Ardea 21.12.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ja latem kupiłam malinową sukienkę z myślą o świętach:), my w Wigilię zawsze obskakujemy obie mamy i jeszcze zahaczamy o cmentarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.12.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 My też mamy 2 wigilie u jednych i drugich rodziców, ale ze względu na zdrowotność nie wiem czy będziemy ryzykować. Nie tylko że możemy chorowitków doprawić to jeszcze niewskazane, żeby świństwo dalej w obieg poszło. Jak znam życie i swoje szczęście to ja polegną w wigilię. Jeszcze nie było świąt, żebym nie chorowała :/ No ale okna pomyte, firany powieszone, żarcie wymyślone więc nie będzie źle. Jutro piekę keks, wczoraj powstały pierniczki, a w piątek zrobię panią walewską i ciasteczka plus dania rybne. Ardeo wyszukałam przepis na terrinę i będzie jako tegoroczne nowe danie. Rolada szpinakowa z łososiem na dobitkę a jakbyśmy mieli być w domu to jeszcze sushi zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 21.12.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Esiak i ode mnie gratulacje!! I proszę o przekazanie małżonce:) I tym gotowaniem po raz kolejny mnie zaskoczyłes:jawdrop: U nas tez dzisiaj pada, a raczej pruszy śnieg... Robi się pięknie ale wiecie, ten mój dach:) Ja mam widok z jednej strony na cudownie ośnieżony dach Biedronki a z drugiej na cudowne, lsniące różnokolorowymi swiatełkami blokowisko... Myszonik ja się pewnie przeprowadzę w 2 rocznicę Twojej przeprowadzki:D Tez mam nowa kieckę na święta, nabyłam drogą kupna w H&M na wyprzedaży i kosztowała całe 40 zł - tym bardziej mi się podoba:D Ja nie mam nic zrobione, nic kupione i tylko trochę przemyślane:D Za to mam prawie wszystkie prezenty, zawsze coś, prawda?? Pumpaluna trzymam kciuki że młody się szybko wykurował i żeby Was nie pozarażał ale za te wariacje kulinarne to już Cię chyba az tak nie lubię;p A za nowa potrawę u mnie bedzie robiła ryba po japonsku bo uwielbiam ocet:D:D:D A ryba po japonsku to prawie jak sushi nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.12.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Dziewczyny jeśli mogę coś radzić z przeprowadzaniem w rocznicę - zróbcie to jakiś tydzień wcześniej - wówczas do świąt może chociaż jakiś bigos uda się ukręcić A ja za to nie mam żadnej nowej kiecki na święta, a tych sprzed ciąży boję się przymierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mam nadzieję najpóźniej na pierwszy tydzień grudnia 2012:) Lukarna jeżeli utrzymasz tempo z ostatnich dwóch miesięcy to wprowadzisz sie szybciej ode mnie;)Pumpaluna, żeby nie było te terriny i inne takie robi moja mama:) ja tradycyjnie: kilka typów pierogów, barszcz czerwony, zupa grzybowa, faszerowane pieczarki, śledź po szopsku i karp w maśle czosnkowym (innego nie jem) i raz do roku gotuję kapustę z grochem (bo tylko w wigilię mi smakuje).A Ty to wyższa szkoła gotowania i pieczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 21.12.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 faszerowane pieczarki, śledź po szopsku Ardea mogłabyś trochę rozwinąć temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 21.12.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Mam nadzieję najpóźniej na pierwszy tydzień grudnia 2012:) Lukarna jeżeli utrzymasz tempo z ostatnich dwóch miesięcy to wprowadzisz sie szybciej ode mnie;) Ardea uwierz mi na pewno się nie przeprowadzę w 2012. Ale juz się przyzwyczaiłam do tej mysli i ją zaakceptowałam. Więc tylko trochę mi przykro że będę na końcu;) Ale mam nadzieję że będziecie tu zaglądać i ze mna gadać żebym nie popadła w czarną otchłań rozpaczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Kapelusze pieczarek napełniam farszem z jajka i siekanych ziół (zagęszczam bułką tartą) i smażę A śledzik jest fajny, bo układa się warstwowo i ciasno w salaterce odwraca dnem do góry po schłodzeniu i babeczka jest. Matiasy, gotowane ziemniaki, buraczki, ogórek kiszony i majonez z przyprawami - na pewno znasz, bo to popularne chyba wszędzie jest. A śledzie po japońsku uwielbiam:) (chociaż śledzie najmniej z wszystkich ryb;)) I karpi oraz innych słodkowodnych nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 kapustka z grzybami gotowa, farsz na pierogi również, a zasmażane pieczarki w bułce tartej stosuje od lat na różne imprezy i z braku pomysłów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Pieczarki nie są jakimś cudem kulinarnym, ale zawsze szybko znikają z półmiska;) Naprawdę umiesz gotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 21.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 umiem gotować, ale z lenistwa nie robię tego codziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ja czasami na obiad robię pieczarki nadziewane mięsem. Na wigilię u nas tradycyjnie jest śledź pod pierzynką. W sumie to ryba po grecku czy karp to mi tylko raz w roku smakują, w Wigilię właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 To ciekawe Esiak, jakie Ty masz wady;) Pumpaluna, ja karpia jem maleńki kawałek i z masłem czosnkowym dla zabicia smaku (bo podobno trzeba wszystkiego spróbować z wigilijnego stołu) potem listerin i można swobodnie prowadzić konwersację resztę potraw raczej lubię, a kapuste z grochem wyłącznie w Wigilię. Jutro mam Wigilię w pracy, a nawet jeszcze ciuchów nie naszykowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A ja nigdy nie jadłam kapusty z grochem, u nas się tego nie robi. Mamy też wariację z rybą po grecku bo ja nie zjem jak są warzywa więc u mnie w domu robi się wersję "po żydowsku" czyli tylko cebula i sok pomidorowy do ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ciekawa wersja ryby po grecku;) Nie lubisz czy nie możesz jarzyn? Ja nie mogę się przełamać i zjeść karpia w galarecie - jedyna potrawa, której nawet nie nakładam na talerz:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 21.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 W Stanach taką wersję serwują w domach żydowskich więc nie jest taka zupełnie wymyślona Ja lubię jarzyny, marchewkę duszoną z pieczarkami i cebulą uwielbiam ale jak dojdzie pietruszka i seler to sam posmak sprawia, że mam cofkę. Co dziwne bo seler naciowy uwielbiam, zielsko z selera wrzucam do zup dla zapachu a i marynowanego b.lubię. Gorzej z pietruszką, poza natką nie tknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 21.12.2011 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ja koszernego jedzenia - nie bardzo. Do żydowskich knajpek chodzę głównie dla klimatu, bo w Łodzi są bardzo urokliwe żydowskie restauracyjki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 22.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 http://img825.imageshack.us/img825/4656/swietanowyrok2008.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.12.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 http://www.kartki.pl/kartki/wp-content/uploads/2011/12/swiatecznie_radosnie_0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 22.12.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 http://img197.imageshack.us/img197/2487/641ph.jpg Uploaded with ImageShack.us Ze świątecznymi życzeniami... ps. udanej imprezy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts