kimklb 17.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Oj tak Agalind:) zlot był fascynujący hahaha:) Ja podziwiam ludzi takich jak Monia i Stasiu i nie ukrywam że trochę zazdroszczę, że potraficie zaoszczędzić takie pieniążki żeby z nich można wybudować dom, ale trudno takie mamy wypłaty:) nie ma co narzekać trzeba będzie domek spłacać a może zdarzy się cud........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.08.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Ja widzę, że mój mąż najchętniej też by w nieskończoność kredyt odwlekał i robił z tego co uda się odłożyć na bieżąco. Ale nasza budowa trwa już 1,5 roku prawie i ja naprawdę mam już dość. Ale wiece co? Ja tak bym chciała coś sama robić przy budowie domu... Obojętnie co, ale żebym miała świadomość, że trochę jest tam wkład mojej własnej pracy... Ale niestety nikt nie chce moich dzieci jakos na popołudnie sobie zabrać Babcia jak tylko wracam z pracy ucieka migiem do siebie i tyle:) A u nas na budowie jest jeszcze na tyle niebezpiecznie (niezabezpieczona piwnica), ze nawet jak idziemy w niedzielę cała rodzina na wizytację to musze pilnować dzieciaków non-stop, więc praca z nimi odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.08.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Droga Lukarno, dzieciaczki mogłabyś przysłać do mnie:) szkoda, że tak daleko mieszkamy... uwielbiam dzieci:) My zamierzamy samodzielnie położyć styropian pod wylewki, przynajmniej takie są plany, zobaczymy, co z nich wyjdzie;) Pumpaluna - zdjęcie profili od środka wstawiłam w dzienniku i odkryłam, dlaczego mnie podobał się ten lekki kancik od wewnątrz, a agalind ma zaoblone i mówi, że u niej ok. otóż Salamander ma szersze profile od Brugmanna i wtedy od środka lepiej jest "w kancik":) Agalind - zapraszamy na Sabat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 17.08.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 my właśnie podjęliśmy trud pracy własnej po części się udało a dzieciaczki zawsze są z nami, czasami potrafią sobie czas zorganizować ale zawsze trzeba mieć oczy dookoła głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 byłam i widziałam zaintrygowała mnie brama, z czego zrobiliście? okazało się, że przepadła nasza kolejka u elektryka nie da rady nas wcisnąć przed 25września bo jak my będziemy mogli go wpuścić to oni mają robotę za grubą kasę nagraną w innym mieście, k@#$%^&*, ciekawe co postanowi wykonawca, miał hydraulik od 15go września wejść a tak to skucha się robi bo wtedy mógłby od 3go październik dopiero ale to mało prawdopodobne żeby tak czekać bo obsuwa przy duża się zrobi i zbyt duże ryzyko że się nie wstrzelimy odpowiednio z tynkami i wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 okna bardzo ładne - zarówno na zewnątrz jak i od środka ( zresztą jak wszystko co wybrałaś ) brama rewelacyjna - wygląda na bardzo solidną! Czyżby M. popełnił takie dzieło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 17.08.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 no to fatalnie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.08.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Ta intrygująca brama to Normstahl w wersji ekonomicznej;) Mąż zrobił z arkuszy blachy (na dole brak jeszcze drewienka, ale do listopada musi wystarczyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.08.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Pumpaluna a na kiedy planowaliście tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 pumpaluna - według mnie nawet jeśli robisz podłogówkę, to hydraulik mógłby wejść w umówionym wcześniej terminie. U nas np. będzie częściowo podłogówka, ale teraz hydraulik robi instalację pionową i część poziomej, a na podłogówkę wróci w innym terminie. Z obserwacji na budowie wynika, ze hydraulik ma więcej kucia niż elektryk, nie wiem naprawdę dlaczego elektryk nie mógłby wejść później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 podłogówki dużo nie mamy bo tylko kuchnia, łazienki i hall ale hydraulik powiedział to samo co elektryk - chodzi o łażenie po rurkach. Elektrycy u nas praktycznie w ścianach nic nie kują, większość puszczają rurkami po podłodze no i podobnie puszcza swoje rurki hydraulik. Juro będę rozmawiała z wykonawcą co on na to. Czy czekamy z elektryką, czy zmieniamy kolejność czy jednak wejdą jego podwykonawcy w szybszym terminie. Tynki miały być już z końcem września, zaraz po wyjściu hydraulika. Chcemy przed zimą wylewki i ocieplenie dachu jeszcze zrobić a nasz wykonawca wszystkie inne roboty ustawiał sobie pod nas więc się sprawa ciut komplikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i stasiu 17.08.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witajcie Trzymajcie za nas kciuki, bo dzisiaj po 14 h złożyliśmy wniosek na pożyczkę mieszkaniową na 1 %. Pożyczają 15 000 zł. Może nie dużo ale zawsze coś. Okazało się, że jutro jest komisja. To oczywiście z zakładu pracy. A tak poza tym, to nie mijamy się, bo pracujemy razem i dojeżdżamy samochodem do pracy 15 km. Praktycznie ciągle jesteśmy razem , w pracy w domu. Dzisiaj poszła 6 warstwa pustaków i musieliśmy rozłożyć rusztowanie. Oczywiście już mam zajęcie, bo muszę podawać ciągle pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.08.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 My chcieliśmy elektrykę po wylewkach zrobić, czyli nie ma mowy o deptaniu kabli, ale jak czytam, że coś ma iść po podłodze to już nie wiem:( Jutro dzwonimy do elektryka! A nie boicie się, że mury nie zdążą wyschnąć, potem wełna podejdzie wilgocią, tynki zaczną pękać? Czy tylko ze mnie jest taki cykor, że czekam z tynkami do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i stasiu 17.08.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Nie jestem elektrykiem, u nas Stasiu będzie rozprowadzał przewody ale o ile wiem, to robi się w ścianach i są przepisowe centymetry gdzie daje się gniazdka, puszki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.08.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Ardea teraz elektrykę kładzie się w podłodze głównie więc moim zdaniem to musi być przed wylewkami. Chyba że u ciebie tak jak kiedyś ciągną sufitami. W związku z tym że mamy plan żeby się w czerwcu-lipcu przeprowadzać to tynki musimy teraz robić, a że kolejność zachowujemy, że wylewki po tynkach to syt. jasna. Na wiosnę to już tylko wykończeniówkę chcemy zostawić. Pierwotnie gdyby tynki poszły we wrześniu to ocieplenie poddasza miało być w listopadzie a w razie gdyby jesień paskudna była to w marcu. Tynki chcemy przegwizdać po położeniu ciągłym wietrzeniem. Jedyny warunek tynkowania nawet późną jesienia to elewacja nie wcześniej niż w maju żeby mury miały jak wilgoć oddawać. Planowaliśmy tynki gipsowe ale ostatecznie będą cementowo-wapienne ze względu na trwałość materiału i sprawdzone właściwości przetrwania zimy bez ogrzewania Aha i my nie będziemy mieli puszek, wtedy fakt idzie mniej kabla ale nie chcę, zdecydowaliśmy się na rozetki. Tak doradzał sąsiad elektryk ale i nasz wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.08.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Monia, dobrze macie z tym, że dużo robicie sami, my albo nie umiemy, albo nie mamy czasu. Oczywiście życzę szczęśliwej przeprawy z pożyczką Pumpaluna, nawet nie wiem co ta rozetka (przynajmniej nic elektrycznego mi nie przychodzi do głowy) nie mam pojęcia jak elektryk chce kłaść kable... Jutro koniecznie musimy do niego zadzwonić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.08.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Naprawdę ładne okna. Dobrze imitują oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.08.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 a powiedz, elektryka to koszt jakiego rzędu u Was? bo pisałaś u Klaudiusza że moja cena Ci się podoba w moim regionie z reguły za domek chcą ok 3-4tys jeśli już się od pkt umawiają ale u mnie robi chłopak z sąsiedztwa to inaczej nas policzył, oby tylko się udało żeby jednak to on robił, w sumie za robociznę z materiałem powiedział że 10tys to taki maaaax, raczej by jakieś 8-9tys obstawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 18.08.2011 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 U nzs wloą się rozliczać za punkt i od punktu liczą 50-55 zł. Na razie sprawdzamy kilku i szukamy, takiego który nam przypasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 18.08.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 no to u nas za punkt podobnie 40-50zł ale np od lampy wiszącej trzeba za 2pkt płacić bo miejsce na zwis to jeden a drugi to kontakt (włącznik). gdybyśmy robili starą metodą to puszka byłaby kolejnym punktem. Wg tego naszego na dom taki jak nasz (122 użytkowej) trzeba liczyć ze 180punktów także rachunek jest prosty jeśli idzie o opłacalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts