Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz mieć odbiór lub być w trakcie odbioru a ten w różnych częściach kraju różnie przebiega. W niektórych miejscowościach nei zrobią odbioru bez elewacji, w innych musi być balustrada na schodach i tarasie, a w jeszcze innych słyszałam że potrafią wilgotność powietrza i temp zmierzyć :/

Musisz mieć odbiór lub być w trakcie odbioru a ten w różnych częściach kraju różnie przebiega. W niektórych miejscowościach nei zrobią odbioru bez elewacji, w innych musi być balustrada na schodach i tarasie, a w jeszcze innych słyszałam że potrafią wilgotność powietrza i temp zmierzyć :/

dobrze, że nie muszą się z inwestorką przespać...... Paranoja :jawdrop:

U nas w gminie podobno rzadko kiedy (właściwie nigdy do budynków prywatnych) do odbioru nie przyjeżdża nikt z Nadzoru Budowlanego. Wystarczy, że wszystkie papiery podpisane przez kierbuda sie złoży w stosownym pokoju i sprawa załatwiona. U nas z tynkiem szans nie ma. Z barierką tez ciężko bedzie ...

No ja się po prostu zgapiłam z tym odbiorem - już dawno stan był wystarczająco zaawansowany, ale najpierw mi się nie spieszyło, bo miałam do pobrania jeszcze ostatnią transzę kredytu, a potem jak już się za sprawy zabrałam to geodeta mi miesiąc zajął, bo tyle musiał na mapy ze starostwa czekać :(

Mam zamiar w przyszłym tygodniu mieć to załatwione...

a drogo bierze geodeta za inwentaryzację?

i jeszcze kominiarze muszą się zjawić, ci liczą u nas 500zł

geodeta u nas wziął 800 zł, ale chyba nadal mamy promocję za tego ananasa, którego nam przysłał do wytyczania budynku ;)

a składałaś już wniosek o zmianę taryfy..?

Nie składałam, bom poinformowana, że muszę mieć zaświadczenie zgłoszenia zakończenia budowy do nadzoru budowlanego i zaświadczenie nadzoru, że sprzeciwu nie zgłaszają. Mam to mieć w przyszłym tygodniu i wtedy się do Enei pofatyguję....

Sprzęt chcieli dostarczyć dziś o 10.00, ale nie miałby kto go odebrać, więc przełożyliśmy na jutro po 15.00 U nas podobno odbiór domu jest czystą formalnością, papierki do pokoiku, pieczątka i można legalnie mieszkać;)

Nie bardzo mam nastrój na uzupełnienie dziennika, ale zrobię to kiedyś...