Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bławatkowe komentarze

Ardea

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ardea

2967

• agalind

1588

• pumpaluna

1153

• Esiak

730

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu dotarłam na FM ale jestem tak padnięta że wybaczcie ale nie poczytam waszych dzienników nawet. Zostawiam wiadomość zbiorczą bo chyba wszyscy się tu "przewijają" więc donos z placu boju będzie jednorazowy

1. mąż w końcu zjechał i ruszyły prace wykończeniowe

2. demontowanie i zabezpieczenie tudzież oklejanie jest strasznie czasochłonne i wkurzające

3. zamiatanie ścian, odkurzanie, zamiatanie jest równie czasochłonne i doprowadziło męża do mega kataru (mi nie pozwolił nawet asystować)

4. farby wybrane i kupione, beckers, dekoral i dulux, na biało lecimy dekoral akrylit w, wałek dekoral perlon dobrze się sprawdza przy sufitach kg, a dekoral mikrofibra przy farbach ściennych, czyli jak się domyślacie malowanie w toku

5. malowanie tynków cw pierwszą warstwą jest ciężkie, aż ręce bolą (to niestety moja działka) a żeby było ciekawiej to po gruntowaniu jednak takie tynki wymagały białego podkładu żeby farba dobrze łapała (sprawdziłam na kawałku ściany)

6. mamy na górze sufity pomalowane na gotowo, garderoby będą białe więc też je pokonałam, pokój córki lawendowy gotowy, wszystko na górze pomalowane na biało, schody zagrutnowane (o litości gruntowanie na wysięgniku nie polecam!!), jutro będziemy kolorować górę i gruntujemy dół

7. jeśli jeszcze kiedyś się pobudujemy to nie zostanę przy tynkach cw, normalnie i pod światło wyglądały prawie nieskazitelnie, ale już w czasie gruntowania wyszły niedociągnięcia a po malowaniu sporo "ale" by się znalazło. Gdyby nie to że czasu nie mamy i kasy zresztą na to przeznaczonej też a tynki doliny nidy były dużo droższe to bym kogoś do szpachlowania jeszcze szukała. wniosek i rada ARDEA RÓB GŁADZIE

mi aż tak bardzo to nie przeszkadza ale Ty jesteś perfekcjonistka (znaczy mi się tak wydaje) no i masz czas więc ostrzegam żebyś nie żałowała potem...

8. ręce mnie dzisiaj bolą i się bąbli dorobiłam, że nawet jak piszę to w zwolnionym tempie. większość maluję lewą ręką bo prawą dodatkowo znokautowałam i aż mi blizna podeszła krwią no ale dam radę, każde machnięcie ręką przybliża nas do przeprowadzki

9. paliliśmy dzisiaj w kominku, nie jest tak źle jak myślałam, kebab z pobliskiego baru jedzony siedząc na kartonach pod kominkiem też może mieć urok :D

10. więcej nie pamiętam co miałam napisać wybaczcie

edit: już sobie przypomniałam - moja kuchnia już częściowo gotowa tzn korpusy są i czekamy na fronty od lakiernika, ponoć ten aluminiowy wygląda ciekawie (nie mam prawa wstępu bo mam mieć niespodziankę hehehe doooobre) ; schody też już są na "telefon", jak pomalujemy to wejdą z panelami i mamy dzwonić do schodziarza :wiggle:

Edytowane przez pumpaluna

Pumpaluna, nie wiem czy czujesz, ale ja często o Tobie myślę, wspieram mentalnie:hug: Silna dziewczyna jesteś - dasz radę. Dziękuję Ci bardzo, że szczerze odpowiedziałaś na moje pytanie o tynki. Był u nas pan od karton- gipsów na wizji lokalnej i niestety, mimo świetnego położenia Doliny Nidy stwierdził, że bez gładzi się nie obejdzie:( Plus jest taki, że przy naszych tynkach będzie to cieniutka warstewka.

Jeszcze raz dzięki i trzymamy kciuki:)

Esiak a grill się udał??:)

Pumpaluna :hug::hug::hug: to dla Twojej kontuzjowanej kończyny;)

Ardea dobrze mówi jesteś silna babka i kto da radę jak nie Ty - więc na pewno nikogo nie zaskoczy jak za kilka dni klikniesz: piszę do was z naszego domu MIESZKAMY!!

Cały czas trzymam za Cię kciuki&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ardea lubię czytać jak piszesz o Bławatku, wiesz?? (wiecej nie napiszę bo znów Esiak powie że słodzę;))

I tynki - piękne!!

Na tej fotce za murkiem jest jadalnia, w prawo kuchnia a przed murkiem salon tak??

A powiedz: zrobicie jakieś zabezpieczenie tej dziury co z boku przy schodach jest??

Mam nadzieję, że jeszcze parę innych osób też powie w wakacje, że lubi, gdy piszę o literaturze;) Dzięki, bo ja lubię tę chatkę:)

W dziurze będzie taka sama stalowa kurtyna jak na całych schodach, tylko tam niższa;) Przed murkiem, który jest fundamentem ścianki jest salon, za nim jest miejsce na stół (200/100) i na co dzień 6 krzeseł, ale spoko wchodzi 8 - czyli szumnie zwana jadalnia;) W prawo kuchnia i znów w prawo - spiżarnia:)

no tak bezpiecznie ale bardzo oryginalnie;) byłoby:)

ja o poręczach jeszcze nie wiem nic, tzn jeszcze o nich nie myslałam...

a dzisiaj jak się zdenerwowałam! mierze na budowie głebokość stopnia i patrzę a tam 23,5 cm, a miało być 27!! Mierzę kolejny i następny - to samo. Już miałam dzwonić do P kiedy uswiadomiłam sobie że przecież muszę zmierzyć z szalunkiem który ma 3,5cm:)

chyba szukam dziury w całym;)

Pampaluna, dzielna dziewczyno., ależ Wy pędzicie:jawdrop: Dbaj o siebie i rękę. Wiem, że Cię energia pewnie roznosi i na tyłku ciężko usiedzieć, ale uważaj żebyś nie przesadziła.

Tynki cw niestety mają to do siebie, że trzeba je troszkę pogładzić.

co do gładzi to moje zdanie jest zupełnie inne - mamy gładź na dole: salon, hol i wiatrołap i gdyby nie to, ze w salonie musiała byc położona gładź na suficie to wcale bym nie gładziła scian. Wykonawca przekonuje - nic dziwnego, nasz też ogromnie namawiał i wkońcu dalismy się namówić na pociągnięcie holu. Na górze nie mamy gładzi, w kuchni też nie, tynki cw maja delikatną strukturę i wyglądają naprawdę ładnie, każdy dotyka, żeby sprawdzić czy to gładź.

A z gładzi nie jestem specjalnie zadowolona - żeby świetnie wyglądała, musi być perfekcyjnie zeszlifowana, bo inaczej to lipa.

Ale to oczywiście moje zdanie ;)

Ps.

opinia ta odnosi się jedynie do starannie połozonych tynków drobnoziarnistych;

decyzja odnośnie: gładzić czy nie jest sprawa bardzo indywidualną i nie mozna tego uogólniać;

w pokoiku rekreacyjnym ściana została zrobiona " na odwal się" i tam naprawdę potrzebna byłaby gładź, z tym, że ja chcę tam połozyc tapetę

Edytowane przez ewanz

Ewanz, dzięki za głos, chociaż jeszcze bardziej utrudnia to decyzję, ale też daje nadzieję. Nie planowałam wcale gładzi, a tynki wydają się być idealne, jednak wiele osób mówi, że bez gładzi widać plamy, a zwłaszcza nieestetycznie wygląda połączenie sufitów z k-g z tynkiem. Jak Wam się udało zrobić to połączenie?

Aga, czas tuż przed jakoś najbardziej się dłuży;) Murek to fundament pod ażurową ściankę, która pojawi się na samym końcu wykończeniówki.