Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

ewanz - od dociepleń nie mamy nikogo, bo nawet nie szukaliśmy. Jestem dobrej myśli i wierzę, że następne lato spędzicie na własnym tarasie.:smile:

wroblewm - bramę mamy standardową (chyba 2500), myślisz, że mąż sobie nie poradzi z wjazdem? Ja niemobilna jestem i nawet nie myślałam o bramie..., ale zapytam męża. Dzięki, gdybyś jeszcze coś zobaczył godnego ulepszenia to daj zanć:-)

agalind - więźba zwykła, bo nie mamy nadbitki, ale cieśle będą artystycznie strugać inne rzeczy...;) Z drzwiami ciężka sprawa, jedyna fajna rzecz w tych stalowo-aluminiowych to cena... Jednak na pewno nie zdecydujemy na drewniane. Hormann, chyba nie jest wart swojej ceny, kmt dość dobrze wygląda, ale ma mały wybór tłoczeń...

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osobiście nie mam z parkowaniem najmniejszych problemów, tyłem, przodem, bokiem... Wcale nie mam zamiaru się przechwalać. Gdy mam możliwość wyboru, to wolę mieć te kilkadziesiąt centymetrów luzu w zapasie. My bramę mieliśmy w projekcie na 245cm - poszerzyliśmy do 300cm.

Czy możesz napisać dlaczego nie chcecie drzwi drewnianych? My właśnie zbliżamy się do końca naszych poszukiwań i ze względów ekonomicznych wygrywają dla nas właśnie drzwi drewniane, chociaż na początku odrzucaliśmy taką ewentualność myśląc, że będą drogie.

Drzwi drewniane, aby miały gwarancję producenta muszą być zadaszone (nawe podają minimalną wielkość daszka), nie powinny być wystawione na nadmierną ekspozycję słoneczną, bo drewno jak wiadomo lubi się rozsychać. Te porządnie wykonane drzwi z drewna, są dużo droższe od stalowych, masz inne informacje? Ludzie jednak zakładają, chwlą i twierdzą, że nic się nie dzieje, więc... U nas zadecydował mąż, ma złe doświadczenia z drewnianymi, a ja też boję się ryzykować, tymbardziej że u nas będą intensywnie narażone na działanie warunków atmosferycznych. Stalowe też mają wady, oprócz estetyki, mają skłonnoś do przemarzania, ale my zamierzamy dobrze ogrzewać wiatrołap.

Co do bramy, mój Kubica powiedział,że sobie poradzi:D

No faktycznie w stalowych drzwiach jest problem ze zbyt małą ofertą. Będę musiała sie nakombinować, bo potrzebujemy naswietle górne i boczne a z tymi to już naprawdę krucho w ofercie drzwi stalowych. Drewniane odpadają właśnie ze względów, które podałaś.

"Wraz z wiedzą przychodzi smutek" :(

Lepiej się czułem, nie zwracając uwagi na wpływ warunków atmosferycznych na drzwi. Biorąc pod uwagę cenę, przebiliśmy się już przez wiele ofert (stalowe, drewniane, pcv). Ku naszemu zdziwieniu, drzwi drewniane - nawet wykonywane na specjalne zamówienie - są tańsze od wykonanych z innych materiałów. Obecnie rozmawiamy z poleconym i sprawdzonym zakładem stolarskim. Warunkiem koniecznym jest wybarwienie przez nich drewna tak, żeby kolorystyka była zbliżona do stolarki okiennej.

Pozdrowienia dla Kubicy. Ja też podchodziłem ambicjonalnie, gdy doradzano mi poszerzenie bramy ;)

wroblewm - bardzo wiele osób wstawia drewniane dzrzwi i może 1/10 narzeka, jeżeli będziesz miał zadaszenie i drzwi od mniej słonecznej stony świata;) to wstaw drewniane jest większy wybór i są ładniejsze...

klaudiuszozo - dekarze wchodzą po murarzach, a kiedy murarze -??? Odczytałam wiadomość priv i będzie odzew:), ale żeby nie zaśmiecać ewanz komentarzy to spróbuję napisać Ci u siebie, dlaczego w jej przypadku cieśla nie jest bez winy. Wg mnie cieśli obowiązuje projekt, którego dotyczyła umowa, wszelkie zmiany powinny zostać przekazane przez inwestora, jeżeli nie było mowy o zmianach to trzyma się projektu. Takie jest moje zdanie, ale ja może mam skrzywioną wizję fachowości (pod tym względem byliśmy rozpieszczani przez nasze ekipy, a zwłaszcza przez panów od dachu):) Mąż przed przystąpieniem do stawiania więźby przekazał wszystkie informacje a i tak dzwonili w kilku kwestiach, żeby się upewnić - to dla mnie jest fachowość i rzetelność, a nie stawianie, bo tak mi murarz wyprowadził... Po pierwsze projekt, po drugie zmiany inwestora - nigdy zmiany murarza. Dobry dekarz wie, że błedy murarzy się zdarzają. Kończę polemikę na ten temat, bo Ewie to w niczym nie pomoże...

Edytowane przez Ardea

To wpadnij do nas jak przejeżdżasz i masz wolną chwilkę.

Oj chciałbym się tak czasem zatrzymać i wysiąść z samochodu nikomu nie mówiąc gdzie jestem. A tu taki psikus, że przez telefon ciągle gdzieś jestem ponaglany. I jak tutaj znaleźć chwilę spokoju? ;) Po robocie u siebie jestem tak zmęczony i brudny, że ani nie mam siły robić zdjęć, ani ochoty pobrudzić komórki... Ech... Ale w niedzielę na pewno coś się pstryknie i napisze ;)

Ardea czy komin już obłożony klinkierem? Jaka ekipa ociepla wam facjatki - dekarze czy już docelowa od ociepleń?

Komin obłożony tylko z jednej strony, nad resztą trwają prace, skutecznie spowalniane przez pogodę:(

Fajatek nie ocieplalała nam ani ekipa od dociepleń, bo takiej nie mamy, ani dekarze - zrobili to nasi kosmici.