Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

Klaudiusz, czy masz na myśli te słoneczne? Znajomy kiedyś mi wyliczał, że w naszych warunkach klimatycznych, przy takim metrażu i 3os. rodzinie - zwrot inwestycji nastąpiłby, kiedy akurat kończyłaby się żywotność kolektora...

Mąż już rozmawiał ze specem od ogrzewania i wentylowania - oczywiście gorąco polecają, wszystko czym handlują;) A niektórzy moi znajomi fanatycznie uwielbiają swoje wspomagacze i uważaja je za absolutny standart.

Z moich obserwacji wynika, że eko-groszek zawsze będzie najtańszy, bo wiąże się z pewną uciążliwością, a wszelkie nowości powszednieją i tanieją. Może po spłacie kredytu, gdy wiele rozwiązań się sprawdzi (i stanieje) przeprowadzimy remont...

Bierzemy jeszcze pod uwagę gaz...

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Klaudiusz. Sorry, że odpowiadam tak późno, ale ja jedynie doradzam w sprawie dziennika i jestem na nim rzadko. Jeśli chodzi o problem wypadania włosów, to oczywiście pamiętam wiele sentencji, bo zawsze robiliście sobie z mojej bujnej czupryny i ze mnie żarty. Z tego co piszesz wnioskuję oczywiście, że masz te same problemy co i ja. Odpowiadając w sposób naukowy przyczyn wypadania włosów jest wiele: wysoki testosteron, stres naukowy, wybitna inteligencja, za dużo bajek na dobranoc, czy utożsamianie się z bohaterami filmów(hi hi). Ale jedna jest najważniejsza - KOBIETY. Jedyne co mnie niepokoi to fakt, że Ty jeszcze nie powiedzałeś ostatecznego "TAK", a dopiero po tym fakcie proces o którym mówimy wydatnie przyśpieszy.

Klaudiusz, czy masz na myśli te słoneczne? Znajomy kiedyś mi wyliczał, że w naszych warunkach klimatycznych, przy takim metrażu i 3os. rodzinie - zwrot inwestycji nastąpiłby, kiedy akurat kończyłaby się żywotność kolektora...

Mąż już rozmawiał ze specem od ogrzewania i wentylowania - oczywiście gorąco polecają, wszystko czym handlują;) A niektórzy moi znajomi fanatycznie uwielbiają swoje wspomagacze i uważaja je za absolutny standart.

Z moich obserwacji wynika, że eko-groszek zawsze będzie najtańszy, bo wiąże się z pewną uciążliwością, a wszelkie nowości powszednieją i tanieją. Może po spłacie kredytu, gdy wiele rozwiązań się sprawdzi (i stanieje) przeprowadzimy remont...

Bierzemy jeszcze pod uwagę gaz...

No ja bym brał pod uwagę gaz jeśli miałbym w drodze. Niestety nie mam. Niedawno rozdawali ulotki, a w niej firma AMERIGAS czy jakoś tak. Zbiornik gazu pod ziemią nie jest zły. Ja na pewno będę miał ekogroszek. U mnie jest sporo brudu związane z tym, ale u Agaty np. w kotłowni jest tak czysto że urządzili z niej pralnię.

Witaj Klaudiusz. Sorry, że odpowiadam tak późno, ale ja jedynie doradzam w sprawie dziennika i jestem na nim rzadko. Jeśli chodzi o problem wypadania włosów, to oczywiście pamiętam wiele sentencji, bo zawsze robiliście sobie z mojej bujnej czupryny i ze mnie żarty. Z tego co piszesz wnioskuję oczywiście, że masz te same problemy co i ja. Odpowiadając w sposób naukowy przyczyn wypadania włosów jest wiele: wysoki testosteron, stres naukowy, wybitna inteligencja, za dużo bajek na dobranoc, czy utożsamianie się z bohaterami filmów(hi hi). Ale jedna jest najważniejsza - KOBIETY. Jedyne co mnie niepokoi to fakt, że Ty jeszcze nie powiedzałeś ostatecznego "TAK", a dopiero po tym fakcie proces o którym mówimy wydatnie przyśpieszy.

Oo! U mnie to na pewno wybitna yntelygencja! Dzięki, że mnie pocieszyłeś. Na pewno teraz będzie mi się żyło z tym lepiej ;)

Byłem dzisiaj na Waszej działeczce. Cisza, spokój... Trawka rośnie :) Ptaszki ćwierkają... Ale nic poza tym :p Kiedy startujecie z murowaniem ścian? Ale na początku powinienem zapytać kiedy dowiozą Porotherm ;)

Edytowane przez klaudiuszozo

Porotherm - po niedzieli. Powiadają mądrzy ludzie, że beton, aby uzyskać wszystkie parametry powinnien wiązać - tydzień... A teraz sekret organizacji naszej ekipy - łączą pracę dla "Skanskiej" z budową u prywatnego inwestora, więc tu tężeje, tu zalewają. W umowie mamy jasno określony termin zakończenia prac, póki idzie zgodnie z harmonogramem nie naciskamy na większe tempo (zresztą ta tygodniowa przerwa po stanie 0 to nasz pomysł).

A już się bałem, że porzuciliście dziennik ;) U ewanz widzę codziennie co się dzieje, ponieważ mam prawie po drodze, ale u Was widuję tylko zaparkowane autko w oddali i rzadko wpadam, dlatego postuluję o w miarę częstą aktualizację dziennika ;)

A można wiedzieć co to za ekipa, która tak spartoliła ten domek? Nie chodzi o ciekawość, ale o przestrogę na przyszłość kogo nie wybierać. Jeśli nie chcecie z wielu względów pisać publicznie kto to, może uda się wysłać wiadomość prywatną...

Dziennik jest na bieżąco, nie mogłabym go teraz porzucić, bo to uzależnia, ale gdy nic się nie dzieje to nie piszę;)

O ekipie może powiem publicznie, ku przestrodze - zobaczymy jak będą się starali naprawiać to, co jeszcze się da... Nie chcę nikogo piętnować, ale naprawdę zrobili fuszerkę i to komuś, kto im ufał, u kogo bawili się na weselu - wyjątkowo przykra sprawa.

No, ewanz u Was też całkiem nieźle:) Niby nie mamy ciśnienia na wyjątkowo szybką przeprowadzę, ale rodzi się w człowieku pewna niecierpliwość, aby już przechadzać się wśród własnych czterech ścian...

Błędy "szwagrowej ekipy", bolą szczególnie, bo wykonawca był traktowany jak członek rodziny - a błędy podstawowe:

- nie zagęścili piachu pod chudziak,

- przez komin przechodzi krokiew,

- nie ocieplili fundamentów i nie zrobili żadnej izolacji, żadnego drenażu a teren podmokły

- załatwiając materiały brali je nie wiadomo skąd, bo pustaki zawilgocone i osypujące się...

Szkoda słów chudziak trzeba zbić, fundamenty odkopać:bash: A ekipa bardzo polecana i chwalona.

To co oni? Nienormalni? Jak można nie zagęszczać piachu pod chudziak? Przecież to moja mama nawet by wiedziała! Nie bardzo rozumiem jak przez komin przechodzi krokiew? Tzn. jak to wygląda... Rozumiem, że coś pokręcili i komin wybudowali tam gdzie nie potrzeba? Ocieplenie fundamentów można poprawić, a jeśli to oni załatwiali materiały to zapewne brali najtańsze jakie były. Czyli pewnie te po zimowaniu, które się nie zmieściły pod pokrycie...

Odpisałem na maila. Przepraszam, że tak późno, ale komórka mi nie pokazała że coś przyszło...

Edytowane przez klaudiuszozo

Przez środek komina centralnie idzie belka dachowa - taka radosna twórczość wykonawcy - wariacja na temat projektu, może miał być żart, szkoda, że nie śmieszny...

A kierownik budowy to znajomy ekipy (wzięty z ich polecenia) część odbiorów robił przez telefon - to się nazywa zaufanie do ekipy!

To oburzające i zadziwiające zarazem, ze ekipa dopuściła się takiej fuszerki!

Rozumiem, że nie trzymali się też projektu - stąd zonk z kominem.

Inna sprawa, że inwestorzy, którzy zdecydowali się na działkę w tamtym rejonie powinni być szczególnie czujni, ze względu na zalewowy teren. Czy w ogóle specyfika tego terenu była uwzględniona w adaptacji budynku?

My wybraliśmy tę ekipę, bo wykonała domy kilku znajomym męża i wszyscy byli i są zadowoleni. Ponadto wykonawca wymieniał tę "nieszczęsna budowę", jako jedną z wielu ostatnio budowanych, chwalił się niejako, że oni go wybrali.

Nie ulega wątpliwości, że inwestor musi często bywać na budowie i sam wszystko kontrolować oraz pytać o szczegóły.

Szkoda tylko, że w większości wszyscy inwestorzy pracują zawodowo, a jak wiadomo jeszcze nikomu nie udało się być jednocześnie w dwóch miejscach :(

Koniec końców - muszę przyznać, że najbardziej zadowolona to jestem z ......

poznanych na forum znajomych i myślę, że dzięki wymianie doświadczeń uda nam się wybudować nasze domy zgodnie ze sztuką budowlaną.

Dzięki Ardea i Klaudiusz :)

Edytowane przez ewanz