Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

To jeszcze w sprawach budowlanych: dziś w pięknym słońcu podziwialiśmy nasze tynki (niektóre bardzo mokre i szare) większość przeschnięte i bielutkie, a przede wszystkim wyglądają jak tafla lustra, normalnie żal byłoby gładź kłaść, mam nadzieję, że się uda pozostawić tak, jak jest.

Wnętrza znów wydają się większe i jeszcze jaśniejsze. Poza łazienką, kuchnią z jadalnią i pokojem maleństwa - wszędzie będzie biel, więc już mam namiastkę:)

po przetarciu pyłu papierem ściernym zobaczysz, że nie ma potrzeby kładzenia gładzi (chyba że pod bardzo ciemne farby). Nasz wykonawca mnie zapewniał, że gładzić nie trzeba i że jeszcze o gładziach u tych którzy robili doliną nidy nie słyszał

Nie znalazłam alternatywy dla markizy, chociaż bardzo intensywnie szukałam, jeszcze walczę, ale coraz bardziej skłaniam się jednak ku markizie. Jeszcze w kwietniu trzeba podjąć decyzję, jeżeli chcemy zdążyć zamówić i zamontować przed ociepleniem elewacji.

A czy markizę można TYLKO przed elewacją montować? Na razie nie chciałabym zamrozić kasy bo nie wiem czy na wszystko nam starczy ale może z czasem na markizę byśmy uciułali.

Edytowane przez pumpaluna

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pumpalunko, lejesz miód na moje serce:) Coś w tej Nidzie jest innego, bo pyli, jest delikatniejsza od innych tynków, ale też zdecydowanie najgładsza. Robiłam już próbę wyrównania dziurki po wyrwanym kablu w garażu i wyszło idealnie, ale tam nie ma okna, wiec uznałam próbę za niemiarodajną i powtórzyłam w kotłowni;) NIda tu także przeszłą próbę, w świetle dziennym i halogenowym, bocznym i górnym. Pomalowałam tikkurilą lateksową - białą i też efekt zadowalający, wiec wszystko wskazuje na to, że można uniknąc gładzi;) Zobaczymy czy nam się uda, bo te poprawki nie były zbyt wielkie...

Esiak, dużo robię z wyprzedzeniem, ale akurat cen farb nie znam, liczę na kumpla męża, który ma sklepy z farbami i załatwi nam po cenach preferencyjnych.

Nie doczytałam pytania o markizę, tak się podnieciłam tymi tynkami;) Markizę można montowac później, najważniejsze żeby było wyprowadzenie pod napęd, ale równa się to wycinaniu kawałka gotowej elewacji, a wiadomo jak później będzie wyglądało uzupełnianie i wyrównywanie i mostki termiczne też większe, bo nie obrobią idealnie. Też mi szkoda kasy na tym etapie na markizę (założymy w maju-czerwcu 2012, a z tarasu będziemy korzystac rok później), ale chyba nie ma wyjścia.

Lukarna, co ma zadaszony, śliczny i wygodny tarasik:)

:D No wiem wiem bez przerwy sie nim chwalę ale uwielbiam go juz:)

A jeszcze jak zasadzę wokół niego te piekne kwiaty które mi Elfir zaprojektowała to już zupełnie będzie pełnia szczęścia...:)

Lukarna z oknami już uderzasz...?

Nie, jeszcze nie. Muszę wszystko po kolei, pojedynczo. Nie mam teraz juz jak z pracy wyskoczyć zeby coś załatwić a popołudniami mam wyjścia limitowane:/

Jutro jeszcze muszę wejść do dwóch banków aby popchnąc sprawę kredytu do przodu. W miedzyczasie dachówka bo to priorytet.

A juz na nastepnym miejscu sa okna:)

Szkoda że zmienił lokalizację biura to się teraz już tak często nie widujemy:)

Ale liczę na niego bardzo;)

ps. i cały czas mam nadzieję że zanim będę zbierać oferty na okna uda mi się namówic P. na montaż rolet zewnątrznych równiez na poddaszu - na razie z marnym skutkiem:/

Jeżeli chodzi o kasę to go rozumiem. Nie macie cofniętych nadproży do rolet, bo jeśli macie to nie może się wykręcic;)

Umywalki nie pokazywałam i na razie nie pokażę, bo jest u rodziców otoczona styropianowymi kulkami, leży i czeka:););) To taki kosztowny kaprys - umywalka jest wyciosana w bazalcie. W nazwie coś z Zen...