pumpaluna 01.04.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) To jeszcze w sprawach budowlanych: dziś w pięknym słońcu podziwialiśmy nasze tynki (niektóre bardzo mokre i szare) większość przeschnięte i bielutkie, a przede wszystkim wyglądają jak tafla lustra, normalnie żal byłoby gładź kłaść, mam nadzieję, że się uda pozostawić tak, jak jest. Wnętrza znów wydają się większe i jeszcze jaśniejsze. Poza łazienką, kuchnią z jadalnią i pokojem maleństwa - wszędzie będzie biel, więc już mam namiastkę po przetarciu pyłu papierem ściernym zobaczysz, że nie ma potrzeby kładzenia gładzi (chyba że pod bardzo ciemne farby). Nasz wykonawca mnie zapewniał, że gładzić nie trzeba i że jeszcze o gładziach u tych którzy robili doliną nidy nie słyszał Nie znalazłam alternatywy dla markizy, chociaż bardzo intensywnie szukałam, jeszcze walczę, ale coraz bardziej skłaniam się jednak ku markizie. Jeszcze w kwietniu trzeba podjąć decyzję, jeżeli chcemy zdążyć zamówić i zamontować przed ociepleniem elewacji. A czy markizę można TYLKO przed elewacją montować? Na razie nie chciałabym zamrozić kasy bo nie wiem czy na wszystko nam starczy ale może z czasem na markizę byśmy uciułali. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.04.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ardea, po ile kupiłaś/kupisz KABE..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Pumpalunko, lejesz miód na moje serce:) Coś w tej Nidzie jest innego, bo pyli, jest delikatniejsza od innych tynków, ale też zdecydowanie najgładsza. Robiłam już próbę wyrównania dziurki po wyrwanym kablu w garażu i wyszło idealnie, ale tam nie ma okna, wiec uznałam próbę za niemiarodajną i powtórzyłam w kotłowni;) NIda tu także przeszłą próbę, w świetle dziennym i halogenowym, bocznym i górnym. Pomalowałam tikkurilą lateksową - białą i też efekt zadowalający, wiec wszystko wskazuje na to, że można uniknąc gładzi;) Zobaczymy czy nam się uda, bo te poprawki nie były zbyt wielkie... Esiak, dużo robię z wyprzedzeniem, ale akurat cen farb nie znam, liczę na kumpla męża, który ma sklepy z farbami i załatwi nam po cenach preferencyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie doczytałam pytania o markizę, tak się podnieciłam tymi tynkami;) Markizę można montowac później, najważniejsze żeby było wyprowadzenie pod napęd, ale równa się to wycinaniu kawałka gotowej elewacji, a wiadomo jak później będzie wyglądało uzupełnianie i wyrównywanie i mostki termiczne też większe, bo nie obrobią idealnie. Też mi szkoda kasy na tym etapie na markizę (założymy w maju-czerwcu 2012, a z tarasu będziemy korzystac rok później), ale chyba nie ma wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.04.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 My to nawet nie mamy wyprowadzenia pod napęd do markizy. Sprawa więc się sama rozwiązała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 My najpierw robimy tylko ten taras od strony płd.zach., wiec patelnia bez zadaszenia, ten drugi, od pół.-wsch. dopiero za jakiś czas zrobimy. Na inne zadaszenie nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.04.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 No u nas też taras dolny od strony zachodniej tyle, że nas trochę zasłania warsztat sąsiada a bokiem od południa wysokie świerki sąsiadów. Górny taras - nasz sypialniany - jest od północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Gdyby wyłącznie o ochronę przed słońcem chodziło, ale ja jeszcze sobie wymarzyłam pic kawę w letnim deszczu:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Taaaak dzisiaj tak sobie z małzonkiem własnie marzyliśmy... że siedzimy na tarasie w ciepły letni wieczór i zaczyna kropić deszcz a my nadal siedzimy... Jeszcze jakiś czas na marzeniach musimy poprzestać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Lukarna, co ma zadaszony, śliczny i wygodny tarasik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Taaaak dzisiaj tak sobie z małzonkiem własnie marzyliśmy... że siedzimy na tarasie w ciepły letni wieczór i zaczyna kropić deszcz a my nadal siedzimy... Jeszcze jakiś czas na marzeniach musimy poprzestać Lukarna z oknami już uderzasz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Lukarna, co ma zadaszony, śliczny i wygodny tarasik:) No wiem wiem bez przerwy sie nim chwalę ale uwielbiam go juz:) A jeszcze jak zasadzę wokół niego te piekne kwiaty które mi Elfir zaprojektowała to już zupełnie będzie pełnia szczęścia... Lukarna z oknami już uderzasz...? Nie, jeszcze nie. Muszę wszystko po kolei, pojedynczo. Nie mam teraz juz jak z pracy wyskoczyć zeby coś załatwić a popołudniami mam wyjścia limitowane:/ Jutro jeszcze muszę wejść do dwóch banków aby popchnąc sprawę kredytu do przodu. W miedzyczasie dachówka bo to priorytet. A juz na nastepnym miejscu sa okna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Esiak ja cały czas liczę na to że propozycja Roberta okaże się na tyle atrakcyjna że będę miała identyczne okna jak Wy;)To jedyny element domu jak na razie o którym mogę powiedzieć "miłość od pierwszego wejrzenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Esiak ja cały czas liczę na to że propozycja Roberta okaże się na tyle atrakcyjna że będę miała identyczne okna jak Wy;) To jedyny element domu jak na razie o którym mogę powiedzieć "miłość od pierwszego wejrzenia"... po znajomości na pewno będziesz miała dobrą cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Szkoda że zmienił lokalizację biura to się teraz już tak często nie widujemy:)Ale liczę na niego bardzo;) ps. i cały czas mam nadzieję że zanim będę zbierać oferty na okna uda mi się namówic P. na montaż rolet zewnątrznych równiez na poddaszu - na razie z marnym skutkiem:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Esiak ja cały czas liczę na to że propozycja Roberta okaże się na tyle atrakcyjna że będę miała identyczne okna jak Wy;) To jedyny element domu jak na razie o którym mogę powiedzieć "miłość od pierwszego wejrzenia"... ja na razie tak mogę powiedziec o kozie i o umywalce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 A dlaczego P. jest przeciwny roletom na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Hmm względy finansowe:/ Twierdzi że w naszej sytuacji to zbędny wydatek. Ale i tak bedę wyceniać wszystkie. Może go namówię Ardea kozę oczywiscie pamietam ale umywalka?? Jaka to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.04.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jeżeli chodzi o kasę to go rozumiem. Nie macie cofniętych nadproży do rolet, bo jeśli macie to nie może się wykręcic;) Umywalki nie pokazywałam i na razie nie pokażę, bo jest u rodziców otoczona styropianowymi kulkami, leży i czeka:);) To taki kosztowny kaprys - umywalka jest wyciosana w bazalcie. W nazwie coś z Zen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jakoś mamy tak zrobione że możemy zrobic rolety lub ich nie robić - nie wiem co ale tak jest;) Czyli umywalka zostanie sfotografowana dopiero w docelowym położeniu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts