Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jestem pierwszą osobą, która będzie komentowała :) Witam byłą sąsiadkę - szkolną znajomą, i byłego szkolnego znajomego :) Wiem, że adaptację robiła nam ta sama osoba, dlatego będę równie często zaglądał do Waszego dziennika jak do swojego :p O bliskość kolei nie martwcie się :) Mieszkaliśmy przecież w blokach, odgłosy było słychać, nie przeszkadzało nam to. Teraz też tak będzie! Zobaczycie! Ale tak od siebie mogę dodać, że fajnie mieć blisko pociąg :) Na jego podstawie można określić, która jest godzina. I jeśli wieczorem usłyszymy pociąg tzn. że jedzie pospieszny na Toruń Główny. Jest wtedy około 22 :)

Oj mieszkaliśmy blisko i siebie i pociągów... Pamiętam ogromną limuzynę ledwo wchodzącą w zakręty a wniej dwa małe(jeszcze wtedy małe) brzdące. Może trochę mało budowlanie, ale to w końcu nasze komentarze i możemy pisać o czym chcemy...a budowa to nie tylko cena pustaków :) O adaptacji będzie w tym, co przekopiuję, muszę nadrobić zaległości dziennikowe (jutro kończymy stan 0):)

Kolejna prośba, pomóż zrobić linki(komentarze i dziennik), bo jesteśmy atechniczni. Bardzo bardzo dziękujemy za dotychczasową pomoc.

Witaj meg60, ja z łódzkiego, ale raczej sąsiadka z głębokiej prowincji, jednak bez kompleksów;)

Muszę przyznać, że Twój dziennik odwiedziłam jako jeden z pierwszych, jezcze zanim się zalogowałam. Fajna atmosfera panuje w Grupie Łódzkiej, mam nadzieję, że będę mogła liczyć na pomoc bardziej doświadczonych budowniczych. Pozdrawiam gorąco.

58zł za punkt?! Gdzie są tak tani geodeci?! Mi facet powiedział 600zł za wytyczenie domu... I jest tam chyba 8pkt...

Fajnie się chłopaki wzięli do roboty :) Fundamenty rzeczywiście są małe, ale to tak jest przy każdej budowie :)

Edytowane przez klaudiuszozo

Geodeci z Ozorkowa, ale cena może trochę po znajomości (córka pani z biura geodezyjnego jest obecnie naszą bliską znajomą);)

Maż mi podpowiada, a ja piszę: gdy będziesz zamawiał geodetów dopilnuj, by wyznaczyli poziom drogi na wszystkich rogach budynku, często o tym zapominają, a to pomoże ekipie wyliczyć ilość poziomów bloczków fundamentowych.

Poziomy drogi mam wyznaczone na mapce do celów projektowych, to są te same poziomy? Fundamenty będę robił sam, pani Ania nam doradziła, żeby domek wynieść ponadto poziom drogi. No i tak zrobimy. A z resztą! Wyjdzie wszystko w praniu :)

A dobra! Przeczytałem ze zrozumieniem! Czym człowiek starszy, tym ma z tym większe problemy. No więc, dzięki za uwagę, będę pamiętał. A właściwie to dziadek będzie pamiętał :)

Nie obrazicie się jak czasem jadąc z Chociszewa do Ozorkowa po drodze zajrzę "przypilnować" posesji? :)

Wiem, która jest Wasza działeczka:) Jak szukałem jakiejś, tata mi podpowiadał, że jego kolega ma nad torami. Niestety była strasznie droga, musiałem zrezygnować :( Teraz w obecnym miejscu mam przynajmniej oazę spokoju. Jednych sąsiadów. Może teraz będzie więcej, ponieważ działki po drugiej stronie zaczynają być dzielone i w niedługim czasie również zostaną zlicytowane.

A szafy wnękowe to bardzo fajna sprawa. Ja na razie również nie będę stawiał ścianek działowych na górze. Może zostaną również zabudowane szafami wnękowymi.Ale z doświadczenia wiem, że nie będą już to szklane/lustrzane drzwi. Czyste drewno :) A taka szafa ma to do siebie, że trzeba tylko złapać wymiary, zamówić płytę i wykonać samemu. Oczywiście nie jest to proste, ale da się to zrobić "tymy ręcami".

Szafa wnękowa na parterze tylko 1, reszta to salony(tylko takie mikre).

Działka dla nas też była droga, ale zadecydował dobry dojazd (przy asfaltówce), wszystkie media podciągnięte i drzewa (taka moja słabostka) - sentyment do tych terenów też pewnie zrobił swoje... Jeżeli komuś nie przeszkadzają pociągi (ja je lubię - jak widać dziwactwa są różne;) ) to lokalizacja jest naprawdę niazła.

Cześć Ardea:) Wpadłam z rewizytą!

Dzięki za odwiedziny i zaglądaj do mnie częściej, choć teraz jeszcze mało się dzieje - budowa cały czas w powijakach, nie to co u Was - przynajmniej widać jakiś stan zaawansowania robót. Mam nadzieję, że u nas też coś się ruszy pod koniec kwietnia.

Pozdrawiam cieplutko :rolleyes:

Pewne spostrzeżenie do męża: mając 18-19 lat zrozumiałem wgłębiając się w problematykę wypadania włosów, sentencję której nie chciałeś rozwinąć na jednej z lekcji :) Ciekawe czy pamiętasz:) Koniecznie nie chciałeś nam powiedzieć dlaczego w okresie dorastania zaczynają wypadać włosy :) A teraz wyglądamy już bardzo podobnie, więc możemy dyskutować do woli na ten temat ;)

Czytałam, że też "barujecie" się z kredytem. Ja jestem na etapie przedzierania się przez kolejne paragrafy umowy kredytowej - dostałam wczoraj i w nocy już śniły mi się koszmary :(

Generalnie dzień jest za krótki, aby przeczytać wszystkie ważne i ważniejsze wątki na forum, douczyć się na temat ogrzewania, okien, pokryć dachowych etc. Świadomość, że podjęta teraz decyzja skutkować będzie przez długie dziesiątki lat wpływa na mnie strasznie przygnębiająco.

Ja mam kłopot już przy wyborze talerzy, kiecki czy kurtki, a co dopiero mówić o grzejnikach, stolarce czy dachówkach.

My z pomysłem na pompę ciepła już dawno się pożegnaliśmy, ale taka np. wentylacja mechaniczna powraca wciąż jak bumerang.

Edytowane przez ewanz

Fajnie, że zamieściłaś rzuty Waszego Bławatka. Zmiana na poddaszu jest według mnie bardzo pozytywna - wcześniej wejście na balkon było z łazienki, teraz jest tam pokoik i to o wiele lepsze rozwiązanie. Poza tym łazienka będzie dokładnie nad kotłownią, czyli zyskacie zmniejszenie kosztów instalacji i krótszy obieg ciepłej wody. Wasz Bławatek jest fajnie zaprojektowany i na pewno będziecie zadowoleni. Metraż jest w sam raz!

Bardzo mnie pocieszyłaś, bo jeszcze dom nie jest wybudowany a ja już widzę pewne nidogodności, np. brak pokoju na parterze... Na takim metrażu cudów nie da się zrobić i tak dużo upchnęliśmy. Budowanie jest sztuką kompromisów - powtarzam to sobie jak mantrę.

Co do wentylacji, to my odwrotnie, najpierw odrzuciliśmy ten pomysł, teraz analizujemy pompę... W moim odczuciu wnętrza z WM są wyraźnie przesuszone i ja niestety ciągle słyszę ten szum, który do kojących nie należy;) nawet jeżeli montuje się kanały akustyczne.