 0.5 m na projekcie i oszukać minimalnie na wymiarach te brakujące 0.4 m , bo w skali 1:1000 to i tak raczej tego nie wychwyci . ??

Proszę o pomoc . O kanalizację nie pytam bo jestem dobrej mysli , tez nie zaznaczyłem tego wymiaru na mapce , rozmawiałem z zarządcą kanalizacji i mówił że wszystko jest do dogadania ze w miejscowości sa domy , które stoją na kanalizacji i że wszystko jest sprawą zabezpieczeń i dogadania. Proszę jeszcze raz o pomoc kogoś kto wie coś konkretnie na ten temat .

Z góry dziękuje .

dom.jpg

Edytowane przez marcin_bnk

1. Ściana z otworami musi być w odległości (minimalnej) 4m od granicy z sąsiednią działką .

2. Najbardziej wysunięte elementy budynku (okap dachu, taras, itp.) nie mogą być w odległości mniejszej niż 1,5m od granicy z sąsiednią działką.

3. Najlepiej wycofać wniosek o pozwolenie na budowę, bo tak czy siak, albo urząd odrzuci, albo wymagać będzie projektu zastępczego.

4. Najlepiej odżałować trochę kasy i zlecić wykonanie tego projektu specjaliście z praktyką – bo cos mi się wydaje, ze baboli jest więcej (choćby ta kanalizacja - wymaga uzgodnienia).

tak jak już ktoś wcześniej napisał, minimalna odległość ściany z oknami do granicy sąsiada 4m, a w twoim przypadku będzie 3,1m liczy się odległość w każdym punkcie z granicą. czyli u ciebie należy też uwzględnić odległość narożnika do granicy DE,, i powinieneś mieć ten wymiar podany bo w starostwie urzędnik może się tego dopatrzeć. i masz takie wyjście:

1. nie podawaj tego wymiaru wcale, może jakiś urzędas się nie dopatrzy i ci projekt przejdzie. I musisz mieć pewność że sąsiada nie będzie to bolało żeby po wybudowaniu cię niep.....ił do nadzoru. Ostatecznie jak się doczepią że brak tej odległości na projekcie zagospodarowania działki to podasz wymiar że jest 4m i im nic do tego - ale uwaga jak wyżej ( sprawa z sąsiadem),

2. może jakbyś ten budynek przesunął w stronę wody maksymalnie ile się da ( tak żeby nie było kolizji z tą wodą ) to może by tam wycisnął te 4m do narożnika tej granicy,

3. wywalić okna w projekcie na tej elewacji - myślę że to cie raczej nie zadowoli,

4. zmniejszyć wymiar tego budynku o te ok 90cm - ale tu chyba najwięcej roboty będzie

Krótko mówiąc albo kombinujesz albo zgodnie z prawem stawiasz 4m.

witam . Z sąsiadem raczej nie ma problemu bo to ja będe właścicielem tego kawałka działki w przyszłości , tylko chwilowo brak funduszy na geodetów , notariuszy i nie chce tracić czasu na ponowne mapki projekty itd.

Może przesune delikatnie dom w lewo tak o 40 cm i dam i z lewej i z prawej strony wymiar po 4 m ?? myślisz że to przejdzie??

Jak na mapce podasz odległość że jest 4m od granicy i oczywiście odpowiednia osoba to podpisze to niema bata żeby to nie przeszło nawet jak z oka będzie wyglądało że jest 3m, chociaż w takiej skali to się nikt nie dopatrzy. twoja propozycja jest jak najbardziej rozsądna tym bardziej że jak twierdzisz kiedyś będziesz właścicielem tej działki. Myślę że nawet nie kombinuj z przesunięciem tego budynku w planie, tylko po prostu podaj ten wymiar do granicy DE że jest 4m.

Fajna porada – ale realia są takie, że przyjdzie geodeta i będzie chciał Posadowic ten dom zgodnie z planem, a tu nie da rady.

Moim zdaniem, nie ma problemu, bo ta ściana z oknami nie jest zwrócona w stronę tej granicy – granica kończy się na rogu budynku, a w zasadzie nawet przed tym rogiem.

Fajna porada – ale realia są takie, że przyjdzie geodeta i będzie chciał Posadowic ten dom zgodnie z planem, a tu nie da rady.

Moim zdaniem, nie ma problemu, bo ta ściana z oknami nie jest zwrócona w stronę tej granicy – granica kończy się na rogu budynku, a w zasadzie nawet przed tym rogiem.

Geodeta jak przyjdzie wytyczy budynek zgodnie z planem czyli 4m od granicy z AF i FE oraz 23m od BC, wątpię żeby jeszcze wnikał w tą odległość do narożnika, i później przy inwentaryzacji sprawdzi te odległości i tez będzie ok. moim zdaniem zgodnie z przepisami ta odległość powinna być 4m nieważne że jest narożna, bo inaczej można by ten budynek sobie przesuwać dowolnie blisko do tego narożnika byle by nie przeciąć przedłużenia granicy DE i okazało by się że jest w odległości 1cm narożnie od granicy działki a odległość od ściany do granicy naprzeciwległej była by ok tzn. z FE 4m i z BC ok. 20. Z reguły geodeci jak tyczą budynek to sytuują go zgodnie z odległościami do granic naprzeciwległych do ścian i tak samo sprawdzają przy inwentaryzacji, nie sądzę żeby jeszcze sprawdzali jakieś wymiary narożników budynku do narożników działki tym bardziej że tam nie jest aż tak blisko brakuje tylko 90 cm. Wiem że nie jest to do końca sprawa "czysta" ale nie takie rzeczy ludzie robią. Trzeba tylko trochę zakombinować. Ja osobiście wybrał bym własnie taki wariant . Jak to powiedział pewien polityk " Polska to dziki kraj" więc trzeba sobie jakoś radzić :)

Oczywiście moje rady nie są namawianiem do łamania przepisów. tylko do ich " małego nagięcia" Wybór należy do ciebie

Jak na mapce podasz odległość że jest 4m od granicy i oczywiście odpowiednia osoba to podpisze to niema bata żeby to nie przeszło nawet jak z oka będzie wyglądało że jest 3m, chociaż w takiej skali to się nikt nie dopatrzy. twoja propozycja jest jak najbardziej rozsądna tym bardziej że jak twierdzisz kiedyś będziesz właścicielem tej działki. Myślę że nawet nie kombinuj z przesunięciem tego budynku w planie, tylko po prostu podaj ten wymiar do granicy DE że jest 4m.

Gdyby „podał” na mapce wymiar 4m od tego rogu, to geodeta miałby problem z umiejscowieniem tego budynku na tej działce, bo mu wyjdzie albo „przekoszony”, albo nie będzie „trzymał” wymiarów lub odległości do pozostałych granic.

Czyli do d…. z taka poradą.

Od początku piszę, że ten problem jest wydumany (jeśli to wygląda tak jak na mapce), bo regulują to odpowiednie przepisy – Rozporządzenie w sprawie WT § 12.1.1

4 m – w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub

drzwiowymi w stronę tej granicy,

Ten blisko położony róg budynki i działki może mieć jednak znaczenie dla „trzymania” odległości od granicy w odniesieniu do okapu dachu i (lub) tarasu.

Gdyby „podał” na mapce wymiar 4m od tego rogu, to geodeta miałby problem z umiejscowieniem tego budynku na tej działce, bo mu wyjdzie albo „przekoszony”, albo nie będzie „trzymał” wymiarów lub odległości do pozostałych granic.

Czyli do d…. z taka poradą.

Od początku piszę, że ten problem jest wydumany (jeśli to wygląda tak jak na mapce), bo regulują to odpowiednie przepisy – Rozporządzenie w sprawie WT § 12.1.1

Ten blisko położony róg budynki i działki może mieć jednak znaczenie dla „trzymania” odległości od granicy w odniesieniu do okapu dachu i (lub) tarasu.

Mam wrażenie że wybiórczo czytasz odpowiedzi w tym wątku ,, napisałem w jaki sposób geodeta podejdzie do wytyczenia tego budynku ( jak się to odbywa w praktyce ) odległości do granic będą się zgadzały do tych o których pisałem, geodeta ma wytyczyć budynek zgodnie z odległościami na mapie ale nie musi sprawdzać wszystkich innych pozostałych, rogu domu do rogu działki i przy inwentaryzacji tez sprawdzi te same odległości. Nie będzie problemu żeby umiejscowić ten budynek w odległości 23m od elewacji z balkonem do granicy BC. Więc nie stwarzaj problemu z jakimś "przekoszeniem". Podanie tego wymiaru 4m to jest w sytuacji jeśli się urzędas doczepi że nie jest zachowany warunek 4m od ściany z otworami do granicy działki budowlanej.

Według ciebie niema problemu z ta odległością bo elewacja jest skierowana w stronę granicy BC i to że narożnik budynku jest w odległości od granicy narożnej 3,1 niema żadnego znaczenia, na dodatek piszesz jakąś bzdurę o trzymaniu odległości w odniesieniu do okapu i tarasu a to niema nic wspólnego z tematem.

Gdyby tak było jak twierdzisz to mógłbyś sobie przesunąć ten budynek tak żeby otrzymać 20cm między narożnikiem budynku a narożnikiem granicy działki budowlanej, bo wymiar do granicy BC będzie ok 20 m i wymiar do granicy FE się nie zmieni czyli będzie 4m. I elewacja z oknami nadal będzie skierowana w stronę granicy BC do której według ciebie należy zachować odległość wymagane przepisami. tylko ciekawe który urzędas się do tego nie przyczepi ?

Oczywiście bez urazy dla " Oświeconej Góry", ale chyba za dużo tematów naraz.

Moja rada do autora tego wątku jest w sytuacji kiedy pojawi się problem z tą odległością i trzeba będzie ją na życzenie urzędasa podać, bo jest to realne czasem trafi się taki dociekliwy. I wtedy żeby nie robić sobie problemów trzeba będzie "nagiąć" podając przekłamaną odległość z 3.1m na 4m. I jestem przekonany że w dalszym procesach budowy nawet nikt o tym nie będzie wiedział. geodeta wytyczy budynek zgodnie z odległościami do granic naprzeciwległych od ścian i nie będzie wnikał czy tam aby narożnik jest w jakiejś odpowiedniej odległości.

Nie dość że nie doradzasz jak w razie problemu wyjść z sytuacji , to jeszcze źle interpretujesz zapisy warunków technicznych jakimi powinny odpowiadać budynki i ......

a , na dodatek piszesz jakąś bzdurę o trzymaniu odległości w odniesieniu do okapu i tarasu a to niema nic wspólnego z tematem.

Oczywiście bez urazy dla " Oświeconej Góry", ale chyba za dużo tematów naraz.

.

Nie dość że nie doradzasz jak w razie problemu wyjść z sytuacji , to jeszcze źle interpretujesz zapisy warunków technicznych jakimi powinny odpowiadać budynki i ......

Może zanim zaczniesz doradzać przeczytaj sobie te warunki

§ 12.5. Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż:

1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa,

no jest taki przepis , ale jak zauważył micsta nie ma on tutaj raczej znaczenia , panowie nie przeobrażajmy tematów w kłotnie bo to zaczyna być żenujące na forach . Dzięki za pomoc wszystkim . Pomogliście i takie powinny być fora - pomagać i odpowiadać na pytania konkretnie krótko i na temat . Pozdrawiam .

To może mieć znaczenie:

Po pierwsze - jeśli na mapie zagospodarowania, którą sam robiłeś nie zaznaczyłeś rzutu tarasu , okapu i innych elementów zostaniesz poproszony o uzupełnienie braków.

Po drugie- sam pisałeś, że z tamtej strony masz wyjście na taras i balkon. Więc jeśli go wrysujesz mogą wyjść różne "kwiatki" tym badziej, że w cytowanym przepisie jest wyraźnie napisane, że liczy się odległość elementu od granicy ( bez strony) więc policzą ci odległość najbardziej wysunietego punktu tarasu do punktu D

Może zanim zaczniesz doradzać przeczytaj sobie te warunki

Aglig , oczywiście że masz racje z tym przepisem, ja go znam nie od dziś,, ale jakbyś uważnie czytał/a to byś zauważył/a że temat nie dotyczył okapu i tarasu bo nie było danych o ich usytuowaniu, problem dotyczył traktowania odległości narożnej jako najbliższej do elewacji z oknami czy należy to uwzględniać czy nie.

I zgadzam się z autorem tego wątku że niema co drążyć temat a w szczególności sprawiać wrażenie kłótni, dlatego kończę tą dyskusje. Myślę że Marcin_bnk już wie co robić z tym tematem.

Pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,, i bez urazy.

Wprawdzie w warunkach technicznych mowa jest o ścianie z otworami jednakże sam przepis cierpi na niedoprecyzowanie, co jest potwierdzone przez sądowe orzeczenia w sprawie tego przepisu. Wyobraźcie sobie sytuacje taką... mamy dom... bardzo duży dom.. o tak 500 m szerokość elewacji... nie lubimy światła i mamy 1 okno. Ściana szeroka na 500 m a okno metr od narożnika i z powodu 1 okna musimy oddalać się na długości 500 m o 4 metry ? ... Sytuacja kurjozlana ale w przypadku np. hali produkcyjnej realna.. dlatego interpretacja przepisu brzmi tak, że tą odległość należy zachować od otworu w ścianie. Osobiście rysuje okrąg o promieniu 4m od narożników okna. Oczywiście nadal obowiązują nas pozostałe odległości wynikające z innych paragrafów.