Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa ISOGRUND

Spider_RD

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zleceniem wykonania czegoś takiego na swojej budowie.

Cena jest atrakcyjna, ale nie znam tego systemu.

Czy ktoś może zna/widział/wie coś więcej na ten temat?

Bardzo zależy mi na opinii fachowców.

Poniżej link do szwedzkiej oryginalnej strony tego systemu:

LINK

Strona tłumaczona przez wujaszka Googla, ale z kontekstu można większość wyczytać.

Na co zwrócić uwagę przy tej płycie? Na co uważać? Wszelkie rady i opinie będą mile widziane.

Edytowane przez Spider_RD

Kilka takich płyt wykonałem w bieżącym roku. Jedyna moja uwaga dotyczy zbrojenia obwodowego, które powinno być zastąpione belkami. Konstrukcyjnie wymagałoby też rozważenie zastosowania dodatkowych dozbrojeń posadowienia wewnętrznych ścian nośnych i działowych. Przekrój pionowy szalunków "L" jakie stosowałem to 40cm. Po obwodzie 30cmx30 (40) betonu B30 a warstwa "nadbetonu" na pozostałym przekroju to 10cm. W płycie posadowione instalacje wod.-kan., ogrzewanie podłogowe. Beton samozagęszczalny SCC.

Witam

Na moim placu budowy właśnie jest wykonywana taka płyta. Prawdopodobnie w czwartek zalewanie betonem. Na chwile obecną jestem bardzo zadowolony, wygląda bardzo dobrze i robi nie mała sensacje w okolicy. Warto patrzeć na jakość styropianu, gdyż nie którzy stosują zwykły styropian który nie nadaje się do tego celu. Może jutro wrzucę zdjęcie.

Pozdrawiam

Ja osobiście płyty nie wykonuje. Robi to firma i ona tu załatwia wszelkie sprawy. Kształtki są zamawiane pod wymiar ze Szwecji. Nie wiem jak to się tam dokładnie rozłoży ale będzie styropian XPS http://www.synthosxps.com/ oraz eps 100. Jak się dowiem to napiszę. W skład ceny wchodzi wykonanie wszystkich przyłączy, drenażu wokół płyty, no i sama płyta. Koszt około 80 tyś płyta około 240m2. Tyle że ta firma wykonuje cały budynek. Dają 25 lat gwarancji wiec tym eps aż tak się nie przejmuje. Edytowane przez Rubasznik