agalind 07.03.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 U nas nie wchodzi 100kg węgla, więc pewnie będziemy musieli częściej dorzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Esiak to zapotrzebowanie wyliczali mi spece na FM i BD na podstawie tego co pisałam o zastosowanych materiałach powierzchni i przewidywanym ociepleniu. Ale fakt na bd proponowali mi żebym 12 wzięła. Nasz instalator powiedział że 15 będzie ideałem i na tym stanęło. Kurcze a ja nawet nie wiem jaki mamy zasobnik. Na str sprawdziłam że jednorazowy zasyp paliwa to ok 105kg chociaż mi się coś zdawało że mąż mówił o zasypywaniu max 3 worków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Za taką kasę to ja mogę chodzić co drugi dzień do kotłowni, to prawda, ze ekogroszek jest najtańszym opałem, najbardziej kalorycznym i wcale nie tak uciążliwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jest zdecydowanie najtańszy. Znam wiele osób, które zmieniają piece własnie na eko, bo płacili krocie albo siedzieli w zimnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A ile u was kosztuje tona eko? Ci nasi wspomniani znajomi brali ostatnio po 750złi psioczyli bo namaczany wodą był. Pellet chodzi lokalnie po 950-1000zł ale my bierzemy transport razem ze znajomymi i wtedy mamy po 800zł pellet dobrej jakości z określonego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 My jeszcze nie mamy takiego rozeznania, ale znajomy też brał po 750zł. Mamy zamiar kupować opał w lecie, gdy jest tańszy i suchy, blaszak się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A na tak, Wy macie gdzie składować. U nas do garażu wchodzi max 3tony także będziemy zdani na dokupowanie w sezonie. Działka niestety zbyt mała, żeby coś dostawić i tam przetrzymywać opał. I tu jest jedyny minus braku piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 W garażu to mąż chce trzymać narzędzia i jakieś graty ogrodowe. Opał i meble tarasowe pójdą do blaszaka, a blaszak za świerkiem blisko kotłowni. Kotłownię mam 8,5m - ale dwie pary drzwi i okno oraz komin i wcale nie jest tak dużo miejsca, opał tylko na jednej ścianie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A ile u was kosztuje tona eko? Ci nasi wspomniani znajomi brali ostatnio po 750złi psioczyli bo namaczany wodą był. Pellet chodzi lokalnie po 950-1000zł ale my bierzemy transport razem ze znajomymi i wtedy mamy po 800zł pellet dobrej jakości z określonego źródła Kupowaliśmy w różnej cenie i z różnych miejsc, ale wyszło, że 950zł trzeba zapłacić, zeby był dobrej jakości. Bo co z tego, że za 800 kupiliśmy jak najpierw trzeba było go wysuszyć a potem wiecej wrzucac, bo mało kaloryczny był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 My postawimy jakis drewniany domek na meble ogrodowe i drewno do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 My postawimy jakis drewniany domek na meble ogrodowe i drewno do kominka. My z czasem też, ale na razie poczciwy blaszak zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Np przy naszej 450m działce to ja nie poszaleję. Jak się uda to mały drewnochron dla drewna kominkowego zrobimy i co raz częściej myślę czy w kąciku nie zrobić jednak małej wędzarni. Tak żeby można było jakąś szynkę, polędwicę czy rybkę uwędzić swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wędzarnia musowo ma być, już mamy miejsce wytyczone i grill porządny w końcu garden party będziemy robić Są plusy i minusy dużych działek;) Moja jest średnia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wędzarnia musowo ma być, już mamy miejsce wytyczone i grill porządny w końcu garden party będziemy robić Są plusy i minusy dużych działek;) Moja jest średnia:) Będziecie murować grilla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Mąż chce taką grillo-wędzarnię murowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jak to mówią - darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, a że my działkę mieliśmy (ojcowizna mojej mamy) to nie było co kombinować i wybrzydzać. Gdyby przyszło nam coś kupić to byśmy do końca życia w bloku pewnie tkwili. U mnie w mieście za m2 trzeba zapłacić 250-300zł a wyniesienie się pod miasto nie wchodziło w grę (tam ceny w zależności od odległości 100-170zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 07.03.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 To moze jakieś inspiracje wrzucis tego grilla/wędzarni, bo jestem bardzo ciekawa co planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.03.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 musiałabym poszukać zdjęć od brata z ogródka bo on właśnie ma taką grillo-wędzarkę wymurowaną na podwórku, sam robił - z kamienia z drewnianymi drzwiczkami. Tyle, że z wygody przertrzucił się teraz na grill gazowy a tamtego paktycznie nie rozpala. Na mazurach u sąsiadów siostry jedliśmy wędzone i grillowane w czymś takim, fajna rzecz i nie zajmuje dużo miejsca ale kilka tysięcy kosztujehttp://img1.sprzedajemy.pl/540x405_grill-wedzarnia-290336.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 07.03.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Aga, z mojej strony to za wcześnie na jakieś konkrety, bo to sprawa przyszłorocznego lata. Ja chcę z bielonej cegły z elementami polnych kamieni i w miarę proste i kompaktowe, żeby nie wyszło hutniczo;) z tarasu będzie prowadziła ścieżka kamienna do grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 07.03.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Witam Szanowne Koleżanki;) Grill z wędzarnią mówicie?? Ale to można by sobie samemu w takiej wędzarni szynkę uwędzić?? Pomysł świetny, tylko ciekawe czy korzystalibyśmy...My grill murowany zrobimy na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts