Ardea 06.03.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Tu wiedzą też można imponować, ale wyścig sprzętów spory zawsze też jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Muszę to napisać, bo mąż powiedział, że wychodzi na idiotę Dementi - mąż nie boi się przepięć przy 24V, ostrzegał mnie wyłącznie przy 230V i gdy dziś chciałam go oświecić, ze da się zamontować żarówkę 24 bez strachu to odparł - jakbym nie wiedział, myślałem, że chcesz zwykłą Poza tym nic nowego, ciągle kładziemy (rękami męża) gres w pomieszczeniach gospodarczych. Ostatecznie zamówiliśmy piec i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.03.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Podoba się męzowi to zajęcie?? Widzę ze Piotr jest bardzo zadowolony jak może coś "włąsnymi ręcami" zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Muszę to napisać, bo mąż powiedział, że wychodzi na idiotę Dementi - mąż nie boi się przepięć przy 24V, ostrzegał mnie wyłącznie przy 230V i gdy dziś chciałam go oświecić, ze da się zamontować żarówkę 24 bez strachu to odparł - jakbym nie wiedział, myślałem, że chcesz zwykłą Poza tym nic nowego, ciągle kładziemy (rękami męża) gres w pomieszczeniach gospodarczych. Ostatecznie zamówiliśmy piec i tyle. To się dogadaliście;) Pisałam u mnie, że dostałam odpowiedź z Italuxa. Spot Robot chodzi na 230V. Będą fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Właśnie byłam u Ciebie i czytałam o robocie i bardzo mnie to cieszy. Lukarno, mój mąż to maniak samodzielności, gdyby mógł (czas) to wszystko sam by robił Ja go tylko blokuję, tekstami w stylu - a jak ci nie wyjdzie, zostaw to specjalistom;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Nie wierzysz w męża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ja jestem zdania, ze mistrzem można być najwyżej w dwóch dziedzinach (mąż ma już te dwie specjalności) więc resztą niech zajmą się fachowcy;) Satysfakcję z samodzielnie wykonanego zadania musi osiągnąć w kotłowni i garażu;) Chociaż muszę przyznać, ze robi to perfekcyjnie, zainwestował w sprzęt do docinania i szlifowania, wszystko rozrysowane, wypoziomowane, planowane docinki i megarówno:jawdrop: Tylo, ze w tym tempie to resztę pomieszczeń kładłby do jesieni, a musi jeszcze poddasze ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Czyli ostatecznie sam będzie docieplał poddasze czy z czyjąś pomocą? No i na którym piecu (i na co) stanęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wełnę, folię, profile zamontuje sam, a płyty k-g zamontuje spec. Piec oczywiście defro, ale z nowej linii, jeszcze gorącej, bo dodatkową nowością jest połączenie od góry (zajmie mniej miejsca i nam bardzo pasuje) AKM II 22 kw, Ten model ma takie wyjścia pomp o jakie nam chodziło i pasujący nam podajnik. Na tę nowość czeka się około 3-4 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ja jestem zdania, ze mistrzem można być najwyżej w dwóch dziedzinach (mąż ma już te dwie specjalności) więc resztą niech zajmą się fachowcy;) Satysfakcję z samodzielnie wykonanego zadania musi osiągnąć w kotłowni i garażu;) Chociaż muszę przyznać, ze robi to perfekcyjnie, zainwestował w sprzęt do docinania i szlifowania, wszystko rozrysowane, wypoziomowane, planowane docinki i megarówno:jawdrop: Tylo, ze w tym tempie to resztę pomieszczeń kładłby do jesieni, a musi jeszcze poddasze ocieplić. Jak mu się spodoba, to kto wie, czy nie zapragnie uzewnętrznić swoich nowo nabytych umiejętności gdzieś jeszcze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wełnę, folię, profile zamontuje sam, a płyty k-g zamontuje spec. Piec oczywiście defro, ale z nowej linii, jeszcze gorącej, bo dodatkową nowością jest połączenie od góry (zajmie mniej miejsca i nam bardzo pasuje) AKM II 22 kw, Ten model ma takie wyjścia pomp o jakie nam chodziło i pasujący nam podajnik. Na tę nowość czeka się około 3-4 tyg. My też wybraliśmy model z górnym podłączeniem. Zyskaliśmy troche miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Aż polecę na stronę defro zerknąć na wasze cudo. Sami wyliczaliście zapotrzebowanie na kw czy instalator? U nas też podłączany od góry ale przy naszych 122m2 wyszło że wystarczy coś między 12 a 17kw stąd nasze 15kw. A zasobnik na wodę macie stojący czy wiszący? U nas ze względu na pojemność jest stojący, ponoć o takim litrażu są już tylko stojące. W kotłowni ledwo tyłkiem idzie zakręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Za piecem mamy wyczystkę w kominie, wiec potrzebne nam było przejście. Jak często musicie załadowywać groszek? Moi znajomi mówią, ze całą zimę dokładali raz w tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jeszcze nie mamy zasobnika na wodę, ale bez różnicy, bo jest miejsce na taki i taki. Jeszcze umywalka się zmieści i miejsce na składowanie części opału, a może i kosiarka wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Ardea z tym załadowywaniem to na początku może trochę więcej żreć, aż mury przeschną i się po zimie wygrzeją. U nas podrzucamy pellet raz na dobę po worku ale na początku były i 3 wory dziennie przy tych -30stopni. Mam znajomych którzy palą ekogroszkiem ale że nie mają dużego zasobnika to u nich dosypywanie jest raz na 4dni no u nas też jest umywalka już zawieszona nawet, ale nie wyobrażam sobie trzymania tam więcej niż 2-3 worków pelletu. Nie wiem jaką wy macie metrażem kotłownię bo u nas było pierwotnie niecałe 6m2 a jeszcze ją trochę zmniejszyliśmy bo Pumpa sobie wymyśliła większy prysznic Edytowane 7 Marca 2012 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Za piecem mamy wyczystkę w kominie, wiec potrzebne nam było przejście. Jak często musicie załadowywać groszek? Moi znajomi mówią, ze całą zimę dokładali raz w tyg. Wrzucamy częściej, bo tak co 3-4 dni. Ale nie do pustego zbiornika, tylko dosypujemy, żeby w razie gdy nie przyjedziemy nie zgasło. Znajomi już mieszkają? Może mają większy zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Mieszkają od dwóch lat i mają zasobnik 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 07.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Aż polecę na stronę defro zerknąć na wasze cudo. Sami wyliczaliście zapotrzebowanie na kw czy instalator? U nas też podłączany od góry ale przy naszych 122m2 wyszło że wystarczy coś między 12 a 17kw stąd nasze 15kw. A zasobnik na wodę macie stojący czy wiszący? U nas ze względu na pojemność jest stojący, ponoć o takim litrażu są już tylko stojące. W kotłowni ledwo tyłkiem idzie zakręcić. trochę dużo Ci wychodzi wg mnie max 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 100 litrów, czy wchodzi 100 kg węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Chyba 100kg węgla. Nam robili audyt cieplny czy jakoś tak to się nazywa i na tej podstawie dobraliśmy kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts