Ardea 10.04.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Zapraszamy do komentowania dziennika:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.04.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 No to jestem pierwszą osobą, która będzie komentowała Witam byłą sąsiadkę - szkolną znajomą, i byłego szkolnego znajomego Wiem, że adaptację robiła nam ta sama osoba, dlatego będę równie często zaglądał do Waszego dziennika jak do swojego O bliskość kolei nie martwcie się Mieszkaliśmy przecież w blokach, odgłosy było słychać, nie przeszkadzało nam to. Teraz też tak będzie! Zobaczycie! Ale tak od siebie mogę dodać, że fajnie mieć blisko pociąg Na jego podstawie można określić, która jest godzina. I jeśli wieczorem usłyszymy pociąg tzn. że jedzie pospieszny na Toruń Główny. Jest wtedy około 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 10.04.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Oj mieszkaliśmy blisko i siebie i pociągów... Pamiętam ogromną limuzynę ledwo wchodzącą w zakręty a wniej dwa małe(jeszcze wtedy małe) brzdące. Może trochę mało budowlanie, ale to w końcu nasze komentarze i możemy pisać o czym chcemy...a budowa to nie tylko cena pustaków O adaptacji będzie w tym, co przekopiuję, muszę nadrobić zaległości dziennikowe (jutro kończymy stan 0) Kolejna prośba, pomóż zrobić linki(komentarze i dziennik), bo jesteśmy atechniczni. Bardzo bardzo dziękujemy za dotychczasową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Sprawdźcie maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 10.04.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam następna łodziankę...... domek bardzo ładny. Będę trzymać kciuki za spełnianie marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 10.04.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witaj meg60, ja z łódzkiego, ale raczej sąsiadka z głębokiej prowincji, jednak bez kompleksów;)Muszę przyznać, że Twój dziennik odwiedziłam jako jeden z pierwszych, jezcze zanim się zalogowałam. Fajna atmosfera panuje w Grupie Łódzkiej, mam nadzieję, że będę mogła liczyć na pomoc bardziej doświadczonych budowniczych. Pozdrawiam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 10.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Czekam na zdjęcia a tu zdjęć brak. Zapaliła się szara lampka, więc dzisiaj już ich pewnie nie zobaczę A tak z innej beczki. To jest mój setny post. Gratulacje i prezenty przyjmuję w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 11.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) 58zł za punkt?! Gdzie są tak tani geodeci?! Mi facet powiedział 600zł za wytyczenie domu... I jest tam chyba 8pkt... Fajnie się chłopaki wzięli do roboty Fundamenty rzeczywiście są małe, ale to tak jest przy każdej budowie Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 11.04.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Geodeci z Ozorkowa, ale cena może trochę po znajomości (córka pani z biura geodezyjnego jest obecnie naszą bliską znajomą) Maż mi podpowiada, a ja piszę: gdy będziesz zamawiał geodetów dopilnuj, by wyznaczyli poziom drogi na wszystkich rogach budynku, często o tym zapominają, a to pomoże ekipie wyliczyć ilość poziomów bloczków fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 11.04.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Poziomy drogi mam wyznaczone na mapce do celów projektowych, to są te same poziomy? Fundamenty będę robił sam, pani Ania nam doradziła, żeby domek wynieść ponadto poziom drogi. No i tak zrobimy. A z resztą! Wyjdzie wszystko w praniu A dobra! Przeczytałem ze zrozumieniem! Czym człowiek starszy, tym ma z tym większe problemy. No więc, dzięki za uwagę, będę pamiętał. A właściwie to dziadek będzie pamiętał Nie obrazicie się jak czasem jadąc z Chociszewa do Ozorkowa po drodze zajrzę "przypilnować" posesji? Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.04.2011 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Oczywiście zapraszamy i liczymy na konstruktywne uwagi. Nie przeraź się, że będziemy mieć same szafy wnękowe, bo niektóre to pokoje;)Mam nadzieję, że gdy pojawią się ściany to będzie to lepiej wyglądało. Nasza działka jest 4 po lewej - jedyna na takim etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 12.04.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Wiem, która jest Wasza działeczka:) Jak szukałem jakiejś, tata mi podpowiadał, że jego kolega ma nad torami. Niestety była strasznie droga, musiałem zrezygnować Teraz w obecnym miejscu mam przynajmniej oazę spokoju. Jednych sąsiadów. Może teraz będzie więcej, ponieważ działki po drugiej stronie zaczynają być dzielone i w niedługim czasie również zostaną zlicytowane. A szafy wnękowe to bardzo fajna sprawa. Ja na razie również nie będę stawiał ścianek działowych na górze. Może zostaną również zabudowane szafami wnękowymi.Ale z doświadczenia wiem, że nie będą już to szklane/lustrzane drzwi. Czyste drewno A taka szafa ma to do siebie, że trzeba tylko złapać wymiary, zamówić płytę i wykonać samemu. Oczywiście nie jest to proste, ale da się to zrobić "tymy ręcami". Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.04.2011 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Szafa wnękowa na parterze tylko 1, reszta to salony(tylko takie mikre). Działka dla nas też była droga, ale zadecydował dobry dojazd (przy asfaltówce), wszystkie media podciągnięte i drzewa (taka moja słabostka) - sentyment do tych terenów też pewnie zrobił swoje... Jeżeli komuś nie przeszkadzają pociągi (ja je lubię - jak widać dziwactwa są różne;) ) to lokalizacja jest naprawdę niazła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.04.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Cześć Ardea:) Wpadłam z rewizytą! Dzięki za odwiedziny i zaglądaj do mnie częściej, choć teraz jeszcze mało się dzieje - budowa cały czas w powijakach, nie to co u Was - przynajmniej widać jakiś stan zaawansowania robót. Mam nadzieję, że u nas też coś się ruszy pod koniec kwietnia. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 12.04.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Pewne spostrzeżenie do męża: mając 18-19 lat zrozumiałem wgłębiając się w problematykę wypadania włosów, sentencję której nie chciałeś rozwinąć na jednej z lekcji Ciekawe czy pamiętasz:) Koniecznie nie chciałeś nam powiedzieć dlaczego w okresie dorastania zaczynają wypadać włosy A teraz wyglądamy już bardzo podobnie, więc możemy dyskutować do woli na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Czytałam, że też "barujecie" się z kredytem. Ja jestem na etapie przedzierania się przez kolejne paragrafy umowy kredytowej - dostałam wczoraj i w nocy już śniły mi się koszmary Generalnie dzień jest za krótki, aby przeczytać wszystkie ważne i ważniejsze wątki na forum, douczyć się na temat ogrzewania, okien, pokryć dachowych etc. Świadomość, że podjęta teraz decyzja skutkować będzie przez długie dziesiątki lat wpływa na mnie strasznie przygnębiająco. Ja mam kłopot już przy wyborze talerzy, kiecki czy kurtki, a co dopiero mówić o grzejnikach, stolarce czy dachówkach. My z pomysłem na pompę ciepła już dawno się pożegnaliśmy, ale taka np. wentylacja mechaniczna powraca wciąż jak bumerang. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.04.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Fajnie, że zamieściłaś rzuty Waszego Bławatka. Zmiana na poddaszu jest według mnie bardzo pozytywna - wcześniej wejście na balkon było z łazienki, teraz jest tam pokoik i to o wiele lepsze rozwiązanie. Poza tym łazienka będzie dokładnie nad kotłownią, czyli zyskacie zmniejszenie kosztów instalacji i krótszy obieg ciepłej wody. Wasz Bławatek jest fajnie zaprojektowany i na pewno będziecie zadowoleni. Metraż jest w sam raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.04.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Bardzo mnie pocieszyłaś, bo jeszcze dom nie jest wybudowany a ja już widzę pewne nidogodności, np. brak pokoju na parterze... Na takim metrażu cudów nie da się zrobić i tak dużo upchnęliśmy. Budowanie jest sztuką kompromisów - powtarzam to sobie jak mantrę. Co do wentylacji, to my odwrotnie, najpierw odrzuciliśmy ten pomysł, teraz analizujemy pompę... W moim odczuciu wnętrza z WM są wyraźnie przesuszone i ja niestety ciągle słyszę ten szum, który do kojących nie należy;) nawet jeżeli montuje się kanały akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 13.04.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Na placu JPII jest sprzedawca rekuperatorów i pomp ciepła. Może podjedźcie i zapytajcie co on ma ciekawego do powiedzenia. A czy taka zmiana jak rekuperator nie wymaga podniesienia np. wysokości sufitów żeby rury wentylacyjne tam się pomieściły? A nie myśleliście o kolektorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 14.04.2011 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Pan "na placu" oczywiście zachęca i generalnie w każdym nowo budowanym domu założyłby pompę ciepła i wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts