Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Głupia pipa jestem bo zadatek wzięłam minimalny, nawet na wymarzoną lampę do salonu by nie starczył. Młode małżeństwo, mieszkanie miało być 100% kredytowane i nie bardzo mieli nawet kasę, żeby wpłacić jakąś konkretną sumę a ja ich pożałowałam :cry:

A jeszcze teraz chcą kasę żeby im zwracać i postawę roszczeniową przyjęli a tak naprawdę to my jesteśmy bardziej stratni bo było jeszcze kilka osób zainteresowanych

Jest jakas różnica pomiędzy zadatkiem a zaliczką nie?? Jedno się zwraca a drugie zostaje. Nie pamiętam które co:)

My jak kupowaliśmy działkę to też coś dawaliśmy (nie pamiętam co włąsnie ale to co w razie W mieli nam zwrócic) - to było 10 tys i się trochę baliśmy bo Państwo mieli mocno nie uregulowane prawo własnosci do nieruchomości:/

Zadatek różni się od zaliczki tym, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron, druga strona wzbogaca się o wysokość zadatku; natomiast zaliczka jest po prostu zwracana, bez dodatkowych konsekwencji. Zadatek staje się nim tylko wtedy, gdy zostanie to jasno określone w umowie - bez takiego określenia będzie to zaliczka.

Nam to chyba nawet na dobre wyjdzie. Chirurg twierdzi, że jeszcze co najmniej miesiąc ręka będzie dochodziła do siebie, a i to nie wiadomo czy nie będzie potrzebna rehabilitacja. Teraz jak sprzedamy to z terminem od czerwca, żeby nie na wariata tylko spokojnie się przenosić. W sumie czynszu nie mamy dużego więc damy radę.

Nam to chyba nawet na dobre wyjdzie. Chirurg twierdzi, że jeszcze co najmniej miesiąc ręka będzie dochodziła do siebie, a i to nie wiadomo czy nie będzie potrzebna rehabilitacja. Teraz jak sprzedamy to z terminem od czerwca, żeby nie na wariata tylko spokojnie się przenosić. W sumie czynszu nie mamy dużego więc damy radę.

byle się później kupcy znaleźli w miarę szybko...